Tennis

Alcaraz i Djokovic fan somiar l’Obert de Tennis dels Estats Units

La nova rivalitat d’or anima l’últim gran de l’any, en què l’espanyol defensa títol i el serbi busca igualar el rècord de 24 Grand Slams de Margaret Court

Djokovic triomfa a Cincinnati contra Alcaraz després d’un èpic partit de quatre hores

Alcaraz i Djokovic fan somiar l’Obert de Tennis dels Estats Units
7
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

On sigui que es vagi aquests dies a Nova York, allà hi ha Carlos Alcaraz. El murcià, que fa un any va conquerir a la ciutat el primer dels seus dos grans i es va convertir en el número 1 més jove de la història i també en el campió de menys edat a Flushing Meadows, és la imatge central de la campanya promocional de l’edició d’aquest any de l’Obert de Tennis dels Estats Units, que arrenca aquest dilluns. La imatge irradia tota la seva energia i força juvenil des de cartells, serpenteja pels carrers plasmada als laterals d’autobusos i és el complement idoni de l’eslògan triat per publicitar el torneig: ‘Spectacular awaits’, ens espera una cosa espectacular.

El d’El Palmar retorna al Centre Nacional de Tennis Billie Jean King amb un debut aquest dimarts a la pista central Arthur Ashe en el segon partit de la sessió nocturna contra Dominik Koepfer, l’esquerrà alemany que és 78è del món. I l’opció que es converteixi en el primer tennista a renovar en anys consecutius el títol novaiorquès des del 2008, quan Roger Federer va conquerir a la central Arthur Ashe el seu cinquè seguit, seria ja prou imant per a un torneig que, per primera vegada des de 1990, no pot publicitar-se amb el suís, retirat l’any passat; ni en Serena Williams, que en aquestes pistes també va dir adeu el 2022 i acaba de ser mare per segona vegada, ni en Rafael Nadal, quatre vegades guanyador a Flushing però absent per tercera vegada en els últims quatre anys.

Aquest 2023 té, no obstant, un al·licient més: permet imaginar una final de somni que encarna la cimera del tennis avui, la rivalitat que està fent d’or la transició del ‘big three’ a la nova generació: un potencial duel entre Alcaraz i Novak Djokovic.

Nole, a la recerca del 24è

El serbi, que l’any passat no va poder ser a Nova York per les restriccions d’entrada als Estats Units dels no vacunats contra covid, es col·locaria en el número 1 guanyant senzillament el primer dels seus partits (aquest dilluns a la nit contra el francès Alexandre Muller). Hi arriba amb el regust dolç de la victòria contra el murcià a Cincinnati, on fa només una setmana es va imposar a la final després d’un partit èpic, un altre més entre tots dos, de gairebé quatre hores. Però també hi arriba amb el record de Wimbledon, on en un partit inoblidable el pupil de Juan Carlos Ferrero va acabar amb la possibilitat que el campió del 2023 Austràlia i Roland Garros aconseguís els quatre grans del calendari l’any i sumés el seu 24è, aquesta meta declarada amb la qual Nole igualaria el rècord de Margaret Court i que ara torna a tenir a l’abast.

Nova York mai ha sigut l’escenari més afortunat per a Djokovic, que tot i que ha arribat a nou finals ‘només’ ha alçat tres vegades el trofeu (el 2011, el 2015 i el 2018) i ha viscut moments foscos, com la desqualificació el 2020 després de colpejar una jutge de línia. Però com deia divendres davant la premsa, té als 36 anys «encara la motivació». És «amor» per la competició. Adora jugar a la pista més gran del circuit, davant el públic més sonor. I si hi ha algú que l’«empeny al límit» i treu el millor d’ell, que és tant com perquè continuï encara mostrant-se com un sinó el millor de la història, aquest és en el dia d’avui Alcaraz.

