Guerra a Ucraïna

Ningú creu Ielena Issinbàieva: ¿traïció a Putin o rentat d’imatge internacional?

L’experxista russa repudia les seves distincions militars sense cridar a la pau, entre sospites que només busca ser acceptada pel COI

Ningú creu Ielena Issinbàieva: ¿traïció a Putin o rentat d’imatge internacional?
6
Es llegeix en minuts

¿Ielena Issinbàieva és una traïdora a Vladímir Putin? ¿És en realitat una pacifista que rebutja la guerra d’Ucraïna, però que no s’atreveix a dir-ho? ¿Manté intacte el seu suport personal a Putin i és tot una campanya de rentat d’imatge internacional perquè recuperi les seves tasques en el Comitè Olímpic Internacional? El misteri embolcalla una de les millors perxistes de tots els temps, ara reclosa a Tenerife amb el seu marit i els seus dos fills, mentre la invasió russa a Ucraïna continua tan viva com el primer dia.

Però comencem pel principi. El 22 de juliol del 2005, a Londres, Issinbàieva va fer caure una d’aquelles barreres que es consideraven impensables en l’atletisme. Va agafar la seva perxa, es va impulsar i el seu cos va passar per sobre del llistó de cinc metres que havia demanat que li col·loquessin. Un nou rècord mundial, el 12è dels 17 que va acabar aconseguint en la seva carrera, per a una prova amb un plusmarca que se situava en 4,60 només cinc anys abans.

Issinbàieva era ja, i per sempre des d’aleshores, una estrella de l’esport mundial, una de les millors atletes de tots els temps. També, una temptació propagandística massa gran perquè un mestre de la matèria com Vladímir Putin la passés per alt. Aquella noia nascuda a Volgograd, gimnasta en els seus inicis, rostre i gestes conegudes per tot el planeta, havia de servir a la glòria patriòtica de la seva Rússia. Sense opció a rèplica per la seva banda.

Les condecoracions d’Issinbàieva

En paral·lel a les seves medalles i les condecoracions esportives que va anar rebent (dos Laureus i el Príncep d’Astúries del 2009 d’inclosos), va anar rebent reconeixements i càrrecs de caràcter polític al seu país. Forma part del Consell de Putin per al desenvolupament de la cultura i l’esport al país i va ser una de les persones designades per participar en el procés de reforma de la Constitució de la Federació Russa. També va formar part de la campanya presidencial de Putin el 2018, any de la seva última reelecció.

No obstant, el que crida més l’atenció és la seva presumpta immersió en la carrera militar del país. Issinbàieva forma part del CSKA, el club poliesportiu propietat de l’Exèrcit durant la dictadura comunista i encara avui amb importants llaços amb les Forces Armades del país. Va tornar al club, encara en actiu, l’any 2015, quan va firmar un contracte, segons es va publicar en la premsa russa i ara ella ho desmenteix (arribarem a això) rebent el càrrec de major de l’exèrcit que continua, en teoria, ostentant en l’actualitat.

Aquesta presumpta carrera militar va entrar severament en conflicte amb la seva carrera als despatxos esportius internacionals, després de la sanció el 2017 al Comitè Olímpic de Rússia per les pràctiques de dopatge d’Estat a les quals va recórrer durant anys. Abans, ja s’havia quedat fora dels Jocs Olímpics de Rio el 2016 com a conseqüència de les sancions imposades a l’atletisme del seu país.

Membre de la comissió d’atletes del COI

Tot això no va impedir que fos elegida per altres esportistes com a membre de la comissió d’atletes el 2016, un càrrec per a vuit anys i que, per tant, no expirarà fins passada la cita olímpica del pròxim estiu a París. El COI va arribar a suspendre provisionalment Issinbàieva per la guerra d’Ucraïna, però la seva comissió d’ètica va determinar que en realitat no està a sou de l’Exèrcit rus (malgrat el seu càrrec militar), per la qual cosa al setembre reprendrà les seves activitats amb el COI.

Tota aquesta suma de circumstàncies va fer que el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, la sancionés fa uns mesos durant 50 anys sense poder entrar al país envaït, igual que a tres membres russos del COI més. Una sanció que també s’estén als béns que pugui tenir al país, tot i que no consta que Issinbàieva tingui cap propietat en territori ucraïnès.

Issinbàieva resideix ara a Tenerife

I, tot i que tots els fets i indicis la situen al costat de Putin i els invasors russos, els recents esdeveniments conviden al dubte. Fa uns dies es va conèixer que l’exatleta s’ha mudat a Arona, a Tenerife, junt amb el seu marit i fills, i que va entrar a l’illa el 30 de maig. Un moviment que crida l’atenció per a algú com ella en una situació de tensió internacional com la que ha provocat Rússia.

Per mirar de posar llum en l’assumpte, la mateixa Issinbàieva va fer un comunicat, redactat en espanyol, en el seu compte oficial d’Instagram. En aquest text es defineix com a «ciutadà [sic] del món» i remarca que els títols militars «dels quals parla avui tenen un caràcter nominatiu, ja que ni estic ni mai he estat a les Forces Armades de la Federació Russa. Així mateix [sic], mai he sigut diputada de la Duma Estatal (Parlament rus) o membre de cap partit».

Malgrat l’aparent contundència de les seves paraules, Issinbàieva no va aprofitar la publicació per fer cap consideració sobre la invasió russa a Ucraïna ni tampoc, per descomptat, per condemnar-la. Ni la guerra en si, ni el règim de Putin, del qual tantes condecoracions ha rebut. Omissions que provoquen que des d’Ucraïna es miri amb desconfiança aquesta presumpta i tímida reconversió de l’exatleta. Alguns mitjans reflecteixen que es va definir com «una persona de pau», però aquesta expressió no apareix en les seves publicacions en xarxes, tampoc en les versions en rus (VK) i anglès (Facebook).

Repudiada a la seva Rússia natal

On sí que ho han vist clar és a Rússia. Primer, Serguei Melikov, president del Daguestan, una de les regions en forma de república que formen Rússia, va anunciar fa uns dies que ha decidit retirar el nom d’Issinbàieva d’un estadi d’atletisme. «Que bategin un pavelló a Espanya en honor a ella», va argumentar amb evident despit.

Notícies relacionades

Posteriorment, qui va mostrar la seva reprovació a l’exesportista va ser el ministre d’Esports de Putin, Oleg Matitsin: «És inacceptable valorar així el rang militar, la posició civil i els esdeveniments en marxa al seu país natal. Cada persona que estima el seu país reaccionarà, sense cap dubte, negativament davant aquestes declaracions».

A Rússia ara la rebutgen i a Ucraïna no la creuen. Públicament, no recolza la guerra, però tampoc la rebutja. No consta que hagi renunciat a aquests títols «nominatius» dels quals parla. I l’únic cert és que, després de superar amb èxit la investigació ètica del COI, reprendrà en les pròximes setmanes la seva activitat en l’olimpisme mundial, fet que sembra dubtes sobre si el seu gir és o no per mer interès professional. L’equilibri que manté sembla impossible. Però també ho era saltar cinc metres amb una perxa i...