ENTENDRE-HI MÉS
La caiguda de Rubiales culmina un lustre de polèmiques
Va arribar envoltat de soroll. I se n’anirà sacsejat per una tempesta mai vista abans en l’esport espanyol. A Luis Rubiales, que va ser primer jugador, després sindicalista (va presidir l’AFE, Associació de Futbolistes Espanyols, i després màxim responsable de la Reial Federació Espanyola de Futbol, RFEF), mai li va agradar la discreció. Va encapçalar un estil directe, agressiu i polèmic en la gestió dels seus càrrecs, vorejant límits que no mai s’haurien de passar. I llavors, va agafar del coll Jenni Hermoso al podi de Sydney per fer-li un petó no consentit, poc després de tocar-se els genitals amb les mans a la llotja, sense importar-li on era. I, sobretot, qui representava, compartint la primera fila amb la reina Letizia i la infanta Sofia, al costat de Gianni Infantino, el president de la mateixa FIFA, que després el va suspendre durant 90 dies del seu càrrec. El sainet que han protagonitzat ell i el seu entorn des d’aleshores –amb la seva mare iniciant una vaga de fam de dos dies, i el seu oncle denunciant les seves orgies suposadament pagades amb diners públics– ha deixat Espanya i mig món amb els ulls com taronges. Mentrestant, Rubiales intenta encara resistir en el càrrec.
La destitució de Lopetegui
«No em sento traït, però ens hi veiem obligats per com s’han fet les coses», va admetre el nou president de la Federació. Va assumir el càrrec el 18 de maig de 2018. I ni dos mesos després acomiadava el seleccionador espanyol abans del seu debut a Rússia. Una cosa que mai s’havia vist. Rubiales no va acceptar que el Madrid hagués fet públic el compromís amb el tècnic basc abans de la cita mundialista, provocant un cisma en el grup amb el nomenament de Fernando Hierro com a tècnic interí. Era l’exdefensa del Madrid que exercia el càrrec de director esportiu de la Federació, però davant l’escàndol de Lopetegui, es va veure obligat a abandonar el vestit i posar-se el xandall. A l’assabentar-se del fitxatge pel Madrid, el dirigent no va accedir a la seva continuïtat, malgrat que els capitans de l’equip (Ramos, Iniesta i Silva) van intentar frenar la destitució. No va ser possible. El president de la Federació entenia que l’actuació, tant de l’entrenador basc com del club blanc, era intolerable. «Ha passat sense cap informació a l’RFEF. Em vaig assabentar cinc minuts abans de l’anunci, no es poden fer així les coses», va denunciar indignat Rubiales. «Sé que hi haurà crítiques, però els valors de la Federació estan per sobre», va precisar llavors.
El pacte (i les comissions) amb Piqué per portar la Supercopa a l’Aràbia
Tot va començar el març del 2019 quan Gerard Piqué, jugador del Barça en aquell moment i president de Kosmos, contacta amb Rubiales per buscar una seu de la Supercopa d’Espanya a l’Orient Mitjà. Traslladat aquest pla a la directiva de la Federació, el president aconsegueix la seva aprovació per majoria absoluta. Tres anys després (abril 2022), es denuncia des de Las Rozas que la Federació ha patit un atac informàtic en què li havien sostret documents confidencials, entre els quals àudios privats entre Piqué i el mateix Rubiales. Allà es descobreix que s’havia pactat, segons revela ‘El Confidencial’, una comissió de quatre milions d’euros per a Kosmos per obrir la via d’aquest negoci saudita. Però Rubiales afirma que s’ha fet «una gestió clara, neta, transparent, honesta i, sobretot, beneficiosa per al futbol espanyol», remarcant que és «víctima» d’«una caça preparada» després que li hagin sostret de manera «il·legal» les converses privades del seu mòbil.
La baralla permanent amb Tebas
El president de l’RFEF i el president de LaLiga mai es van entendre. «Per a aquells que deien que era un problema personal entre Tebas i Rubiales, resulta que per a Rubiales era la seva estratègia i la seva manera d’entendre les relacions amb el futbol professional», va tuitejar el president de la patronal futbolística aquesta setmana passada. «Ha sigut una constant en aquells anys, sense conspiracions ni ximpleries, només buscant la crispació constant», va denunciar Tebas, que ja havia advertit prèviament que havia «de reconèixer que ha sigut molt difícil explicar què està passant amb Luis Rubiales aquests anys. Els gestos misògins, les expressions grolleres, el desastre protocol·lari i els insults d’aquesta última xafogor mundial no són una sorpresa i tenien antecedents obvis», va afirmar Tebas.
