Cas Rubiales

L’RFEF de Rubiales maniobra per evitar el judici per defraudar 1,5 milions

La titular del Jutjat Penal número 30 de Madrid, que encara no ha assenyalat la data del judici, haurà de decidir si la Federació evita el banc dels acusats per un delicte de frau de subvencions pel cas Haití

L’RFEF de Rubiales maniobra per evitar el judici per defraudar 1,5 milions
2
Es llegeix en minuts

La Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) sota la presidència de Luis Rubiales –ara suspès de manera temporal per la FIFA– ha maniobrat per esquivar el banc dels acusats com a persona jurídica en el denominat cas Haití al·legant que el delicte de frau de subvencions pel qual va ser processada està prescrit. Així consta en els comptes de la mateixa Federació, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, del grup Prensa Ibérica.

La causa ha recaigut en el Jutjat Penal número 30 de Madrid, que té com a titular Hortensia de Oro-Pulido, que haurà de decidir si accepta la petició de la Federació sota la presidència de Rubiales.

«L’RFEF al·lega la prescripció de les actuacions ja que l’acció es va consumar el 30 de novembre del 2011 i la querella que dona origen a les actuacions es va interposar el 30 de desembre del 2016», explica l’organisme que regeix les destinacions del futbol espanyol en un recurs que afirma que no se’l pot processar per frau de subvencions perquè van passar «més de cinc anys», el període en què es considera que el delicte hauria prescrit.

Va tornar els diners

Tanmateix, la Federació va reconèixer que les ajudes públiques no van tenir el destí per al qual van ser concedides. En els seus comptes oficials, l’RFEF explica, en aquest sentit, que després de ser imputada com a persona jurídica va obrir una investigació interna que va permetre que «abans de l’inici del procediment judicial» les subvencions, que no van ser executades, fossin reintegrades: «L’esmentat reintegrament, per un import total de 1.560.931 euros va incloure el principal més els interessos meritats», prossegueixen els comptes de Rubiales, que defensen que aquesta «regularització comporta la reparació del mal, i és per tant eximent d’acció penal».

El conegut com a cas Haití, l’únic pel qual està processada l’RFEF com a persona jurídica, es va iniciar després de la denúncia presentada pel president del Centre Nacional de Formació d’Entrenadors (Cenafe), Miguel Ángel Galán Castellanos, contra la Federació, contra el seu llavors president, Ángel María Villar, i altres directius. En concret, els atribuïa els delictes d’apropiació indeguda, prevaricació i malversació de cabals públics en relació amb una subvenció de 219.500 euros que tenia com a objectiu crear una escola de futbol a Haití.

La investigació desenvolupada per la titular del Jutjat d’Instrucció número 4 de Majadahonda (Madrid) va confirmar que aquests fons no van tenir com a destí el país caribeny. A més, la instructora va ampliar les seves indagacions a quatre programes subvencionats diferents per 1.222.500 euros més que també van ser adjudicats a l’RFEF.

Tres processats

Notícies relacionades

A més de la Federació, la magistrada de Majadahonda va acordar processar l’exsecretari general de l’organisme Jorge Pérez Arias, l’exadministrador José María Castillón Casasnovas i l’exdirectora de la Fundació de l’RFEF Isabel Navas Portillo. Els va acusar de no executar «el projecte per al qual la subvenció va ser atorgada, no ajustant-se a les condicions a què es va condicionar l’ajuda», diu de manera literal una interlocutòria de 28 de novembre del 2022, a la qual ha tingut accés aquesta redacció.

Per contra, la jutge va arxivar l’acusació contra Villar i contra la Federació per la resta de delictes pels quals van ser denunciats. La Fiscalia ja ha reclamat que es condemni l’RFEF al pagament de 700.000 euros, segons va avançar la web Iusport.