El Messi dels escacs
«Es podria convertir en el gran mestre més jove de la història», diu el president de la Federació Catalana
A finals del 2023 es va instal·lar a Barcelona, amb els pares, per seguir la formació
Faustino Oro, de 10 anys, va guanyar diumenge en una partida ultraràpida el noruec Magnus Carlsen, número u del món. El nen argentí és mestre FIDE i els experts no dubten que aviat sumarà la norma internacional que li falta per ser considerat mestre internacional.
Els mitjans especialitzats l’anomenen El Messi dels escacs. En la vida de Faustino Oro no veuen més que coincidències amb la de l’astre del futbol. Tots dos argentins i excel·lents en les seves disciplines, van deixar el seu país molt joves per buscar a Barcelona l’excel·lència. El cas del Faustino, de 10 anys, ha saltat a la primera línia mediàtica després que diumenge vencés el número u del món, Magnus Carlsen, en una partida bullet d’escacs.
Semblava tranquil rere les seves ulleres, amb la mirada fixa al tauler, però algun murmuri al fer els seus moviments delatava la seva emoció. "¡Vamos!", va dir baixet quan va detectar un error en el seu oponent que li va permetre aconseguir la victòria. La partida, de modalitat ultraràpida en la qual cada participant disposa d’un sol minut per moure les seves peces, es va dur a terme durant el Bullet Brawl 2024, que es disputa per internet. Oro, amb blanques i un rànquing ELO, un sistema de puntuació basat en un càlcul matemàtic, de 2.955, va aconseguir derrotar el gran mestre noruec (3.246) en 48 jugades.
Alt nivell de professionalitat
Per la seva curta edat, els que l’han vist en acció destaquen el seu alt nivell de professionalitat. I és que, després de les seves partides, el Faustino analitza amb l’ordinador les jugades per mirar d’aprendre i millorar de cara a següents duels. Una entrega pràcticament inèdita en jugadors de la seva edat i que denota com viu aquest nen un esport en què es va capbussar fa tot just quatre anys amb un tauler vell del seu pare per capejar una tarda d’avorriment en plena època de la covid i del qual ja ha aconseguit gairebé tots els nivells possibles.
És mestre FIDE i ningú dubta que aviat sumarà la norma internacional que li falta per ser considerat mestre internacional. "És molt probable que es converteixi en el gran mestre més jove de la història, mai havia vist un talent així", afirma sense contemplacions Pepo Viñas, el president de la Federació Catalana d’Escacs.
"El vaig veure jugar per primera vegada a finals de l’any passat contra un mestre internacional a Sant Boi. Em va deixar totalment impressionat. Té un joc madur i un domini espectacular i molt intuïtiu dels finals. Estem parlant d’un prodigi", afirma Viñas, que puntualitza que no és tan estrany veure nens capaços de fer jugades excel·lents de manera puntual, però no amb tantíssima tècnica com en el cas del Faustino.
El canvi de vida del Fausti
Alejandro Oro i Romina Simondi van ser conscients del potencial que va mostrar ràpidament el seu fill. Per això ho van deixar tot enrere per recolzar-lo en el procés. A finals del 2023 van abandonar les seves feines a l’Argentina i es van traslladar a Barcelona perquè el Fausti, com li diuen a casa, pogués continuar treballant amb els millors.
Des de la capital catalana és econòmicament més factible per a la família poder portar el Fausti als tornejos, que majoritàriament tenen lloc a Europa, una cosa que no hagués sigut possible si s’haguessin quedat a l’Argentina. "Barcelona és un dels epicentres d’escacs ara mateix. Se celebren molts tornejos i hi ha un altíssim dinamisme quant a joc", explica Viñas. "Els seus pares li estan proporcionant un entorn estable perquè creixi tant com a escaquista com com a persona", assegura el president de la federació.
"En aquest moment és important guiar-lo bé. Té la sort de tenir una família que no vol que cremi etapes massa ràpid i que continuï relacionant-se amb nens de la seva edat per evolucionar també personalment", explica Viñas, que afirma que és un dels components més complicats de gestionar en aquests casos. "És inviable que un nen que està fent-se amb l’elit mundial dels escacs pugui compatibilitzar l’educació regular amb l’entrenament. Cal aplicar una fórmula com es fa en altres esports, per exemple amb nanos que estudien al CAR de Sant Cugat i estudien al matí i s’entrenen de forma intensiva a la tarda", acaba.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034