Entrevista a la vicepresidenta institucional blaugrana
Elena Fort, responsable de l’Espai Barça: «No tenim 2.000 treballadors dormint al carrer; les coses funcionen»
«No hi ha cap treballador que estigui patint abusos laborals», manté la vicepresidenta institucional del Barcelona
Treballar a les obres del Camp Nou i viure en la pobresa: «Ens toca aguantar, no hi ha cap altra opció»
Treballadors de les obres del Camp Nou denuncien «explotació laboral»
¿Té responsabilitat el Barça en els possibles fraus detectats al Camp Nou?
L’obrer del Camp Nou que dorm davant l’estadi: «Semblo un esclau»
Vídeo complet | Camp Nou: denúncies d’«explotació» a les obres
Elena Fort (Barcelona, 1970), vicepresidenta institucional del Futbol Club Barcelona i responsable de l’Espai Barça, atén EL PERIÓDICO després que aquest diari hagi revelat, mitjançant una investigació feta durant els últims cinc mesos, les denúncies d’explotació fetes per diversos treballadors durant el transcurs de les obres del nou Camp Nou.
¿Hi ha explotació laboral a les obres del Camp Nou?
No. Tan rotund com que no.
¿Com ho pot acreditar el Barça?
Doncs perquè no existeix. El Barça compleix... Bé, les empreses constructores compleixen estrictament la normativa. I no hi ha cap tipus d’explotació laboral. Més enllà d’això em sembla un titular... És curiós que quan llegeixes l’article sencer [de la investigació d’EL PERIÓDICO], al final hi ha moltes lloes al treball del Barça i de Limak, i en tot cas ens centrem bastant en el titular, que és bastant escandalós i que no s’ajusta a la realitat.
És a dir, el Barça pot dir de manera contundent que no hi ha cap treballador que estigui patint abusos laborals.
Ho diu de manera contundent. No hi ha cap treballador que pateixi abusos laborals.
¿El Barça tenia constància de les irregularitats denunciades pels treballadors a EL PERIÓDICO?
No. Si l’haguéssim tingut, hauríem actuat. Evidentment. Han fet denúncia a EL PERIÓDICO, però al club no hi ha cap denúncia. Ni Inspecció de Treball té cap expedient obert. Ni hi ha cap alarma en tots els processos interns que ens remeti que hi ha algun tipus d’irregularitat.
EL PERIÓDICO publica aquest dimecres que diversos treballadors han rebut pressions després de la publicació de la investigació. Fins i tot amenaces d’acomiadament. ¿Com és possible compatibilitzar rebre queixes i assetjar els treballadors perquè no parlin?
Desconec aquesta informació que vostè em diu. Parla d’unes empreses que estan subcontractades per la nostra contractista, que és Limak. No tinc constància de cap tipus d’amenaça. I esperem que no siguin certes les amenaces, evidentment.
Elena Fort, vicepresidenta institucional i responsable de l’Espai Barça. /
¿El Barça té en el seu poder la llista d’empreses subcontractades per Limak?
Sí.
¿Quantes en són?
El nombre concret el desconec. Aproximadament, unes 20.
¿Fa algun tipus de seguiment exhaustiu del comportament d’aquestes empreses subcontractades per Limak?
Sí. Evidentment ho fa Limak, que és el responsable d’executar les obres. I el Barça té tots els processos interns perquè no saltin les alarmes. Al Barça li arriben les alarmes, en tot cas. I no hi ha cap alarma en aquest moment.
¿Cap tipus d’alarma?
Cap. I vaig més enllà. Les obres han tingut tres inspeccions sorpresa per part d’Inspecció de Treball, que és una xifra molt més alta que a qualsevol obra d’aquestes característiques en els últims cinc mesos. I aquestes inspeccions han determinat algun tipus de necessitat d’esmena de qüestions lleus. Crec que eren l’alçària d’una tanca, alguna qüestió molt lleu, absolutament. I que s’ha reparat sense cap problema. I ja està. És que ni Inspecció de Treball té cap constància que hi hagi hagut cap tipus d’irregularitat.
Parla de temes de seguretat. Però no de qüestions laborals quant a salaris.
Però és que Inspecció de Treball també és a sobre de totes aquestes qüestions.
¿I per què els treballadors haurien de denunciar davant un mitjà de comunicació, i acreditant-ho a més amb les seves nòmines, que no estan cobrant el salari marcat per conveni? Fins i tot hi ha salaris que estan per sota del salari mínim.
Ho desconec. Els periodistes agafen informacions, les desenvolupen i les investiguen. Realment es prenen totes les mesures per saber si són certes. Aquí no hi entraré. Però permeti’m que en el tema de les nòmines... Surten cinc nòmines [en la investigació] quan n’hi ha més de 2.000 durant tota l’execució dels treballs. I una cosa és que hi pugui haver un error en les nòmines. Això ho estem revisant. Però tots els contractes passen per la Seguretat Social. Ni un sol contracte dels que s’han fet està per sota de conveni. Crec que hi ha també una confusió sobre el que és la feina de la construcció o d’un altre tipus de serveis, en què, no sé si vostès en tenen constància, no regeixen les mateixes normes que en un altre tipus de contractes. En els contractes de construcció, per conveni, es treballen sis dies a la setmana, màxim 12 hores. I això és així. Sorprèn bastant la informació o la desinformació que conté el que han publicat.
