Operació contra Rubiales i el seu entorn per contractes irregulars

Set persones del cercle de l’expresident de l’RFEF són detingudes després de l’ordre de la jutge del cas Supercopa per presumptes adjudicacions fraudulentes a les obres de l’estadi de La Cartuja

Operació contra Rubiales i el seu entorn per contractes irregulars

TOno CAlleja cRISTINA GALLARDo

4
Es llegeix en minuts
Tono Calleja Flórez
Cristina Gallardo

La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va detenir ahir set persones, cinc d’elles a Madrid i dues a Granada, de l’entorn de l’expresident de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) Luis Rubiales en el marc d’una investigació relacionada amb suposades adjudicacions irregulars d’obres a l’estadi sevillà de La Cartuja, segons van confirmar fonts de la investigació a aquest diari. Els agents busquen contractes i correus electrònics que la jutge de Madrid Delia Rodrigo ha sol·licitat de manera reiterada a la Federació, però que no li van ser facilitats, completen fonts jurídiques.

Sota la direcció del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 4 de Majadahonda (Madrid), emmarcat en les diligències prèvies 338/22 del conegut com a Supercopa Files, i en coordinació amb la Fiscalia Anticorrupció, la Guàrdia Civil amb el suport de l’Europol desenvolupa diverses actuacions en diferents províncies de la geografia espanyola, entre elles Madrid, Granada i Sevilla.

En aquesta última localitat, l’UCO va acudir a La Cartuja i va reclamar diversa documentació sobre un conveni de tres milions d’euros a favor de la Federació, com va informar El Correo de Andalucía.

Entre els set detinguts, segons confirmen fonts de la investigació, hi ha Tomás González Cueto, assessor jurídic extern de la Federació, considerat un dels cervells del rubialisme i que continuava treballant per a aquest organisme. De fet, la setmana passada va actuar com a lletrat federatiu en el judici per la Superlliga. També es va arrestar l’actual director jurídic de la Federació, Pedro González Segura; el germà d’aquest últim, Ángel González Segura, i el responsable de personal de l’RFEF, José Javier Jiménez. Luis Rubiales, imputat en la causa des del començament, no ha sigut arrestat i es troba a la República Dominicana. També es manté investigat el soci de González Cueto al seu bufet, Ramón Caravaca.

En aquest context, l’operació engegada des del jutjat madrileny preveia l’entrada i registre en 11 domicilis, així com l’execució de requeriments judicials de diferents entitats públiques i privades. Les actuacions previsiblement s’acabaran amb set detinguts i cinc investigats, segons avancen les fonts consultades. Les fonts jurídiques precisen que "si finalment l’UCO decideix continuar el règim de detenció per a un o alguns dels detinguts, els posarà a disposició del jutjat".

Les indagacions es mantenen secretes, tot i que fonts de la Federació van assegurar a aquesta redacció que els agents van preguntar per la Supercopa, l’Eurocopa (Cartuja) i per un contracte que l’RFEF va firmar amb la Xina per a l’expansió internacional de la imatge de la selecció espanyola que no es va arribar a complir a causa de la pandèmia.

L’esclat inicial

El cas principal va esclatar a finals de maig del 2022 arran de la investigació feta pel fiscal anticorrupció José Miguel Alonso Carbajo, i es dirigia en principi contra Luis Rubiales, la mateixa Federació i l’empresa Kosmos Global Holding SL, propietat de l’exfutbolista del FC Barcelona Gerard Piqué en relació amb el contracte per disputar la Supercopa d’Espanya a l’Aràbia Saudita. El ministeri públic va actuar després d’una denúncia presentada pel president del Centre Nacional de Formació d’Entrenadors de Futbol (CENAFE) i de l’Associació Transparència i Democràcia en l’Esport, Miguel Ángel Galán.

Notícies relacionades

Les intervencions d’ahir s’emmarquen en una investigació vinculada a presumptes fets delictius associats als delictes de corrupció en els negocis, l’administració deslleial i el blanqueig de capitals. Entre els domicilis registrats hi hauria un habitatge a Granada propietat de l’expresident de la Federació Luis Rubiales, segons fonts de la investigació. Posteriorment, la denúncia es va anar ampliant a altres aspectes de la gestió de Rubiales a la Federació, com ara possibles irregularitats en el pagament del lloguer d’un habitatge a Madrid de Rubiales; les despeses que hauria efectuat en un "viatge de plaer" a Nova York amb diners de l’organisme que regeix el futbol, i també factures pagades a compte d’una jornada de feina, en la qual es "va convidar un grup de noies joves" i van acudir-hi el president i el seu equip més directe, tot pagat amb targetes d’empresa de la Federació. Segons la denúncia oficial, l’empresa de Piqué, Kosmos, va rebre un pagament de 24 milions d’euros per mediar entre l’RFEF i l’Aràbia Saudita perquè la Supercopa d’Espanya se celebrés al regne saudita durant sis temporades. La comissió, pagada per la dictadura, suposava un 10% de l’import total de l’operació, 240 milions d’euros per sis edicions del torneig.

En aquest punt, el denunciant destacava que "Rubiales va pactar amb Gerard Piqué el cobrament d’una comissió multimilionària per traslladar la Supercopa a l’Aràbia Saudita", i que documents i àudios a què va tenir accés El Confidencial revelen que "va pressionar les autoritats de Riad perquè abonessin al jugador del FC Barcelona fins a 24 milions d’euros per disputar el torneig en aquest país i va tractar després d’ocultar la participació del futbolista en el contracte".