TENNIS

La lluita de Nadal: "Estic tocat, però vull jugar el Roland Garros"

«Tot i que sigui frustrant, em sento més a prop d’intentar ser a París» 

El balear, decebut i sense oposar resistència, va patir una severa derrota (6-1, 6-3) a Roma contra Hurkacz, el número nou del món. Va ser un dur cop de realitat per a les seves aspiracions.

La lluita de Nadal: "Estic tocat, però vull jugar el Roland Garros"

jaume pujol-galceran

4
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

L’última dreta es va escapar tan lluny com la seva il·lusió. Rafael Nadal es va acomiadar ahir del Masters 1000 de Roma amb una severa derrota contra el polonès Hubert Hurkacz per 6-1 i 6-3. En 1 hora i 33 minuts va acabar el seu pas per un torneig que l’ex número 1 ha guanyat en 10 ocasions. Va sortir ovacionat del Fòrum Itàlic, però també seriós i decebut.

Un dur cop de realitat en les seves aspiracions de poder competir al màxim nivell en la que ha anunciat que serà la seva temporada de comiat. I malgrat la contundent derrota, Nadal està disposat a anar a París. "Tot i que estic tocat, vull intentar estar preparat per a Roland Garros. Ser allà i lluitar per les coses per les quals he lluitat durant aquests últims 15 anys", deia el tennista balear.

Roma no era el final de la parada. L’últim ball espera a París i Nadal vol viure’l a la Philippe Chatrier, l’escenari en què ha guanyat 14 Grand Slams. "Hi ha dos camins possibles: un, pensar que no estic preparat per competir a Roland Garros pel que he fet avui [per ahir], i que és un camí totalment comprensible i acceptable. I l’altre, que falten dues setmanes i farem el possible per canviar la situació. Després ja veurem què passa. Tot i que sigui un moment difícil per a mi, diria que frustrant en diferents sentits, ara em sento més a prop d’intentar-ho", va insistir.

Tres jocs al màxim nivell

Sabia el que podia passar contra Hurkacz i s’ho prenia com un examen més. "He de provar-me i forçar. Si em trenco, em trenco. Arriba el moment de donar el meu 100%. Aquest és l’objectiu a Roma", va destacar després de superar la primera ronda. I Nadal ho va intentar demostrar contra Hurkacz. Els primers tres jocs van ser una batalla al màxim nivell, on Nadal ho va deixar tot a la pista. Va picar la pilota com en els seus millors dies. Va defensar cada punt al límit. Hurkacz va necessitar 14 minuts i salvar cinc break points abans d’apuntar-se el primer joc amb el seu servei. Nadal el va igualar després de salvar dos break points i 12 minuts més de lluita en una central del Fòrum Itàlic ple fins a la bandera.

Hurkacz, de 27 anys i número nou mundial, era un bon test per comprovar que el tennista balear encara pot competir com vol abans de decidir si juga a Roland Garros. Mai s’havia enfrontat al compatriota de la número u, Iga Swiatek, una admiradora de Nadal que, en el partit anterior, s’havia classificat per a quarts al vèncer Yulia Puntintseva (6-3, 6-4). La terra no és la millor superfície per al canoner polonès d’1,96 metres, tot i que fa tres setmanes va guanyar el seu primer títol a Estoril dels vuit que té en el seu palmarès. El servei ha sigut la millor arma del polonès per guanyar-se una plaça en el top ten. En la seva carrera portava sumats, abans de Roma, 7.143 aces, amb un servei en què aconsegueix guanyar el 86% dels seus jocs. Un poder que davant Nadal va tornar a mostrar amb trets a 232 km/h i nou sacades directes, amb les quals va poder imposar el seu joc. Ho va fer després de fer el primer break (3-1) i apuntar-se el primer set sense cedir cap joc més en 49 minuts.

El domini de Hurkacz va continuar en el segon. Nadal va perdre l’impuls amb què havia començat el partit. Havia sigut un cop dur. De més a menys en una caiguda lliure, sense recursos ni físic, per plantar cara al gegant polonès. Els seus cops quedaven curts, s’estavellaven a la xarxa, o sortien de les línies. La seva cara de preocupació i impotència no anunciava res de bo al seu equip, que des de la llotja mirava d’animar-lo.

Hurkacz va seguir implacable, cada vegada més segur, pacient, convençut i aguantant des del fons, aprofitant la seva superioritat. Impecable en el seu servei, només va cedir un punt de doble falta en els seus últims quatre jocs de servei del segon set, per tancar el partit després d’1 hora i 33 minuts, després que Nadal enviés fora de les línies de fons una última dreta, en el primer match ball.

"Enfrontar-te a Rafa és una cosa molt especial, diferent, sobretot a terra batuda, superfície en la qual ha dominat durant els últims 20 anys. Ningú tindrà un rècord com Nadal en aquesta superfície. Soc molt feliç d’haver viscut aquesta experiència", destacava Hurkacz després de tenir l’oportunitat d’enfrontar-se a un tennista que va ser el seu ídol quan ell era petit.

Notícies relacionades

Badosa, a vuitens

En el torneig femení, mentrestant, Paula Badosa es va classificar per als vuitens de final, el seu millor resultat l’últim any i mig, perseguida per les lesions des de la seva retirada amb problemes a l’esquena a Wimbledon. La catalana, actualment 126 mundial, va remuntar la russa Diana Schnaider per 5-7, 6-4 i 6-4 per col·locar-se a un pas d’igualar els quarts de final que va aconseguir a Roma l’any passat abans de les seves lesions.