Juan Rubiales, l’oncle que va acomiadar
«Luis sempre ha sigut un home amb clar caire masclista, molt arrogant i amb actituds pròpies de Torrente», va denunciar l’oncle del president al diari ‘El Mundo’. En els primers anys de mandat, Juan era director de gabinet de la Federació, càrrec que va assumir quan el seu nebot va accedir el maig del 2018. Era el seu home de màxima confiança, amb accés a tots els afers federatius, fins que va ser acomiadat. Un acomiadament que va acabar als tribunals destapant, alhora, diverses gestions plenes de polèmiques per part de Luis Rubiales. Va denunciar, per exemple, una festa al xalet de Salobreña que s’hauria pagat amb fons procedents de l’RFEF en el que, suposadament, era una reunió de treball dels directius. «Noi, aquesta tarda hi ha una festa. He parlat amb el Nene i portarà unes noies. ¡T’has tornat boig! ¡Tenen 18 i 19 anys! ¡Podrien ser les teves filles! Quan arriben les noies, jo em tanco a l’habitació i ell em diu: ‘¿Què et passa?’ I jo li dic: ‘Doncs que no vull participar d’això’», va dir Juan Rubiales. «Sempre estàs així, ets un pesat», va ser la resposta de Luis, sempre segons la versió que ha donat el seu oncle. El Jutjat número 3 de Madrid ha considerat procedent l’acomiadament de Juan Rubiales, a més de donar per provats els mètodes que va utilitzar per desacreditar al president de l’RFEF.
El presumpte espionatge a David Aganzo
La batalla pel poder en el futbol espanyol no s’ha limitat al pols entre Rubiales i Tebas. També ha afectat l’AFE, un organisme que va presidir durant set anys (2010-2017), que va denunciar un espionatge per part de la Federació. Un pols que també va acabar als tribunals quan l’ens federatiu va filtrar uns àudios d’una reunió amb dirigents de l’AFE i LaLiga. En tot moment, l’entitat que presideix Luis Rubiales va negar aquest presumpte espionatge i el va atribuir a un intent de desprestigiar la figura del president. Després del que va passar a Sydney, el comunicat oficial de l’AFE que presideix Aganzo va ser un dels més durs. «Després de l’esperpent protagonitzat, Luis Rubiales no ha de continuar estant ni un minut més al capdavant de l’RFEF. Ens sembla vergonyós que, de nou, hagi intentat justificar la seva lamentable actitud posant en el focus la nostra companya Jennifer Hermoso, que va ser l’única i autèntica víctima del menyspreable episodi protagonitzat per Luis Rubiales després de la final de la Copa Mundial Femenina. Jennifer va ser qui es va trobar en una posició de debilitat davant un superior que increïblement ha volgut presentar-se com la víctima amb les seves explicacions a l’assemblea», va argumentar l’AFE.
El petó que va provocar la caiguda
Rubiales no va detectar «una posició de domini» en el seu ‘pico’, així ho va definir des del primer moment, a Jenni Hermoso després de conquerir la selecció espanyola femenina el Mundial a Sydney. En aquell discurs, que va durar gairebé mitja hora, davant l’assemblea exprés, el president de la Federació va arribar a dir que va ser ella que el «va pujar en braços» i el «va acostar al seu cos», cosa que va desencadenar la indignació de la FIFA, que s’havia mostrat prudent en els primers dies posteriors a l’escàndol. Va obrir un expedient disciplinari informatiu al dirigent. Però hores més tard d’aquest incendiari missatge va arribar la suspensió de Rubiales per 90 dies, irritada com va quedar per l’explicació que havia donat aquest sobre aquest petó. «Ens vam abraçar i li vaig dir que s’oblidés del penal. Ella em va dir: ‘Ets un crac’. I jo li vaig dir: ‘¿Un ‘piquito’?’ I ella em va dir: ‘D'acord’», va afirmar el dirigent. En cap moment d’aquesta llarga exposició, en la qual va proclamar fins a cinc ocasions que no dimitiria, Rubiales va demanar un perdó sense pal·liatius com sí que va fer, en canvi, amb el seu gest de tocar-se els genitals amb les mans. Allà sí que va oferir les seves disculpes a la reina Letizia i la infanta Sofia, mentre denunciava que s’estava «executant un assassinat social», que se l’estava «intentant matar». «A alguns poderosos els molestarà que jo sigui aquí», va remarcar amb vehemència el president de la Federació, que va utilitzar la presència de les seves tres filles a la sala per llançar un altre al·legat, aplaudit amb vehemència per Luis de la Fuente, seleccionador masculí, i Jorge Vilda, el tècnic campió del món femení. «A les meves filles els dic que han d’aprendre una lliçó, que és la dignitat. Vosaltres sí que sou feministes i no el fals feminisme que hi ha per allà. A ells no els importen les persones, estan preparant una execució», va sentenciar Rubiales.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Entendre més Jenni Hermoso Mundial de futbol femení Luis Rubiales Reial Federació Espanyola de Futbol
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia