Ciclisme

Roglic i Evenepoel tornen dos mesos després de caure

Dos dels quatre grans candidats al triomf del Tour se citen a partir d’avui en el Dauphiné, mentre Vingegaard s’entrena i Pogacar descansa.

Roglic i Evenepoel tornen dos mesos després de caure
2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

El 4 d’abril, quan es baixava pel port alabès d’Olaeta, a través d’una carretera plena de sots per culpa de les arrels dels arbres, hi va haver una caiguda que va poder canviar el guió de la temporada ciclista 2024; almenys, sí que ho va fer en la preparació cap al Tour. Jonas Vingegaard, Primoz Roglic i Remco Evenepoel es van retirar de la Itzulia (la volta ciclista al País Basc). Tres dels quatre màxims aspirants al triomf de la ronda francesa acabaven a l’hospital o malferits al cotxe del seu director, com va ser el cas de Roglic. Avui, dos mesos després de l’accident, dos d’ells –Roglic i Evenepoel– tornen a la competició com a candidats a la victòria en el Critèrium del Dauphiné.

El Dauphiné, vuit etapes (Teleesport i Eurosport), és una cosa així com un Tour en miniatura que transita principalment pels Alps i posa a prova bona part dels que al juliol lluitaran per la principal carrera ciclista. Aquest any contempla un recorregut muntanyós, una contrarellotge i cinc arribades en pujada amb la cita del diumenge 9 de juny, dia electoral a Europa, al Plateau des Glières, enclavament sagrat per a la resistència francesa en la lluita contra els nazis i per als republicans espanyols que els van ajudar a combatre l’invasor.

La caiguda de la Itzulia va impedir a Evenepoel i Roglic córrer la Lieja-Bastogne-Lieja i enfrontar-se a Tadej Pogacar, el quart en discòrdia, que reposa aquests dies després de la victòria al Giro. I va motivar, si no hi ha cap contratemps ara a França, a fer que Roglic i Evenepoel es presentin al Tour amb uns irrisoris dies de carrera, impensables fa uns anys per a un aspirant a la victòria. Evenepoel arribarà a Florència, sortida de la ronda francesa, amb 26 dies de competició i 3.722 quilòmetres; Roglic ho farà amb 20 dies i només 2.777 quilòmetres. El rendiment de la parella contrasta amb les dades de Pogacar, 31 dies amb dorsal i 5.249 quilòmetres reunits. Però tots tres superen Vingegaard si manté el pla del seu equip de no córrer res i només entrenar-se fins al Tour: 2.029 quilòmetres i 20 dies de lluita.

Concentrat als Alps

Notícies relacionades

Vingegaard, de tota manera, està intensificant la preparació i no renuncia a intentar una tercera victòria consecutiva al Tour. Després d’haver estat uns dies entrenant a Mallorca, ara és a Tignes, on busca l’adaptació a l’altura. Abans de l’accident tenia en el seu programa disputar el Dauphiné, que va guanyar l’any passat.

Des d’avui i fins diumenge que ve, el Dauphiné centrarà l’atenció ciclista per comprovar com es troben Roglic i Evenepoel, que tindran davant rivals consistents com els espanyols Carlos Rodríguez i Juan Ayuso. Evenepoel, al seu equip, comptarà amb l’ajuda de Mikel Landa, que també reprèn la competició després de la caiguda a la Itzulia, el 5 d’abril, l’endemà que les estrelles del Tour caiguessin a terra.