Insults en l’handbol femení

Marta Mera i la seva lluita contra la grassofòbia i l’assetjament: «Em sembla una cosa molt cruel»

Marta Mera (23), jugadora professional del BM Granollers, ha denunciat un cas de grassofòbia que va patir dissabte durant el partit de la Lliga Guerreres Iberdrola. En poques hores, les xarxes s’han omplert de missatges en suport a la jugadora, incloent-hi el de figures importants com Víctor Tomás, exjugador del FCB.

De ‘mileuristes’ a Espanya a cobrar 10.000 euros al mes a Romania: així és l’èxode de l’handbol femení

Marta Mera i la seva lluita contra la grassofòbia i l’assetjament: «Em sembla una cosa molt cruel»

XAVI SOLANAS

4
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

«La seva portera no hauria d’estar en l’handbol professional. Ocupa tota la porteria», escrivia un usuari anònim (@demalagasienpre) a X, abans Twitter, durant el partit de la Lliga Guerreres Iberdola –la màxima categoria d’handbol femení–, que enfrontava el BM Granollersi el CBF Màlaga Costa del Solal Palau d’Esports de Granollers.

Durant el disputat partit –que es va emportar el Màlaga per un gol a favor– la portera titular del Granollers, Marta Mera, va destacar per la seva gran actuació sota els pals durant els 60 minuts de partit. En la mitja part, quan l’equip andalús va anunciar el resultat abans del descans, un perfil fals, que diu ser un abonat del club malagueny, es va prendre el luxe de comentar i qüestionar el físic de Mera amb reiterats comentaris despectius: «Amb tots els meus respectes, pot ser jugadora professional una jugadora amb sobrepès? Si ocupa tota la porteria, llavors per on fem el gol?».

Lamentablement, no és la primera vegada que la catalana, de 23 anys, rep aquest tipus de qualificacions. Durant la seva carrera professional i en categories inferiors, el seu físic ha sigut objecte de debat, burles i insults. «De petita ja rebia molts comentaris sobre el meu físic als partits, em sembla una cosa molt cruel», explica Mera a EL PERIÓDICO. «Quan era una nena m’enfadava i me n’anava plorant a casa», relata la dorsal 74 del BMG, que es va iniciar en aquest esport amb set anys.

Aquesta vegada ha sigut diferent de les anteriors. En aquesta ocasió el suport a la jugadora ha sigut immediat: desenes de missatges i vídeos de suport de companyes d’equip, rivals, entrenadors, clubs, la mateixa Lliga i figures importants de l’handbol espanyol –com l’exjugador del FCB Víctor Tomás i el president de l’FCH, Víctor Font– van inundar les xarxes socials en poques hores.

Tots ells, incloent-hi el BM Màlaga Costa del Sol i els seus dirigents, van denunciar el comentari grassofòbic i van condemnar aquest tipus d’actituds. «No tenen cabuda en el nostre esport, ni en la nostra societat», comentaven des del perfil del club andalús. La mateixa Mera va ser la primera a respondre a l’anònim amb elegància i claredat: «Hauríem de vigilar una mica més els comentaris que fem respecte al cos d’altres», va escriure a la xarxa social.

«No m’esperava aquest suport. No vaig fer aquest tuit perquè tanta gent s’hi involucrés», reconeix Mera a aquest diari. Després de l’onada de suport que ha rebut, la jugadora té clar el seu objectiu: «No ho faig per mi. Penso que darrere meu ve gent, nens i nenes, a qui no vull que els passi això». I segueix: «A ells sí que els poden afectar aquestes coses, i es passa malament».

«Les jugadores tenim més suport ara»

Notícies relacionades

Les coses estan canviant. «Les jugadores tenim més suport ara, podem dir prou i sabem que no estem soles», diu l’esportista amb referència a la recent revolució de l’esport femení –encapçalada per les jugadores de futbol–, però que ja està penetrant en altres esports i modalitats de protesta. El "#seacabó" hace referencia a todo, también a la gordofobia y a los comentarios, hasta ahora impunes, que se esconden tras un perfil falso en redes sociales.

En mans de la justícia

El BM Granollers va oferir ajuda i assistència legal a la jugadora des del primer moment. «Em van dir que parlarien amb l’advocat del club per si volia denunciar el cas», explica Mera, que ha confirmat a aquest mitjà que sí que procedirà amb la denúncia. La situació està ara en mans de l’advocat de l’Associació de Dones d’Handbol, una organització que representa totes les jugadores d’aquest esport. «Ho faig perquè no torni a passar, que la gent vegi que fer aquestes coses té conseqüències», sentencia Mera.