LA CRISI BLAUGRANA

Dies finals per a un Xavi perplex

Flick i Márquez esperen el desenllaç, que es prolongarà una setmana més

Al gener, quan va dir que marxava, tot i que després es va quedar, era el tècnic que governava el relat sobre el seu futur al Barça. Ara, en canvi, està en mans del president, que està irritat i li dona allargues fins a la setmana que ve.

Dies finals per a un Xavi perplex
5
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Laporta calla; Xavi parla. I el president esquiva l’entrenador, que se sent desconcertat i fins i tot desorientat pel que ha viscut els últims dies. No entén el que li està passant, per molt que afirmi que serà el tècnic del Barça la temporada vinent. Però aquesta decisió ja no li correspon a ell, entregat ara a la voluntat de Laporta, que oculta en públic els seus plans. El president calla i espera. En privat, en canvi, no té dubtes perquè continua enfadat amb el tècnic pel doble missatge que trasllada, afegit al fet que l’equip ha entrat en una perillosa involució, tancant la temporada en blanc.

Xavi espera amb tensió aquests dies finals, emplaçat a una cita quan acabi la Lliga diumenge al Sánchez Pizjuán davant el Sevilla en una última jornada intranscendent. Tot intent de bastir ponts de diàleg amb el dirigent ha sigut en va, i la reunió decisiva ha quedat ajornada a la setmana vinent. Serà llavors, acabat el campionat, quan Laporta s’assegui de veritat amb Xavi.

Esquivar el tècnic

Fins ara, el president l’ha eludit. Tant en públic –no hi ha cap imatge d’ells junts– com en privat. Laporta no va voler anar a Almeria, molest per la declaració de l’entrenador que no veia el club amb capacitat econòmica per competir a Espanya amb el Madrid i amb els grans clubs europeus. Tampoc es va permetre que aparegués cap veu de la junta per abordar aquest assumpte. Ni a Andalusia. Ni tampoc a Montjuïc, abans o després del triomf davant el Rayo.

Deco, a qui l’esclat de la crisi el va trobar a Portugal, ha esquivat els micròfons. Rafa Yuste, el vicepresident esportiu, també. Només parla el tècnic, que ha realitzat quatre conferències de premsa els quatre últims dies, intentant traslladar una sensació de normalitat. Però en les tres últimes, totes molt breus (6, 12 i 10 minuts), el 80% de les qüestions han sigut sobre el futur. Però Xavi no podia respondre res concret. Ja no depèn d’ell. Alguna cosa s’ha trencat, i ara sí potser és per sempre, entre Laporta i el tècnic. "El missatge és el mateix, si tinc alguna notícia us la donaria encantat, però és que a mi m’han transmès confiança", afirma l’entrenador des de dijous a la nit a Almeria quan va posar la primera veu a la crisi que el va sorprendre des del seu inici.

Un altre cas Koeman

Primera i última veu perquè només parla ell. Els altres, callen, inclòs Deco, que hauria de ser la persona que decidís si és necessari (o no) el canvi a la banqueta. "El president sempre ha anat de cara i ha sigut honest i segur que ho continuarà sent quan ens trobem", va dir Xavi abans de tenir una trobada de cortesia amb Laporta al seu despatx de Montjuïc. De cortesia i breu. Molt breu. No era el que esperava el tècnic. No ho va ser perquè no va aclarir gens el seu futur.

Ni tampoc li va anar de cara el president, cosa que el va descol·locar encara més. No hi va anar, a més, perquè li ha allargat una setmana més el desenllaç sobre la seva continuïtat. El fa esperar, a l’avantsala de l’acomiadament. Laporta està deixant caure Xavi a càmera lenta, amb la consegüent erosió pública que això genera, si fos la repetició del cas Koeman. A l’heroi de Wembley li va demanar l’estiu del 2021 dues setmanes de termini per trobar un altre entrenador. Si no el trobava, es quedaria. Així va passar finalment, tot i que tres mesos després el va acomiadar en un avió de tornada de Vallecas després de perdre amb el Rayo (1-0). Novembre del 2021.

Amb Xavi el termini no és per buscar un successor –Hansi Flick, exseleccionador alemany, i Rafa Márquez, tècnic del Barça Atlètic, són els grans candidats– sinó per posar data definitiva a la seva sortida. El termini, curiosament, podria ser també de dues setmanes, fet que augmentaria el neguit a Xavi, encara que intenti camuflar-lo. "No sé si faig mala cara o no, però estic molt tranquil. Dormo tranquil", va confessar el tècnic a DAZN abans del triomf sobre el Rayo Vallecano. "Tinc la consciència tranquil·la, donant-ho tot perquè això funcioni i amb il·lusió per seguir treballant i perquè comenci la temporada vinent", va afegir l’encara entrenador del Barça.

20 milions d’euros

Si d’ell depengués no hi ha dubtes perquè es veu amb "energia i il·lusió" per continuar. Al gener, en canvi, sí que va deixar que se n’aniria al juny (cosa mai vista en la història contemporània blaugrana), de manera que el Barça s’estalviaria així l’any de contracte fins al 2025. Però el club va acceptar, en una pirueta d’última hora, avalar a l’abril la seva continuïtat, de manera que si el destitueix ara haurà d’assumir aquesta fitxa, inclosa la del cos tècnic, amb una xifra que s’acostaria als 20 milions d’euros bruts. El president no l’hi va dir diumenge a Montjuïc, en el que podria haver sigut el seu últim partit.

Notícies relacionades

El mes de gener, Laporta va acatar, i molt a desgrat, la fórmula de Xavi, respectant la seva condició de "llegenda". Al maig, és un perplex Xavi que no descodifica Laporta, que el fa esperar una setmana més allargant més el seu final, mentre li envia inevitables missatges de desconfiança per altres vies.

Lluny queda l’idil·li entre tots dos quan el tècnic va dir al març que "era el millor president de la història del Barça". Ara la situació ha derivat que es reuneixin els advocats per certificar en documents la separació legal i tancar la liquidació econòmica, pròxim escull d’un Laporta que en els tres primers anys del seu segon mandat busca el seu tercer entrenador. El símptoma de l’angoixa que assola un Barça tan desorientat com el seu entrenador.

Temes:

Montjuïc