ciclisme
La Volta presentaPradell a la societat ciclista
La ronda ascendeix avui la duríssima muntanya, amb Pogacar de favorit, després d’una etapa resolta en l’esprint a Viladecans amb triomf del francès Laurance.
La Volta ja mira a Pradell, la joia de la carrera, la muntanya que es presenta en la societat ciclista, el port que vol ser el símbol de la prova com el Tourmalet ho és del Tour, el Mortirolo del Giro i l’Angliru de la Vuelta. Són incomparables, totes són magnífiques i complicades de pujar en bici. Però la Volta necessitava un reclam propi, que els ciclistes vinguessin a la carrera sabent que s’havien d’enfrontar a tot un mite, que, com a tal, creixerà a partir d’avui quan sigui coronat per primera vegada per bona part dels corredors més reconeguts del pilot mundial, amb Tadej Pogacar al capdavant.
Va passar Viladecans, ciutat que creix verd i per a les bicis, i sobre elles va aparèixer el pilot de la Volta per viure una etapa emocionant, sobretot des que es va coronar la Creu d’Aragall, passant per Sant Vicenç dels Horts, camí de la meta, on es va imposar en l’esprint el corredor francès Axel Laurance.
El panorama avui serà diferent. Els ciclistes pujaran per les millors muntanyes de la comarca del Berguedà per acabar al santuari de Santa Maria de Queralt, allà on Stephen Roche, en un llunyà 1991, va deixar sentenciada la desapareguda Setmana Catalana, que es corria en les mateixes dates que ara la Volta. Per aquella època hauria sigut impossible enfilar la ruta de Pradell. Era una pista de terra que s’utilitzava per al senderisme i per anar a buscar bolets amb l’arribada de la tardor. Però la fortuna va voler que s’asfaltés, que un dia, cicloturistes com Àngel Morales o Raül Massabé, fossin dels primers a pujar-hi per utilitzar les xarxes socials com a altaveu i començar a seduir centenars d’aficionats que volien patir, perquè es pateix, com si fos un martiri sobre la bici, la duresa de la seva carretera, sobretot els últims set quilòmetres d’ascensió.
A poc a poc, els professionals van començar a escoltar parlar de Pradell i un d’ells, Sepp Kuss, guanyador de la Vuelta 2023, va quedar tan impressionat per la dificultat de la muntanya que va començar a parlar-ne no només als companys, sinó que va demanar, gairebé a crits, que carreres com la Volta trepitgessin aquest asfalt, sobretot la rampa de ciment, amb 400 metres de recorregut i que arriba al 23%, a tres quilòmetres del cim. Kuss, ciclista nord-americà que viu a Andorra, està casat amb una exciclista catalana, Noemí Ferré. Va conèixer el port mentre entrenava, ja que la família de la seva dona té casa al Berguedà. Fins i tot disposa d’una penya en aquesta comarca barcelonina.
L’únic favorit
Precisament la proximitat amb Andorra, on viu més d’un centenar de corredors professionals, ha provocat que aquestes últimes setmanes Pradell es convertís en una espècie de processó avançada de Setmana Santa, amb ciclistes que volien patir abans d’afrontar la Volta, o explicar-los la duresa a companys com Pogacar. "A Tadej se li ha explicat com és la pujada perquè l’han visitat els seus companys que viuen a Andorra", comenta Joxean Fernández Matxin, mànager del seu equip.
Notícies relacionadesPogacar és el favorit, el gairebé únic candidat a triomfar en l’etapa reina de la Volta, el líder indiscutible de la prova, el que ja s’ha imposat als dos cims resolts en la carrera, Vallter 2.000 i Port Ainé, però tots han volgut fitxar Pradell. "Enric Mas i Nairo Quintana van anar des d’Andorra per conèixer Pradell i la seva dificultat", explica Chente García Acosta, director del Movistar.
En canvi, el renascut Mikel Landa, segon lloc de la general, el corredor que va "dia a dia" en la Volta, és d’aquells que pujaran a Pradell sense haver-la trepitjat abans, tot i que en té les referències dels seus companys "andorrans" del Soudal, seguint l’exemple de Pogacar.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia