El Grand National perd espectacularitat
La cursa de cavalls celebra avui a Aintree la seva 176a edició convertida en una prova irreconeixible, menys perillosa i espectacular. L’organització ha cedit a l’activisme animalista per evitar que desaparegui.

No es tracta de desmerèixer aquesta gran competició. Però que se sàpiga: del mític Grand National, la carrera hípica d’obstacles que des del segle XIX es disputa a Liverpool i que sempre ha captivat el públic pel seu dramatisme i espectacularitat, el poc que en queda són les fabuloses històries, els guanyadors impredictibles i les milionàries apostes. La resta, tal com passarà avui en la seva 176a edició a l’Hipòdrom d’Aintree (17.00 hores), encarna una prova anèmica, sense l’esplendor del passat, i que està perdent les seves senyes d’identitat.
Els temps han canviat per al Grand National. I molt. Fins al punt que és difícil reconèixer aquesta èpica carrera. Des de fa una mica més d’una dècada, la més desafiadora i tràgica de les proves hípiques que es disputen al planeta està en el punt de mira de l’opinió pública, especialment de les associacions proteccionistes d’animals. Una pressió que ha obligat els organitzadors anglesos a introduir-hi modificacions constantment per apaivagar les queixes i assegurar-ne el futur.
Aquest restyling de la competició dels 30 obstacles i 7.200 metres busca evitar-ne la perillositat i reduir el nombre d’accidents mortals, amb un total de 16 pura sang morts en aquest segle. Per això, en les últimes edicions, s’ha anat rebaixant l’alçària dels obstacles, s’han substituït a les tanques les estructures de fusta per materials plàstics molt franquejables i s’ha exigit als cavalls tenir una edat de més de set anys i un bon palmarès esportiu. "No escatimem esforços per proporcionar els millors nivells de benestar. Són decisions consensuades amb participants i altres parts interessades", explica Sulekha Varma, directora de carreres d’Aintree.
Notícies relacionadesVarma va ser una de les persones que va haver d’actuar amb celeritat l’any passat davant la possible suspensió de la carrera quan una oenagé animalista va envair la pista i va provocar amb les seves protestes un retard de 15 minuts en la sortida. A més a més d’aquest incident, desafortunadament un cavall va morir al caure a la primera tanca davant de la mirada per televisió d’uns 500 milions d’espectadors d’arreu del món, que van arribar a apostar fins a 350 milions d’euros.
Els organitzadors han augmentat la seguretat perquè avui no es repeteixin les protestes. Aquest any s’ha reduït el nombre de corredors de 40 a 34 per evitar caigudes, es regarà la pista si el terreny està molt sec i s’avança l’horari de la prova perquè els cavalls no s’estressin durant l’espera.
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- Turisme Sant Adrià estrena un resort de luxe de 53.000 metres quadrats
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- A Rússia Així s'ha jubilat un jove amb 23 anys gràcies a una argúcia legal
- Futbol local El futur Hospi de Jordi Alba i Thiago Alcántara: objectiu, arribar a Primera Divisió
- Seguretat viària Augmenten més d'un 46% els morts a les carreteres catalanes en el primer trimestre de l'any
- Entendre més Màximo Pradera: "Vaig tenir càncer perquè cap metge em va fer mai la pregunta clau: ¿Què menges?"
- Nou projecte Barcelona estrena un institut d’investigació sobre arquitectura i urbanisme sostenible
- Repartiment de migrants Catalunya declara que els seus centres de menors migrants ja superen el 100% de la seva capacitat
- ACTUALITAT BLAUGRANA Perillen els 100 milions dels seients VIP del FC Barcelona, claus per fitxar a l’estiu