FUTBOL
Soroll al Bayern de Munic, ‘el club dels jueus’, pel conflicte entre Israel i els palestins
Diversos futbolistes de l’entitat alemanya s’han pronunciat sobre el conflicte del Pròxim Orient, cosa que ha provocat reaccions irades
La convulsió al Pròxim Orient, amb el vessament de sang d’israelians i palestins, ha arribat com una ona expansiva al Bayern de Munic. Alguns dels seus futbolistes han pronunciat públicament la seva posició respecte al conflicte, que no és coincident. Però cap reacció ha irritat més que la de Noussair Mazraoui, el lateral esquerre marroquí, fins al punt que el mateix club s’ha vist obligat a emetre un comunicat en el qual anuncia que el cridarà a l’ordre. Algunes veus conservadores a Alemanya pressionen fins i tot perquè se l’aparti de l’equip, apel·lant a la dignitat de quan el Bayern, durant els anys d’auge del nazisme, era conegut com ‘el club dels jueus’.
Mazraoui, de 25 anys, va publicar un vídeo a Instagram desitjant la victòria dels palestins en el conflicte amb Israel i va compartir un breu clip en el qual una veu, com una lletania d’una oració, diu: «Déu, ajuda els nostres germans oprimits de Palestina a assolir la victòria. Que Déu tingui pietat dels morts, que Déu curi els seus ferits». Unes paraules que van raspar la sensibilitat de l’entitat bavaresa.
Bayern statement via @dpa: "FC Bayern immediately contacted Noussair Mazroui following his Instagram posts on Sunday. The player is currently in Africa with the Morocco national team. After his return, a detailed personal conversation with the club's management in Munich is… pic.twitter.com/jTX0bIwB9r
— Bayern & Germany (@iMiaSanMia) 16 de octubre de 2023
«El Bayern va contactar immediatament amb Noussair Mazraoui després de les seves publicacions de diumenge. El jugador es troba actualment a l’Àfrica amb la selecció nacional del Marroc. Després de la seva tornada, està prevista una reunió personal detallada amb la direcció del club a Munic», va indicar el Bayern a l’agència DPA.
El club bavarès va recordar que «tots, inclosos els empleats i els jugadors, saben quins valors defensa el Bayern. Ja els hem expressat de forma pública i inequívoca després de l’atac terrorista contra Israel», va recalcar. «Ens preocupem pels nostres amics d’Israel i som al seu costat. Alhora, esperem una coexistència pacífica de tots els pobles del Pròxim Orient».
Indignació d’un diputat
L’opinió de Mazraoui va indignar unes quantes persones més, començant per un diputat conservador de la Unió Demòcrata Cristiana. Es tracta de Johannes Steineiger, que va demanar al Bayern apartar de l’equip el defensa marroquí i, de passada, expulsar-lo d’Alemanya. «El club de Kurt Landauer, que era anomenat pejorativament pels nazis ‘el club dels jueus’, no pot passar per alt això», va dir Steiniger al seu compte de Twitter. «Estimats responsables del Bayern, sisplau feu-lo fora immediatament. A més l’Estat ha d’utilitzar les possibilitats que té per expulsar-lo d’Alemanya», va afegir sense contemplacions.
Der Verein von Kurt Landauer, der von den Nazis als „Juden-Club“ bezeichnet wurde, darf das so nicht stehen lassen. Lieber @FCBayern: bitte sofort raus schmeißen. Zudem sollten alle staatl. Möglichkeiten genutzt werden, ihn aus Deutschland zu verweisen. https://t.co/jGsfYdFdrr
— Johannes Steiniger (@JoSteiniger) 15 de octubre de 2023
Landauer, a qui al·ludeix el diputat en qüestió, va ser el president del Bayern en diferents etapes i era d’ascendència jueva. Va presidir el club entre 1913 i 1914, després entre 1919 i 1933, quan va haver de marxar a l’exili a causa de la persecució nazi (va arribar a passar pel camp de concentració de Dachau), i després, a la seva tornada a Alemanya després de la Segona Guerra Mundial, entre 1947 i 1951.
El 2013 va ser elegit pòstumament com un dels presidents d’honor del club. Durant els anys de l’ascens de Hitler no només ell com a president era jueu, sinó que també ho era l’entrenador, Richard Kohn, que per cert va entrenar el Barça en dos períodes, i el director de futbol formatiu, Otto Albert Beer.
Pugna al Bayern
El tabloide ‘Bild’ s’ha apuntat al linxament contra Mazraoui. L’ha acusat de ser «partidari del terrorisme». És la raó per la qual el defensa, de 25 anys, va mirar d’explicar-se. «En primer lloc, m’agradaria dir que és realment decebedor haver d’explicar el que defenso. Hi ha una situació en la qual milers de persones innocents estan sent assassinades. La meva posició és que treballaré per la pau i la justícia en aquest món. Això significa que sempre estaré en contra de tota mena de terrorisme, odi i violència. I això és una cosa que sempre recolzaré». De suport àrab a les xarxes socials no n’hi ha faltat al jugador.
En les últimes hores, són alguns els futbolistes del Bayern de Munic que han deixat caure la seva postura sobre el conflicte que es viu actualment entre els territoris d’Israel i de Palestina. Mentre que Mazraoui i també Alphonso Davies van publicar missatges a favor del poble palestí, d’altres com el porter Daniel Peretz van recolzar la part israeliana.
El porter, nascut a la ciutat de Tel Aviv i amb passat al Maccabi de Tel Aviv, va enviar un missatge de suport als seus compatriotes israelians: «El meu cor és amb totes les persones. Mantén-te fort i cuida’t. També superarem això», va comentar en un missatge escrit en hebreu.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Primeres operacions policials contra els migrants
- La primera ofensiva de Trump fulmina l’herència de Biden
- Pimec celebra mig segle amb els expresidents de la Generalitat
- Una lluita diària per superar barreres arquitectòniques a Berga
- Aritmètica parlamentària Junts votarà ‘no’ al decret que apuja les pensions i deixa el Govern en mans del PP
- Infraestructures El segon gran tall de 10 mesos a l’R3 de Rodalies entre Parets i la Garriga començarà després de Sant Joan
- Educació a Catalunya Professors de català fan una crida a no corregir la selectivitat per mostrar el seu malestar amb el Departament
- Noves relacions afectives Parelles sèniors que viuen separades, el model LAT en auge: «Conservo la meva llibertat i no discuteixo pel comandament de la tele»