Futbol i maternitat: el 46% de les futbolistes pateixen represàlies
Les futbolistes volen ser mares. Moltes d’elles, tanmateix, decideixen posposar la maternitat. Per pors, per represàlies o per falta d’informació. No se senten escoltades i, ara, han alçat la veu per explicar les seves preocupacions quant a un tema que sembla aliè al futbol, però que realment hi està estretament lligat arran del creixement del futbol femení. La maternitat, el gran assumpte pendent.
És el seu moment. Les futbolistes estan en el focus i volen ser escoltades. «El món de la indústria del futbol és la Lliga, la Federació, el CSD, els clubs... Fins i tot de vegades sembla que s’escolta més les àrbitres i elles estan sempre a l'últim lloc. I no pot ser. Elles són les protagonistes, sense elles no existiria el futbol», exigeix Amanda Gutiérrez, presidenta de FutPro.
Moltes de les professionals d’aquest país tenen al cap ser mares, però la informació que tenen respecte a la maternitat és reduïda. «Ens hem adonat que quan les hem volgut escoltar no tenen absolutament cap informació sobre el que és la maternitat», afegeix Gutiérrez. FutPro, el sindicat majoritari del futbol femení, ha tret les primeres conclusions d’un estudi que vol donar resposta a les preocupacions de les jugadores. Però, per donar-hi resposta, el primer que han fet és escoltar les jugadores. ¿De què tenen por? ¿Què els preocupa? ¿Retarden la maternitat per por a perdre la seva carrera professional?
📊I Estudio sobre maternidad en el fútbol femenino: 46% de las futbolistas profesionales de nuestro país les preocupa quedarse embarazadas por las posibles represalias que pueda tomar su club. #FUTPRO #Maternidad #EstudioFUTPRO pic.twitter.com/ejz7hoHOlB
— FUTPRO (@futpro_es) 28 de junio de 2023
El 46% de les futbolistes estan preocupades per les possibles represàlies dels clubs si es queden embarassades. Tenen por dels seus clubs, de les decisions que poden prendre pel fet que elles decideixin ser mares. Més del 60% de les enquestades tenen por que acabin el contracte per quedar-se embarassades, a més del 40% que pensa que les discriminarien a l’hora de jugar. Que els abaixin el sou també és una de les grans preocupacions, i el 40% sent que el club els podria abaixar el sou en cas que decidissin ser mares. «El 100% de les futbolistes creuen que els clubs no fan prou en matèria de confinament i el 46% té por de les represàlies quant al fet que els abaixin el sou», explica la presidenta de FutPro.
No hi ha normatives pròpies
La situació actual és desoladora. En el conveni col·lectiu espanyol que regula el futbol femení, no hi ha cap article que reguli la maternitat en les esportistes professionals. «No existeix un protocol de maternitat. Si una futbolista es queda embarassada, es queda a compte del seu propi club. És vital que en un conveni de futbol femení, la maternitat quedi regulada», reclama Amanda Gutiérrez. L’únic article que preveu la maternitat en el conveni col·lectiu és la possibilitat de renovar el contracte amb les mateixes condicions un any més. Els drets que tenen les dones quan es queden embarassades estan recollits a l’Estatut dels Treballadors: tenen dret al 100% de la seva base reguladora i a 16 setmanes de baixa.
Des de la Federació i els organismes públics no hi ha normatives i els clubs acaben sent els que decideixen què fer quan una futbolista es queda embarassada. Molts reconeixen que no tenen les eines per saber com han d’actuar o quins protocols poden seguir per donar a les futbolistes les millors condicions laborals durant el procés de gestació i de postpart.
El 90% de les futbolistes creuen que és complicat conciliar amb l’esport professional, segons l’estudi, i la totalitat de les futbolistes pensen que és necessari que els clubs implementin accions per a la conciliació entre la família i la feina.
Congelar òvuls, una solució
Mentre les solucions no acaben d’arribar, hi ha futbolistes que les necessiten ara. Moltes volen ser mares, però han decidit postergar aquesta etapa vital per quan acabin les seves carreres. Una solució per poder acabar sent mare és la congelació d’òvuls. «L’edat és el factor més important per al pronòstic de la fertilitat. I quan la dona es va fent gran, demani de quantitat d’òvuls i també qualitat», explica la doctora Rebeca Berguería, de la clínica Natuvitro.
«Els òvuls tenen alteracions amb el pas del temps i és més difícil que l’embaràs arribi espontàniament. Hi ha més risc d’avortament i estàs parlant d’un grup de dones que practiquen esport d’alt rendiment, i això de vegades també té unes repercussions hormonals. Algunes poden tenir problemes amb els cicles menstruals i requereixen tractament i de vegades encara és més complicat, o que es tracti de parelles de noies que sí o sí ho han de fer a la clínica», afegeix la metge.
El procés de congelació d’òvuls dura uns quinze dies, i ho poden fer durant les vacances sense que això afecti el rendiment esportiu. Aquest procés té un cost aproximat de 2.000 euros.
- METRO Territori desencalla la construcció de dues estacions de l’L9
- La felicitació del president "Sou la força de Catalunya"
- Judici per violació a Avinyó La fiscalia demana 20 anys per a Dominique Pelicot, la màxima pena possible
- La gestió de la dana Sánchez va oferir la mateixa ajuda a València que a tres autonomies més
- Els patinets surten de la ciutat