APUNT
Messi: la desolació de la quimera
Creuarà el bassal, però serà lluny de tot arreu, a Miami, la capital mundial del fred artificial, on gairebé tot és de plàstic, fins i tot l’aire. Messi no serà a Europa, tampoc serà a l’Amèrica de la que ve. Aquell nen que va reeducar el seu cos a Barcelona per ser el millor futbolista del món, el més premiat, el més anhelat, el Campió del Món amb l’equip del seu país, el tímid i l’emmurriat, que va néixer a la terra de Fontanarrosa però que no és capaç de riure ni amb aquests acudits memorables, ha decidit creuar el bassal, i no el veurem a Barcelona.
Barcelona era, per als que volíem Messi a prop, el lloc de la utopia, ja que l’equip al qual molts professem amor per la llegenda més que, únicament, pel joc, semblava en condicions de tornar-lo als seus colors. El seu comiat del club blaugrana, després d’unes matusseres negociacions a la baixa que no va saber culminar amb simpatia el president del Barça, li van donar a la família Messi l’argument més gran de la trama: allà es queden amb el Barça que el noi se’n va al PSG. En el PSG el van rebre com una vedet i finalment el van acomiadar com un obrer, amb unes paraules que semblaven la indemnització que es deu a un jubilat.
Entre unes coses i altres, entre una humiliació al Barça i la humiliació que va patir ell mateix en dos anys de quimera desolada a París, semblava que la tornada a Barcelona, la terra on es va fer, seria finalment el lloc del repòs. El capità tornaria a tenir el 10 a l’esquena, el número que ara trontolla al dorsal d’Ansu Fati.
Lleu esperança
El pare de Messi va protagonitzar aquest cap de setmana una lleu esperança de retorn, i va dir això que els canaris diem habitualment per dir sí i no alhora: potser ve a Barcelona. Va ser després d’una trobada fugaç (van dir que molt fugaç) amb el president Joan Laporta, que en tot aquest vodevil de somriures i llàgrimes ha caminat il·lusionant sense dades l’aficionat. Ens vam fer a la idea que aquest potser podia anar de debò, així que ens vam disposar a qualsevol cosa.
Qualsevol cosa era tot, en realitat, perquè un futbolista que ja frisa els 36 anys pot donar tot o res als estadis. Van dir tantes coses sobre el que havia de ser, si tornava a ser blaugrana, que va sentir que en una d’aquestes diria adeu a tot això, com en el llibre de Robert Graves. Semblava un receptari de cuina per a vells: pots menjar això, però no podràs menjar això altre. Era com el contracte virtual per a un melindrós, o per a un avi al qual se li tornava l’habitació que va tenir en la seva joventut però en què no podia dormir només a estones.
Això era el de menys, en realitat, perquè a partir d’allà venia el més nutritiu, o almenys el més nutrient per al pare del futbolista, i segurament per al mateix jugador. El més nutritiu són els diners, i el Barça no té diners. Depenen de tantes instàncies que tingui diners que és com una carta als reis mags el que es diu des de la directiva quan es pronuncia en el seu si, sobretot en relació amb Messi, la paraula contracte. Amb diners i sense diners faig sempre el que vull, diuen els ‘charros’ mexicans, però és que allà, en el món del futbol, no val tant la passió, l’afició, el passat, ja que afició i passió són coses del passat: el que val és el calé. I d’això se’n té a l’Amèrica del Nord que ara l’abraça.
Notícies relacionadesSoc del Barça des que tinc onze anys. La meva major il·lusió, des que vaig saber que potser venia, era veure Messi vestit de blaugrana. Aquest matí he escoltat que potser (¡potser!) el tenim de blaugrana per unes estonetes a final d’any, quan es parin els partits a Miami. Som tan aficionats, estimem tant Messi, que fins aquesta engruna de temporada se’ns apareix com un consol, una raó de vida.
Alimentar somnis
Vivim, doncs, com en el poema de Vicente Aleixandre, en la desolació de la quimera. Així ha sigut i serà sempre, ja que el Barça alimenta aquests somnis per anar matant-los, perquè al cap i a la fi es tracta de jugar, així que Messi no juga, no jugarà a l’equip, però l’equip continuarà jugant que el tindrà, potser, algun dia, tot i que sigui per unes hores. Desolació, quina paraula tan pura per a tanta il·lusió perduda.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034