¿Mil euros bruts al mes per 56 hores a la setmana són condicions justes?
S’ajusten a conveni. Però, hi insisteixo, aquestes nòmines que els han entregat són nòmines, no contractes. I és possible que hi hagi un error en aquestes nòmines.
¿El Barça té capacitat per investigar aquestes nòmines?
Evidentment. El Barça no té cap intenció de tenir cap problema amb cap treballador. De fet, en una d’aquestes inspeccions sí que es va detectar que hi havia una única persona afectada per un cas de suplantació. Immediatament Limak el que va fer va ser expulsar aquestes empreses subcontractades de les obres del Barça. Limak és la segona, o la primera, posi-ho en l’ordre que vulgui, interessada que tot funcioni. Abans de sortir qualsevol reportatge o suposada denúncia, Limak ja havia pres mesures quan va trobar una única irregularitat lleu, que era la suplantació. És la nostra manera d’actuar, fer les coses bé. I no farem res que no s’ajusti.
¿Què li sembla que un treballador hagi de dormir en uns arbustos davant el Gol Nord del Camp Nou per no arribar tard davant l’amenaça d’acomiadament?
Això ens sap molt greu a tots. Però estem parlant que han passat més de 2.000 treballadors, que hi ha un horari. Pel que vaig llegir, perquè no el coneixem, venia de Manresa. Si el tren arriba mitja hora tard, potser hi ha un bus anterior. No ho sé. Evidentment és una circumstància. No tenim 2.000 treballadors dormint al carrer, cosa que significa que les coses funcionen.
En els pròxims mesos, el volum de treballadors augmentarà fins a uns 1.500 [treballant simultàniament]. ¿Es pensa extremar el control davant la possibilitat que es cometin pràctiques abusives? ¿I se subcontractaran més empreses?
La subcontractació és una forma lògica i normal de qualsevol tipus d’obra civil de grans dimensions. Extremem les precaucions. Els circuits funcionen perfectament. Hi insisteixo, una suplantació d’un treballador d’entre 2.000 es va detectar i aquesta empresa ja no treballa per a aquestes obres. Per tant, els controls estan tots al 100%. I ho farem al 150% si fa falta. Però crec que no farà falta.
¿Que Limak hagi proposat uns terminis d’entrega de les obres especialment ràpids pot condicionar les condicions de treball dels obrers?
No hauria de condicionar-les. La fonamentació d’aquesta rapidesa de l’execució de les obres es basa en una feina que s’efectua fora del camp. Es fan les peces fora de l’Spotify Camp Nou i es traslladen i col·loquen aquí. El sistema constructiu és el que garanteix evidentment que les condicions dels treballadors siguin legals. Això per damunt de tot.
Elena Fort, vicepresidenta institucional i responsable de l’Espai Barça. /
A les instal·lacions del Camp Nou treballen ara mateix obrers de moltes nacionalitats. Marroquins, pakistanesos, senegalesos... El Barça té un aliat estratègic que és l’ACNUR. ¿És conscient de les situacions de vida que tenen aquests treballadors, que de vegades viuen en condicions infrahumanes?
El compromís del Barça i l’ACNUR amb els refugiats està fora de qualsevol dubte. Però està parlant de treballadors que són a Espanya, que no són refugiats, entenc jo. El que és a Manresa té un domicili... Estem posant coses que no toquen. No entenc la pregunta.
Hi ha treballadors que sí que són refugiats i venen a Espanya a buscar una vida millor.
Perquè tingui una dada clara. Hi ha una gran part dels treballadors del Camp Nou que no són subcontractats directament per les empreses, sinó que venen directament del SOC (Servei Públic d’Ocupació de Catalunya) de la Generalitat. És que no parlem d’aquestes condicions de treball.
¿Per què s’anul·la la sessió participativa de l’Espai Barça que estava convocada per al 27 de novembre [hores després de la publicació de la investigació d’EL PERIÓDICO?
Perquè, quan vam convocar la segona [sessió], no era possible fer l’‘streaming’ en la primera. I quan vam fer l’‘streaming’ en la primera, com que teníem 480 [socis] i només en van venir 360, crec, vam considerar que no feia falta fer la segona. Però hi va haver un error a l’OAB (Oficina d’Atenció al Barcelonista), que va publicar la convocatòria abans de confirmar-la amb mi. Però ja ho havíem decidit abans.
¿Quin és el nivell de comunicació que té el Barça amb Limak quant a les condicions laborals dels obrers?
Les reunions amb Limak són diàries. A cada hora del dia. És constant.
Notícies relacionades¿El gruix de treballadors que han de venir ara de quins països vindran?
No ho sé. El SOC ens n’ha d’oferir una gran part. Si les places no es compleixen amb les persones residents a Catalunya o Espanya, hauran de venir de països estrangers, sempre controlats pel Ministeri i la Generalitat. Evidentment.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034