POLIESPORTIU
Espanya s’abona a l’or: en futbol, bàsquet, handbol, waterpolo...
El combinat de Jorge Vilda segueix els passos d’altres seleccions espanyoles que s’han penjat l’or en altres Mundials. Tothom recorda el cim a què va arribar a Sud-àfrica el grup de Vicente del Bosque el 2010. Però n’hi ha hagut més en els últims anys. Ja queden lluny els temps d’esportistes espanyols acomplexats i incapaços de fer-se amb l’elit, quan no hi havia estructures ni mètodes ni referents. El punt d’inflexió es pot situar en els Jocs Olímpics de Barcelona-92. A partir d’aleshores, esglaó a esglaó, medalla a medalla, Espanya ha anat col·leccionant èxits memorables. En futbol, bàsquet, handbol, waterpolo... Aquí en fem un repàs:
FUTBOL
Mundial de Sud-àfrica-2010
Un gol d’Andrés Iniesta a la pròrroga va portar el futbol espanyol a un estadi que no s’havia vist mai abans. A Johannesburg, Espanya es va col·locar una estrella al pit darrere de l’estil de toc i pressió que va estructurar el Barça de Pep Guardiola. Amb les eurocopes del 2008 i del 2012, Espanya va viure la seva època de màxima esplendor.
Mundial sub-20 el 1999
La sub-20 dirigida per Iñaki Sáez va conquerir el títol a Nigèria derrotant el Japó a la final. Va ser la base dels èxits que vindrien després. En aquest equip hi jugaven Casillas, Xavi Hernández, Gabri i Marchena, entre d’altres.
Mundial sub-20 femení el 2022
Espanya va sumar la seva primera estrella en una nova categoria. La selecció femenina sub-20 es va proclamar campiona del món per primer cop al superar a la final el Japó (3-1) a Costa Rica. Salma Paralluelo va anotar dos gols, i així ja es va intuir l’estrella que és avui. Una victòria que no va fer res més que confirmar el potencial del futbol femení espanyol.
Mundial sub-17 femení el 2018 i el 2022
Les noies de Toña Is van derrotar Mèxic a la final del Mundial de l’Uruguai (2-1) i es van convertir en el primer combinat femení espanyol campió del món. En aquest equip hi jugaven futbolistes del present com Clàudia Pina (màxima golejadora), Salma Paralluelo i Jana Fernández.
Quatre anys després Espanya va tornar a coronar-se campiona de la Copa Mundial Femenina Sub-17 del 2022, disputada a l’Índia. Va derrotar Colòmbia a la final. Vicky López va brillar durant tot el campionat amb Espanya, i això li va valer ser elegida Pilota d’Or.
BÀSQUET
Mundial del 2006 i 2019
El 3 de setembre, Espanya va disputar la seva primera final mundialista al Japó contra Grècia. Va guanyar de manera folgada malgrat que no comptava amb Pau Gasol, lesionat. Tot i així, va ser declarat l’MVP del campionat. Va començar una era triomfal de la secció espanyola absoluta amb Navarro, Garbajosa, Calderón, Chacho Rodríguez... Milers d’aficionats van rebre l’equip a Madrid.
El 2019, Espanya va aconseguir el segon Mundial de la seva història a la Xina. Va resultar invicta en els vuit partits que va disputar en el campionat i a la final va aclaparar l’Argentina (95–75). Rudy Fernández i Marc Gasol es van proclamar campions mundials per segona vegada, a l’haver format part de l’equip del 2006. Ricky Rubio va ser escollit MVP del torneig i Marc Gasol va fer doblet a l’haver guanyat aquell any el títol de l’NBA amb els Toronto Raptors.
Però si s’ha de buscar un origen a aquests es pot situar el 1999, quan la generació d’or de Pau Gasol, Navarro, Reyes, Raúl López, que van conquerir el Mundial sub-19. Una gesta repetida aquest 2023 per Jordi Rodríguez, Alejandro Moreno, Sediq Garuba, Izan Almansa...
WATERPOLO
Mundial del 1998, 2001 i 2019
La selecció espanyola ha aconseguit l’èxit en diferents èpoques, tot i que va patir l’amargor també en cites com ara Barcelona-92. Més enllà dels Jocs Olímpics, Espanya ha aconseguit tres Mundials: a Austràlia (1998), al Japó (2001) i a Hongria (2019). Cap de més destacat que el primer, quan Estiarte, Rollán, Sans i García van aconseguir rescabalar-se de diverses decepcions en el campionat. Estiarte va aconseguir el primer Mundial amb 36 anys.
HANDBOL
Notícies relacionadesMundial del 2005 i 2013
Espanya és bicampiona en handbol. Els títols mundials es van aixecar el 2005 i el 2013, ja fa 10 anys de l’últim. El 2005 va batre Croàcia a la final (40-34). Hombrados, Barrufet, Garralda, Entrerríos i Juanín formaven part d’aquest equip campió. El 2013, el combinat nacional que dirigia Valero Ribera es va imposar amb claredat a la final a Dinamarca (35-19). Entrerríos, Víctor Tomás, Morros i Cañellas van formar part d’aquest equip d’or.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Temor i dubtes sobre la gestió de Gaza, Síria i l’Iran
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"