Molts àrbitres van mantenir una "connivència" amb els Negreira

Una vintena de col·legiats admeten a la Guàrdia Civil els seus estrets vincles amb l’ex número dos dels àrbitres, inclosos sopars i festes en karaokes. El Barça va amagar els pagaments a Compliance.

Molts àrbitres van mantenir una "connivència" amb els Negreira

GERMÁN GONZÁLEZ J. G. ALBALAT

3
Es llegeix en minuts
GERMÁN GONZÁLEZ - J. G. ALBALAT

La investigació pel cas Negreira ha destapat les estretes relacions que van mantenir nombrosos àrbitres de Primera i Segona Divisió, alguns en actiu, amb la família de l’exvicepresident del Comitè Tècnic Arbitral (CTA), José María Enríquez Negreira. Una vintena de col·legiats han declarat davant la Guàrdia Civil dins de la causa oberta al Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona. Fonts de la investigació han assenyalat que han trobat "connivència" entre els àrbitres i els Negreira, malgrat que cap sabia que l’exdirigent arbitral i el seu fill rebien diners del Futbol Club Barcelona.

Un informe de la Guàrdia Civil entregat al jutjat assenyala que l’estiu passat els agents van prendre declaració a una vintena d’àrbitres així com a ex alts càrrecs del Barça. Els col·legiats, entre els quals n’hi havia alguns en actiu, tot i que a la sala VAR com Mateu Lahoz, Jaime Latre i Pino Zamorano, van explicar que alguns dels seus companys acudien a sopars i festes, com una en un karaoke, amb Enríquez Negreira, així com també a menjar al bar que tenia la seva dona a Barcelona.

Ho feien quan acudien a arbitrar a Barcelona o llocs pròxims. Quan els tocava al Camp Nou sempre els anava a buscar a l’hotel el fill de Negreira, Javier Enríquez, també imputat, per portar-los a l’estadi i algunes vegades aquests desplaçaments es feien en furgonetes "que cridaven l’atenció". Dels col·legiats interrogats Latre va ser qui més relació va tenir amb els Negreira, ja que va acudir a algun sopar al bar de la dona del llavors vicepresident del CTA i a més va pagar "per transferència" a Javier Enríquez per un servei de coach.

Poder

Els col·legiats assenyalen que el fill de l’exvicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres va poder portar a terme aquesta formació, que també oferia a futbolistes i entrenadors, gràcies al poder que tenia el seu pare en l’esmentat comitè. En cap declaració es va parlar d’una possible petició d’alteració del resultat o d’algun suborn.

Davant la Guàrdia Civil també van declarar ex alts càrrecs del Barça sobre els pagaments del club als Negreira durant gairebé dues dècades i que ascendeixen a més de 7,5 milions d’euros per treballs que els investigadors no consideren justificats.

Entre els citats hi va haver membres de l’oficina de Compliance, que s’encarrega del control financer per evitar delictes, com el seu responsable entre el 2016 i el 2019 Sabine Paquer, que va afirmar que mai va veure factures o justificants de pagament a Enríquez Negreira i el seu fill, ni en tenia constància.

Ocultació

Així, els investigadors creuen que aquesta informació es va ocultar per part dels responsables del club quan era "rellevant" a nivell comptable. La responsable de Compliance també va remarcar conèixer a través de la premsa els diners entregats a les societats d’Enríquez Negreira i que ni des dels encarregats de les auditories internes l’hi van comentar. També va dir que, en cas de conèixer aquests pagaments, hauria iniciat un "expedient" per saber-ne l’origen i justificació.

Notícies relacionades

En les pròximes setmanes, la Guàrdia Civil aportarà al procediment el seu informe final sobre el cas Negreira i a partir d’aquí el jutjat podria començar a citar com a imputats per suborn, corrupció esportiva, administració deslleial i falsedat en document mercantil els expresidents del Barça Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, entre altres exdirectius del club, així com el mateix Enríquez Negreira, que va al·legar que pateix una malaltia degenerativa, i el seu fill.

També està investigat per suborn Joan Laporta, per la primera etapa en la presidència del Barça, tot i que la fiscalia ha recorregut la decisió del jutge. S’està pendent dels recursos presentats davant l’Audiència de Barcelona.