La situació del club blaugrana
"El Barça perd una altra oportunitat"

Prohibides les mostres d’afecte, fer manifestacions reivindicatives en favor dels drets humans i l’homosexualitat. L’Aràbia Saudita marca aquests límits per a qualsevol persona que estigui al seu país, també per als equips de futbol o aficionats que hi viatgin per a qualsevol cita esportiva. La seu de la Supercopa d’Espanya, que ja va generar molt debat en el moment de la seva assignació, ha tornat a agitar l’ambient. El Barça, en una nota dirigida als seus socis, va recordar totes les restriccions del país per a aquells que s’hi desplacin. No obstant, el to i les especificacions de la nota han molestat a molts.
"Es recomana tenir respecte i prudència en els comportaments en públic i demostracions d’afecte. El comportament indecent, incloent qualsevol acte de caràcter sexual, podria tenir conseqüències legals per als estrangers. També poden ser motiu de sanció les relacions entre persones del mateix sexe i les mostres de suport al col·lectiu LGTBI, fins i tot a les xarxes socials", indicava el Futbol Club Barcelona en el seu comunicat. La indignació es va apoderar dels socis del Barça, que van qüestionar la manera en què el club feia pròpies aquestes directrius.
"El comunicat [del Barça] està fet amb bona intenció, però la redacció ha sigut molt desencertada. De la manera en què està redactat dona a entendre que es fan una mica pròpies les regles d’aquest país. La redacció hauria de ser més acurada i tot i que són unes recomanacions que són útils i necessàries", recalca Víctor Gutiérrez, waterpolista i ara secretari de polítiques LGTBI+ del PSOE i diputat al Congrés. "Entenc que [el Barça] volia donar informació i protegir els seus aficionats. El que està clar, i no hi ha discussió, és que es podria haver transmès d’una altra manera", afegeix Gutiérrez, alhora que posa en valor el paper del Barça, que fa anys que visibilitza el col·lectiu LGTBI+ "amb petits gestos en dies clau i que, en la resta d’equips, brillen per la seva absència".
"Està bé informar socis i l’afició de certes qüestions a tenir en compte, però també estaria bé anar una mica més enllà i dir: ‘Eh, ens preocupa la situació dels drets de les dones, del col·lectiu LGTBI o de les persones condemnades a mort’", afegeix Carlos de las Heras, responsable de Tecnologia i Drets Humans d’Amnistia Internacional Espanya.
Sorpresa negativa
Notícies relacionadesL’entitat blaugrana porta per lema el Més que un club i uns valors de respecte a la diversitat que l’han portat a firmar diferents convenis, entre ells amb Panteres Grogues, club esportiu LGTBI+ de Barcelona. "Estem sorpresos perquè la nostra relació és excel·lent i col·laborem moltíssim. La disposició del Barça és excel·lent. Estem fent formacions, col·laborem en molts projectes. Som conscients que dins del club hi ha molta gent conscienciada. El que això demostra és que queda encara gent per conscienciar", reconeix Alberto Martín, president de l’entitat. "En cap moment s’ha considerat trencar el conveni amb el Barça. El que sí que hem fet és parlar amb el Barça. Els hem transmès que no ens ha agradat el que s’ha comunicat. Sabem que el Barça està treballant i donant voltes a tot el que ha passat per veure on s’ha fallat", reconeix a EL PERIÓDICO.
"És preocupant que el Futbol Club Barcelona, que fa gala una mica d’aquest codi ètic, d’aquesta igualtat, aquest respecte, ja no només dels drets de la dona, sinó també del col·lectiu LGBTI, pugui contribuir una mica a tapar aquesta imatge de vulneració de drets humans que existeix a l’Aràbia Saudita", explica el representant d’Amnistia Internacional Espanya. L’esport, entès com a eina de transformació social, ha sigut clau per a molts canvis i ha provocat l’evolució de la societat en molts aspectes. "L’esport pot servir com a espurna per provocar els canvis necessaris", afegeix Gutiérrez. "Continuen sent oportunitats perdudes per als equips que participen a la Supercopa, com el Barça: el no fer o el no anar una mica més enllà i reclamar la igualtat de drets per a totes les persones", conclou De las Heras.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els Mossos volen que els forenses aclareixin si Tenneco causa càncer
- Tribunals Qui és Inés Guardiola, l'advocada que ha aconseguit l'absolució de Dani Alves
- Tribunals El TSJC absol Alves d’agressió sexual a una jove a la discoteca Sutton
- 57.000 persones cribrades El test de sang en femta és tan eficaç com la colonoscòpia per detectar càncer de còlon, segons l’estudi més gran fins ara
- Pressupostos prorrogats El Govern avisa que no es podrà mantenir la gratuïtat de Rodalies sense un nou suplement de crèdit
- Criança El pediatre Carlos González explica la importància de la dependència emocional amb els fills: "Tots tenim una dependència dels nostres pares..."
- Amb Liam Neeson El racó de Sant Cugat del Vallès que està ja en la història del cinema
- BÀSQUET Chimezie Metu s’operarà d’una greu lesió la setmana que ve als EUA
- Motociclisme Jorge Martín: "Aquest no és el meu Mundial, serà l’any que ve"
- Moda Rita Miller Atelier ‘capbussa ’ les seves nòvies en un spa de luxe