El gran duel de la Champions

La pissarra tàctica de la final

A San Mamés es veuran les cares els dos millors equips del món del futbol femení. L’Olympique de Lió va arribar a guanyar vuit títols europeus i es va convertir en l’indiscutible rei d’Europa. El Barça, campió de dues de les últimes tres Champions, es postula com el seu successor.

Las jugadoras del Barça celebrando el gol de Aitana ante el Chelsea

Las jugadoras del Barça celebrando el gol de Aitana ante el Chelsea / EFE

3
Es llegeix en minuts
Laia Bonals
Laia Bonals

Redactora d'esports

Especialista en Esport femení

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La final de la Champions Barça-Olympique és el millor partit de futbol femení que es pot veure. Els petits detalls, com els duels individuals o acceptar anar al cos a cos, poden acabar marcant la final. El Barça ha d’arriscar fins a cert punt, tenint en compte que el Lió no perdona una pilota perduda.

Les claus de l’Olympique

Pilota aturada.

El conjunt de Sonia Bompastor sap aprofitar tots els recursos dels quals disposa. A més de comptar amb una plantilla plena de talent individual, les jugades a pilota aturada són un recurs del qual es beneficia amb assiduïtat. Sobretot vehiculant-lo a través de Wendy Renard, l’Olympique ha aconseguit tenir una enorme efectivitat en les rematades. Els córners són el seu element més perillós.

Físic diferencial.

Fa anys que l’estructura de l’Olympique de Lió és excepcionalment professional. Les seves jugadores suporten una gran càrrega física, i per això compten amb plans individualitzats, a més de col·lectius de preparació física. La totalitat del partit (ja siguin 90 o 120 minuts) l’aguanten a la perfecció sense haver de perjudicar la intensitat. Capaces d’adaptar-se a diferents formes de joc (des d’un futbol més associatiu, portant la veu cantant fins a un de més vertical, apostant per contraatacs i guanyar els espais). La majoria de les seves futbolistes compten amb una arrencada explosiva molt difícil d’igualar.

Guanyar duels individuals.

El conjunt francès no té problema a anar al cos a cos. Els duels individuals seran clau per a la final, ja que l’Olympique ha guanyat presència al centre del camp des de l’arribada de Damaris Egurrola i la seva relació amb Horan i Dumornay. Les seves centrecampistes ara controlen millor la pilota, i eludeixen de vegades el joc directe, per contemporitzar amb un joc amb més toc.

Saber estar i profunditat.

Malgrat tenir un perfil molt ofensiu, la lateral esquerrana Selma Bacha sap llegir a la perfecció les fases dels partits. És una de les referències de l’equip. Si fa falta quedar-se enrere per mantenir ancorada la defensa, sacrifica el seu instint. No és d’excursions innecessàries que puguin deixar en escac la defensa. Un altre nom que han de marcar en vermell les jugadores del Barça és Kadidiatou Diani. La màxima golejadora de la competició (vuit gols en deu partits) vol aixecar la seva primera corona europea, després de canviar aquest estiu París per Lió. Molt tècnica, alta i amb una potència desequilibrant, és la referència en atac del seu equip.

Bèsties i competitivitat.

L’Olympique sempre desperta a temps. Les franceses acostumen a anar de menys a més durant la temporada, i arriben sempre en el seu millor moment al tram clau de la temporada. Són bèsties competitives. Tenen alguna cosa en el seu ADN que les fa respondre en els partits determinants. La final de la Champions, que han disputat 10 vegades fins a la data amb vuit triomfs, és el seu escenari favorit.

¿Què ha de fer el Barça?

Circulació ràpida.

El Barça ha de ser un metrònom. Combinar ràpid, que la pilota sempre vagi més veloç que les seves perseguidores i intentar no cometre errors en les passades. El domini, a més, s’ha de convertir en perill. L’Olympique acostuma a deixar sempre les primeres jugades, esperant a arrabassar la pilota en alguna associació posterior.

Vigilàncies ofensives.

Les blaugranes no es poden descuidar. Amb el guió de partit a priori esperat, serà el Barça el que marqui el ritme amb pilota. No obstant, haurà d’estar molt pendent que les laterals blaugranes no pugin quan l’equip estigui bolcat. L’Olympique utilitzarà aquests espais i la falta de cobertura per agafar a contrapeu les centrals.

Duels individuals.

No entra en l’estil blaugrana, però contra al Lió cal anar al xoc. Les franceses portaran al límit el reglament , per això les barcelonistes no s’han de deixar acovardir o defugir la disputa. Aquestes pilotes dividides poden acabar decantant la final.

Notícies relacionades

Més efectivitat.

L’equip blaugrana està acostumat a generar molt, però no sempre amb claredat quan arriba el moment de la rematada. Contra l’Olympique hauran d’afinar la porteria, ja que les franceses no cediran gens, i les poques vegades que s’arribi a la porteria rival s’han de convertir en ocasions clares de gol. El duel entre les dues porteres (Christiane Endler i Cata Coll) serà de màxims. La xilena va ser elegida el 2022 com la millor portera del món per la FIFA i la catalana és la gran promesa mundial després d’aixecar el trofeu de campiona del món com a titular amb Espanya.