Alcaraz, «més madur, millor»

L’espanyol arriba a l’Obert, malgrat assolir la final a Cincinnati, després d’unes setmanes de tennis més erràtic del que sol estar, una cosa que va contribuir a un comiat a quarts a Mont-real contra Tommy Paul i el va forçar a disputar tots els partits a tres sets per arribar a enfrontar-se a Nole a Ohio. Però també ha agafat ritme. I s’encoratja en grans ocasions.

Tot i que intenta no pensar en la pressió de renovar el títol, una cosa que admet que fa les coses «probablement més complicades», també sap que té els seus avantatges respecte al 2022. «A la pista sento que soc més madur, soc millor jugador que fa un any», deia en la roda de premsa prèvia a l’arrencada del torneig.

En aquesta compareixença, en la qual va lluir una gorra i una samarreta de Michael Jordan, no va eludir parlar de les fortaleses de Djokovic, i de les lliçons que mira de treure i aplicar al seu propi joc. «És una roca mental. Mai es rendeix. En moments durs, quan és a baix i sembla que perdrà, sempre es dona l’oportunitat de continuar jugant i ser capaç de guanyar. És probablement el més important que té, i el que intento aprendre i portar al meu joc», deia.

Un quadro complex

El camí fins a la final somiada per organitzadors i amants del tennis, i possiblement pels seus dos protagonistes, tot i que tinguin massa respecte per la resta de jugadors per dir-ho públicament, es presenta almenys sobre el paper una mica més ardu per a Carlitos que per a Djokovic. En la ruta del serbi a partir de quarts apareix la possibilitat de partits amb tennistes com Stefanos Tsitsipas, Holger Rune o Casper Ruud, el finalista de l’any passat. Els potencials grans reptes per a l’espanyol arrenquen abans i són més grans.

En quarta ronda Alcaraz podria haver d’enfrontar-se a Cameron Norrie i, si el supera, el pitjor encara hauria d’arribar. Perquè a quarts el sorteig ha plantejat un potencial partit amb Jannik Sinner, el jove italià que aquest mes va conquerir a Mont-real el seu primer Màster 1000 i que l’any passat gairebé frustra el triomf de l’espanyol en un intens i memorable partit en aquesta mateixa ronda, cinc hores i quart de tennis brillant i èpica on Sinner va arribar a tenir a la raqueta una bola de partit.

En semifinals, a més, un possible rival seria el tres del món i l’home que el 2021 va deixar a les portes del triomf (i d’un Grand Slam) Djokovic a Nova York: Daniïl Medvédev. El rus és dels que pensa que «és fantàstic per al tennis» i «una gran història» que hagi nascut aquesta rivalitat entre el serbi i Alcaraz, «un jugador molt fort especialment per a la seva edat». Però assegura que «ara en cada torneig una meta per a tot el món és intentar evitar que juguin un contra un altre» i no li importaria gens jugar el paper d’«esgarriacries» per a tots els que anhelen la final somiada.

Altres espanyols i el quadro femení

Notícies relacionades

Igual que Alcaraz, en el torneig femení lluitarà per renovar el títol (i guanyar els tres milions de dòlars que reben els guanyadors) la polonesa Iga Swiatek, ja propietària de quatre grans, incloent-t’hi el seu tercer Roland Garros aquest any, i el número u estaria fora de perill d’Aryna Sabalenka, la campiona a Austràlia, si arriben a enfrontar-se-se a la final. És un duel que intentaran evitar jugadores com Coco Gauff, la nord-americana de 19 anys que es va imposar a Cincinnati i en què, junt amb la tercera cap de sèrie, Jessica Pegula, els locals tenen posades les seves esperances més grans. 

 En aquesta competició femenina es veurà també aquest dimarts Paula Badosa, enfrontada en el seu primer partit a la veterana Venus Williams, ‘wild card’. La participació espanyola la completen Sara Sorribes, Cristina Bucsa i Rebeka Masarova i, en el quadro masculí, Albert Ramos, Alejandro Davidovich, Roberto Carballés i Bernabé Zapata.