Entendre-hi més
Naia Laso, la ‘skater’ basca de 14 anys que mira als Jocs de París
Lorena Gutiérrez i Nuria Cabanillas són les medallistes olímpiques espanyoles més joves de la història. Totes dues tenien 15 anys quan el 1996 es van penjar l’or en gimnàstica rítmica per equips als Jocs d’Atlanta. Naia Laso, que en complirà 15 el 19 de novembre, aspira a unir-se l’any que ve a aquest selecte ‘club dels 15’ en els pròxims Jocs de París. Seria una nova fita en la fulgurant carrera d’aquesta ‘rider’ basca que amb només 12 anys es va proclamar campiona d’Espanya de ‘skate’ en la modalitat Park i que el 8 d’octubre, amb 14, va acabar cinquena en l’última prova del Campionat del Món.
Tenia tot just 8 anys quan va pujar per primera vegada en un ‘skate’ a Bermeo. «Era del meu germà, però era molt gran per a mi, en volia un de més petit i me’l van comprar», recorda al costat del Roberto, el seu pare. En un inici per la Naia era un joc més i, de fet, no estava segura que fos realment bona.
La primera competició
«Al principi no em convencia gaire, fins que vaig començar a anar-hi més dies per setmana». Va néixer allà una passió que s’embalava per moments. Si no plovia passava cada vegada més temps fent piruetes i intentant aprendre trucs nous a l’‘skatepark’, fins que quan tenia 11 anys uns amics la van animar perquè s’apuntés en una competició en un poble pròxim. «Vaig caure bastant, però em va agradar», rememora entre rialles.
Després que el seu nom comencés a sonar amb força al País Basc, amb només 12 anys va causar sensació al proclamar-se el 2021 campiona d’Espanya a Sevilla, un títol que va revalidar l’any passat a Màlaga. Fa un any també es va donar a conèixer en el panorama internacional al quedar setena a l’STU de Rio de Janeiro. Aquest 2023 s’ha confirmat com la gran promesa de l’‘skate’ espanyol i, després de ser 13a i 12a en les dues primeres cites del Mundial, va quedar cinquena a Òstia (Itàlia), la competició més important i que atorga més punts classificatoris per als Jocs de París 2024.
«Estava molt nerviosa al principi, però cada vegada que passava de fase ho estava menys», recorda. Els seus mitjons talismans, amb el Baby Yoda de ‘Star Wars’, li van donar una espurna extra de màgia per posar-la en òrbita olímpica. Al gener viatjarà a Xarja (Emirats Àrabs) per disputar l’última prova de la primera ronda de classificació olímpica. Les 44 millors passaran a la fase final, de la qual sortiran 20 bitllets cap a París.
Debut a Tòquio
L’‘skate’ repetirà a la capital francesa en el programa olímpic després de debutar el 2021 a Tòquio en les modalitats de Park i Street. En la categoria femenina d’aquesta última es va registrar el podi més jove de la història olímpica, format per la japonesa Momiji Nishiya, de 13 anys, la brasilera Rayssa Leal, de la mateixa edat, i la també nipona Funa Nakayama, de 16. Naia podria enfilar-s’hi amb 15.
«Ho he somiat, però és molt difícil arribar-hi. De petita no m’imaginava pujar a un podi olímpic perquè gairebé no sabia ni que hi havia competicions», assenyala. Veure-la en una final olímpica podria ser una empenta perquè hi hagi encara més nenes a Espanya que pugin a la taula.
Notícies relacionadesTambé seria un reconeixement al sacrifici diari d’ella i la seva família. «Anar a París seria la recompensa a tot l’esforç», explica el seu pare. «De vegades és difícil compaginar el seu estudi i els seus entrenaments amb els meus horaris de feina», afegeix. A Bermeo tenen un ‘skatepark’, tot i que com relata Roberto és «una cosa antiga» i a l’aire lliure, per la qual cosa han de moure’s per entrenar a la zona de Bilbao, a una hora de distància.
Al sortir de l’institut, la Naia entrena dues o tres hores diàries i els caps de setmana dues al matí, al migdia una altra estona i a la tarda un parell més. I a l’arribar a casa, toca posar-se a estudiar perquè el Roberto sempre li ha dit que, amb independència de com li vagi amb el patinatge, de gran ha d’estudiar alguna cosa, el que sigui, el que li agradi i la motivi. La Naia té clar que vol treure’s una carrera universitària, tot i que encara no ha decidit quina. Mentre continua meditant-ho, el que està clar és que la seva carrera esportiva va sobre rodes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia