IGUALTAT SALARIAL

Aquest club de futbol paga el mateix a dones i homes... però elles són més rendibles

El Lewes FC anglès destina, des del 2017, els mateixos recursos al futbol masculí i al femení: elles han aconseguit un inversor que hi posa 100 milions, ells són a la setena divisió

Aquest club de futbol paga el mateix a dones i homes... però elles són més rendibles

Archivo

5
Es llegeix en minuts

El 2017, el Lewes Football Club, un equip del sud-est d’Anglaterra, es va convertir en el primer equip –«i encara l’únic», com recorden a la seva web– professional o semiprofessional del món a tractar d’igual manera el conjunt masculí com el femení. Els va concedir els mateixos pressupostos en relació amb les seves categories i va fer que les dues seccions disposessin de les mateixes instal·lacions d’entrenament. «No només creiem que és just, sinó que també considerem que té molt sentit comercial cuidar equitativament els nostres dos grans productes», reivindiquen en un document traslladat a aquest diari.

La iniciativa es va denominar Equality Pay i des d’un començament va tenir efectes positius en un equip on els seus aficionats són els propietaris, model d’accionariat popular estès en el futbol britànic. «La igualtat ha funcionat. No només per l’augment d’assistència, també pel fet que més persones s’han convertit en propietaris i hi han arribat més patrocinis. Igualment ha tingut un impacte positiu perquè moltes nenes, a Lewes, però molt més enllà, ens expliquen diàriament com d’inspirades i felices els fa aquesta experiència. Això no té preu», defensen des del club.

Els jugadors del Lewes FC masculí, durant l’últim partit disputat a The Dripping Pan. /

LEWES FC

Mercury/13, el grup inversor que vol comprar el Lewes FC

El que sí que té taxació és el Lewes FC femení, pel qual, tal com confirma el mateix equip anglès, han rebut una oferta de 100 milions de dòlars (94,78 milions d’euros al canvi actual). La proposta parteix de Mercury/13, un grup d’inversió que va néixer després del Mundial femení d’Austràlia i Nova Zelanda. Comandat per l’empresària Victoire Cogevina-Reynal, té per objectiu ser una entesa que compri participacions o clubs a Europa i Amèrica Llatina, seguint el model de multipropietat que apliquen societats com el City Group o el Red Bull, però només amb equips de futbol femení.

«El Lewes va ser una elecció clara, perquè representa molts principis bàsics de com creiem que s’ha de gestionar un equip de dones», explica Cogevina-Reynal, responsable d’un projecte que afirma tenir «avançades negociacions amb equips de primera divisió d’Espanya i Itàlia». A més, «l’Argentina i l’Uruguai es convertiran en objectius prioritaris de Mercury/13».

Però ¿què ha fet el Lewes Football Club Women des del 2017 que no han aconseguit els seus companys? El Lewes Ladies FC, com es va anomenar originalment, es va fundar el 2002. Va començar jugant a la lliga de futbol dels comtats del sud-est anglès. El 2018, un any després de l’activació del pagament igualitari, l’equip va aconseguir l’ascens a la Championship, la segona categoria en el sistema de la Football Association, on juguen 12 equips, com en el primer nivell, la Women’s Super League.

L’equip femení va arribar a quarts de final de la FA Cup

«Molta gent parla de la paritat salarial, però en el nostre cas ens referim a igualtat de recursos. Tenim fins i tot el mateix pressupost de màrqueting, els nostres comercials i personal de comunicació treballen per a les dues seccions», va explicar Lyne Burrell, mànager general del Lewes FC, en una entrevista amb ‘The Mirror’. El comentari anava dirigit als moviments que s’han donat, sobretot, en el context de seleccions. El passat Mundial femení va repartir 104 milions, 10 vegades més que en la cita anterior.

Instant del Lewes FC - Manchester United de quarts de final de la FA Cup /

LEWES FC

En la prèvia a aquest torneig, Gianni Infantino, president de la FIFA, deia que les dones «han de triar les batalles adequades» per «convèncer-nos als homes del que hem de fer». Segons el sindicat FIFPRO, el 47% de les dones encara no cobren per jugar a futbol i només un 10% té un salari digne que li permet subsistir amb l’esport. «Tant els components de l’equip masculí com del femení entenen que l’èxit és bo per a l’altra part. Si a elles els va bé, ells se’n beneficiaran. És un enfocament molt més col·laboratiu», va defensar Burrell, ambaixadora d’una particular filosofia.

La temporada passada, el bonic Dripping Pan, on juga el Lewes FC des de la seva fundació el 1885, va completar el seu aforament de 3.000 localitats (però només 300 seients) per veure els quarts de final de la FA Cup femenina. Les jugadores del Lewes van perdre per 1-3 contra el Manchester United, que arribaria a la final del torneig. Mentrestant, els seus companys han continuat en la Isthmian League, una competició regional que se situa en el setè nivell del sistema anglès. Hi van tornar també el 2017, quan l’equip femení va aconseguir l’ascens a la Championship.

La votació dels aficionats decidirà el destí del Lewes

Gràcies a l’acompliment de l’equip femení, el Lewes FC va rebre de la Premier League el 2022 una quantitat de 750.000 lliures que va permetre la renovació completa del Dripping Pan. L’entitat compta actualment amb patrocinadors com Nike o Xero, tecnològica de Nova Zelanda que és ‘partner’ exclusiu del futbol femení de la FIFA. No obstant, el model del Lewes FC pot morir d’èxit amb la compra de l’equip per part de Mercury/13.

Notícies relacionades

«Som en una situació complexa. Hem obert un procés de consulta sobre el procés d’inversió al nostre equip femení. Això afectarà lleument la nostra propietat, que actualment pertany 100% als aficionats, així com el model d’igualtat entre seccions», explica a aquest diari una persona familiaritzada amb la negociació del Lewes FC.

«Aquest club ha sigut propietat dels seus seguidors durant 13 anys i, durant aquest temps, ha estat a l’avantguarda en la promoció del futbol femení. És un llegat del qual el club i els seguidors estan orgullosos. Al voltant de 2.500 socis en són propietaris i al camp acudeixen regularment 800 espectadors, alguns més al campionat femení», defensen des de la Football Supporters’ Association, organització que agrupa col·lectius d’aficionats i clubs dels quals són amos els aficionats. Ells tenen la pilota a la seva teulada, construïda a dues aigües, en la qual cada secció, amb el mateixa corrent, ha tingut un rendiment diferent. Una resposta incòmoda per als que pregunten què passaria si les i els futbolistes cobressin el mateix.

Moment d’un xoc entre el Lewes Football Club Women i el Tottenham. /

LEWES FC