Xavi malviu i Laporta maleeix

Pedri va tornar a penar el seu mal moment en una nit de trist to

Dos gols de Fermín permeten el triomf a Almeria d’un Barcelona que va protagonitzar trams inacceptables contra el cuer. El president va decidir no acompanyar l’equip després que l’entrenador assumís la crua realitat de l’equip.

Xavi malviu i Laporta maleeix

FRANCISCO CABEZAS

4
Es llegeix en minuts
Francisco Cabezas
Francisco Cabezas

Cap d'Esports d'EL PERIÓDICO

ver +

No resulta senzill interpretar Joan Laporta. Capaç de passar en un no-res de la llàgrima a la ira, de l’abraçada al dit acusador, ajuda que la cort d’aduladors que l’envolta li continuï donant la raó amb el clatell inclinat. Aquí l’origen del problema. Aquí la perdició.

Mentrestant, el president del Barça es retorça en la contradicció, com si tingués una sabata al cel i l’altre a l’infern, el club s’esbocina a un ritme cada vegada més endimoniat. I això que Fermín, àngel exterminador, va marcar dos gols a Almeria per evitar un altre ridícul. Però els episodis grotescos se succeeixen.

Xavi Hernández, del qual Laporta va dir que mantindria a la banqueta pel seu barcelonisme, al qual es va abraçar amb devoció i llàgrimes als ulls fa tres setmanes perquè al seu àtic de la Diagonal l’havia embruixat amb la seva il·lusió –el tècnic presumptament acceptava que entrenaria un equip en economia de guerra–, torna a ser l’anticrist. Tant per a Laporta com per al director esportiu, Deco. Ni un ni l’altre es van dignar a acostar-se a Almeria a veure com l’entrenador tirava endavant el triomf. Amb Hansi Flick i el seu agent, Pini Zahavi, a les golfes, convenia exterioritzar l’emprenyament després que Xavi, per fi, pronunciés una roda de premsa creïble i crua. Una confessió mediàtica en la qual no va tractar els aficionats i socis com tontos, sinó com a assistents a un parc d’atraccions desballestat que han de començar a entendre que aquest Barça no pot aspirar a grans gestes. Un afront, devia pensar Laporta. Amb la veritat ningú menja en el futbol.

El que sí que va oblidar Xavi en la seva al·locució van ser explicacions al trist joc del seu equip durant bona part de la temporada després de les generoses inversions fetes a cop de palanca, més enllà de les peces que entre els mercaders i el president van incrustar al camerino –vegeu Cancelo, Joao Félix i Vitor Roque–. Tots tres van sortir des de la banqueta a Almeria –sí, també el brasiler– per emprovar-se les botes una estona. Tot just es van tacar. Res va evitar que l’equip protagonitzés una nit a estones inacceptable.

L’Almeria, el cuer de la competició, ja descendit i amb només dos triomfs aquesta temporada, va deixar escapar el Barça perquè va errar ocasions davant Ter Stegen que només es fallen quan el peu està torçat o quan una legió de gats negres es creua en la teva vida. Baptistao, a la primera part, i el Choco Lozano, a la segona, van provocar el turment extrem del tècnic Pepe Mel, que no podia creure com els seus davanters llançaven fora la pilota mentre els jugadors del Barça defensaven amb la mirada. Especialment dolorós va ser veure com Kounde, Cubarsí i Iñigo Martínez miraven de treure’n una entre cops de pilota abans que Lozano completés el despropòsit. Embarba, per cert, també va tirar al pal.

Els jugadors de Xavi ni van pressionar a dalt, ni van córrer cap avall. Ni van controlar, ni van atacar. Pedri va tornar a ser una ànima en pena. Ferran Torres fa temps que no sap quin és el seu paper. No hi va haver rastre de Lewandowski, una altra vegada substituït. I només els adolescents, especialment un Fermín que aspira a ser allistat per a l’Eurocopa, van posar una mica d’orgull. El noi d’El Campillo, que ja acumula 10 gols aquesta temporada, va ser qui va marcar el 0-1 de cap després d’un bon centre des de l’esquerra d’Héctor Fort. També va ser Fermín qui va posar en un compromís Maximiano mentre els seus companys s’esvanien, i qui va sentenciar amb l’esquerra.

El Barça, és clar, va fer un pas més cap a l’únic objectiu que queda, estar per sobre del Girona i classificar-se per a la Supercopa aràbiga. Però Xavi malviu. I Laporta maleeix.

ALMERIA: Maximiano (7); Pubill (6), C. Montes (6), Chumi (5), Langa (6); M. Peña (6), Viera (6), Robertone (6); Baptistao (4), Choco Lozano (4) i Embarba (6). Tècnic: Pepe Mel (6). Canvis: L. Romero (6) per Baptistao (m. 59); L. Suárez (6) per Choco Lozano (m. 59); Melero (6) per Viera (m. 68); Centelles (6) per Embarba (m. 80); Pozo (s. q.) per Pubill (m. 80).

BARCELONA: Ter Stegen (7); Kounde (4), P. Cubarsí (6), I. Martínez (5), H. Fort (7); S. Roberto (5), Pedri (3), Fermín (9); Lamine Yamal (6), Lewandowski (4) i F. Torres (4). Tècnic: Xavi Hernández (6). Canvis: Christensen (6) per S. Roberto (m. 69); J. Félix (6) per Lewandowski (m. 69); Cancelo (6) per H. Fort (m. 73); V. Roque (5) per F. Torres (m. 73); Romeu (6) per Pedri (m. 83). GOLS: 0-1 (m. 14), Fermín; 0-2 (m. 67), Fermín.

ÀRBITRE: Alberola Rojas (6). T. GROGUES: V. Roque.

Notícies relacionades

ESTADI: J. Mediterranis. 15.543 espectadors.

Almeria 0- 2 Barcelona