Un tècnic de la casa

Molt més que un seguidor

En l’època d’ajudant de Klopp es va arribar a disfressar de vigilant per espiar el Madrid

De mare croata i pare bosnià, l’entrenador alemany va entrar al club com a preparador de les categories inferiors i observador de Jürgen Klopp. Es va fer càrrec de l’equip el desembre del 2020 i ha portat el Dortmund a la seva primera final des de la del 2013, que va viure com un aficionat més.  

Molt més que un seguidor
3
Es llegeix en minuts

Edin Terzic (Menden, 1982) és fill de mare croata i pare bosnià, però va néixer a 40 quilòmetres de l’estadi Westfalenstadion, on ara exerceix com a comandant en cap del Borussia Dortmund. Va entrar al club com a entrenador de les categories inferiors i observador de Jürgen Klopp. Ha portat el Dortmund a la seva primera final des de la del 2013, que va viure com a aficionat. Un professional metòdic, però sobretot un gran motivador que prioritza l’entrenament psicològic.

Va plorar durant l’última jornada de la temporada 2022/2023, quan el Borussia va perdre la Bundesliga en l’última jornada, malgrat dependre de si mateix. Tampoc ho ha tingut fàcil amb la premsa alemanya: la seva branca sensacionalista ha arribat a qüestionar la seva joventut i els seus mètodes. Després d’una mala arrencada de curs ha acabat a Wembley i Terzic ha configurat un nucli resistent a les crítiques que ha quallat una Champions exemplar. Així, un club que va perdre Haaland i Bellingham va ser capaç de recuperar el millor Hummels en el seu ocàs.

Un llarg camí

Per això en la prèvia a la final va mantenir un enfrontament en una entrevista amb DAZN en què van tornar a treure l’útil tòpic de "l’entrenador aficionat del Borussia". Una realitat, però no s’hi vol encasellar, perquè entén que desmereix el camí recorregut. "Sembla que algú em va veure a la grada i em va dir: ‘Vinga, agafeu aquest’. Jo ja era treballador del club en l’última final i he fet un llarg camí com a entrenador de formació scouting i assistent fins a aconseguir una oportunitat en el futbol professional", va dir Terzic.

L’entrenador alemany és un d’aquells tècnics de nou encuny que s’han format per estar a les secretaries tècniques dels clubs, perquè en la contemporaneïtat sembla que només es pot ser entrenador d’elit si s’hi ha jugat. No obstant, el serpentejant camí de Terzic l’ha portat a ser l’entrenador de l’equip del qual és aficionat. El somni dels més de 81.000 seguidors que omplen a vessar les grades d’un Westfalenstadion que el protegeix al considerar-lo un dels seus.

Va començar en el Bochum mentre encara estudiava. Es va unir al Borussia el 2010 per responsabilitzar-se de la base i elaborar informes per a Jürgen Klopp en l’època daurada del doblet de Bundesliga i Copa. La seva implicació era màxima, com demostra una anècdota: en una ocasió es va disfressar d’empleat de seguretat per veure un entrenament a porta tancada del Reial Madrid. El seu objectiu era esbrinar qui eren els seus llançadors de penals. No va fer falta la seva informació, perquè aquella eliminatòria va acabar amb l’antològic 4-1 de Lewandowski per portar el Dortmund a una final que va perdre contra el Bayern.

Notícies relacionades

Després, Terzic va marxar a la Premier (West Ham) i a Turquia (Besiktas) per ser assistent de Slaven Bilic, però va tornar de nou al club el 2018 al rebre la trucada de Lucien Favre per ser el seu segon en el Dortmund. D’aquesta manera, el Borussia s’assegurava un dos per un per si el suís fallava. Tenia un recanvi que coneixia perfectament la casa. La seva oportunitat va arribar el desembre del 2020, quan el van nomenar tècnic interí. Ho va aprofitar per portar el Dortmund a la conquesta d’una Copa d’Alemanya, el seu únic títol fins ara.

A Wembley es veuran les cares dos entrenadors que estan en moments oposats de les seves carreres. Terzic (41 anys) davant Ancelotti (64 anys). O el que és el mateix: l’aspirant, davant el tècnic amb més Champions de la història (quatre).