‘El Malecón’

A les ordres de Kroos

A les ordres de Kroos

Mathias Balk/AP

2
Es llegeix en minuts
José Sámano
José Sámano

Periodista

ver +

Al seu privilegiat observatori, el mentó sempre aixecat, el cos dret i tots els llums encesos. Aquest il·lustrat alemany que va despatxar el Bayern fa una dècada en un d’aquests xuts de supèrbia que marquen l’os del gegant bavarès, coneix cada partit fil per randa des de l’escalfament. Perquè Toni Kroos és un pèrit de primera. Ara toca descarregar cap enrere, després un cop d’ull cap endavant, més tard un canvi d’orientació en diagonal. Per al que calgui, Kroos, qui més pilota consumeix i amb més eficàcia en tota la Copa d’Europa. L’últim simposi, dimarts passat a Múnic.

Elegant i mai espantat, aquest inoxidable volant germànic va tornar a casa com se’n va anar per a desconsol de Pep Guardiola, com un jugadoràs. Hauria sigut el parent ideal de Xavi i Iniesta, però va aterrar a Chamartín per replicar la fascinant parella blaugrana amb el camarada Modric. Aleshores ja havia sigut campió del món (Brasil 2014) i campió d’Europa amb el Bayern. Amb el Reial Madrid, quatre Champions més i la cinquena a dos partits després de quatre empats consecutius. Així és el Madrid de Kroos, un club en suspens pendent de la seva renovació.

Escaire i cartabó

De tornada a Múnic, quan el Bayern va sortir a toc de corneta, Kroos va llançar el flotador i va posar ferm tot l’esquadró, de Lunin a Vinícius. Arribat el moment, des del seu camp base, va temperar el quadre de Tuchel. Fins que, ja rebaixat l’adversari, va treure l’escaire i el cartabó i va citar Vinícius amb la glòria i el rígid Kim amb l’infern. L’etern Neuer es va assabentar tard de l’hipnòtica passada. Com un estaquirot, el porter es va plantar davant el davanter brasiler quan ja feia un segle que brindava el seu compatriota. L’efecte Kroos va deixar nafrat el Bayern durant mitja hora.

Als 34 anys, l’últim gran talent de l’Alemanya Oriental, on es va bressar sota la tutela del seu pare-entrenador, destil·la un aire falsament morós. Hi és i hi és sense necessitat de calar-se una boina verda, sense estridències populistes, perquè en té prou amb un radi d’acció limitat per posar cadascú al seu lloc. Cada ració de passades té sentit i les seves estadístiques tant sorprenen el personal per tractar-se del millor rapinyaire de pilotes que per ser el de més familiaritat amb la pilota. Amb prou feines hi ha línies tortes amb aquest futbolista, que fa la sensació de continuar perfumat al final de cada partit.

Notícies relacionades

Amb Kroos com a divisa per a tothom, tant afilaven Cristiano i Benzema com ara ho fa Vinícius, que li va agafant regust a rondar pel sector del nou. Com si l’alemany l’hagués il·luminat, ja no és aquell cabriolador a qui el gol li quedava a Mart (aquest curs porta 21 gols i 11 assistències).

Amb Kroos tot és més fàcil. Bé ho saben a Madrid, i potser ja a Múnic. Per no dir tot Alemanya, a la tasca de la qual acudirà aquest estiu a l’Eurocopa local després de la seva retirada internacional el juliol del 2021. Pel que sembla dimarts a l’Allianz Arena no hi haurà germànic que no celebri que el simfònic Kroos no s’hagués pansit per sempre.