La crisi blaugrana

Esquerdes obertes en elcercle íntim de Laporta

Echevarría ha vist fracturada la seva relació amb Xavi i també amb Yuste, el vicepresident

En l’acomiadament de Xavi hi va tenir un paper destacat Alejandro Echevarría, el poderós assessor sense càrrec del president blaugrana. La decisió ha enverinat l’ambient a la cúpula del club. 

Esquerdes obertes en elcercle íntim de Laporta
2
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

Joan Laporta mai ha volgut explicar a fons quin és el paper d’Alejandro Echevarría al club. Va dir una vegada al Círculo Ecuestre que "Alejandro és una persona fonamental per dirigir el Barça". Però poqueta cosa més. És una presència estranya que s’ha naturalitzat. Se sap que té un poder excepcional i que s’asseu a la taula en qualsevol reunió important junt amb el president. Però no té càrrec oficial, no ha avalat com ho han fet diversos directius (no tots) i no ha de justificar-se davant els socis.

Echevarría, que prefereix operar a l’ombra, ha aparegut com a figura rellevant en l’acomiadament de Xavi. Va ser crucial en el seu fitxatge (una llarga amistat els unia) i ho ha sigut ara en el seu adeu (l’amistat s’ha fracturat). En totes les tertúlies barcelonistes d’aquests dies es parla de l’excunyat de Laporta com el protagonista d’una traïció, que ha portat fins i tot el tècnic de Terrassa a apartar-lo d’un grup de WhatsApp d’amics íntims, segons va publicar la setmana passada el diari Sport.

Al Tot Costa, de Catalunya Ràdio, es va revelar que Echevarría va xivar a alguns jugadors del primer equip que constaven en la llista de possibles baixes de Xavi per a la pròxima campanya (Lewandowski, Araujo, Joao Félix...). L’ambient al vestidor es va enrarir i l’entrenador va haver d’afrontar un clima tens abans del partit contra el Rayo Vallecano, el penúltim de la temporada.

Rere les parets de la ciutat esportiva s’explica també que la relació entre Echevarría i el vicepresident esportiu, Rafa Yuste, s’ha ressentit seriosament per la manera com s’ha despatxat l’entrenador. És a dir, han aparegut esquerdes en el tancat cercle del president.

Hores després de l’acomiadament, Yuste va esperar a peu de gespa abans del següent entrenament per abraçar-se a Xavi. Aquest, que ja sabia la traïció, no va voler que en la reunió en qüestió en què Laporta li va dir que no comptava més amb ell hi fos present Echevarría. Tan amic seu que era (sense la seva influència Xavi no hauria sigut l’entrenador del Barça) i ha acabat com amb Messi, summament distanciat.

Sense transparència

Tot això conflueix en la qüestió fonamental: ¿no va sent hora que Laporta expliqui amb cert rigor quina és la comesa d’Echevarría en el club? Ja ha sigut explicat que intervé en gairebé tot i que ha sigut instrumental en una sèrie de canvis interns, inclòs en l’apartat de proveïdors i licitacions d’empreses de serveis. ¿Però per què no hi ha un mínim de transparència amb la seva figura?

Notícies relacionades

Víctor Font, el candidat derrotat per Laporta a les urnes, va reclamar aquesta explicació recentment en una entrevista a Catalunya Ràdio. També ho van fer alguns socis que s’integren a grups d’opinió. Echevarría, que va haver de sortir del focus en la primera presidència de Laporta per la seva afiliació a la Fundació Francisco Franco, apareix avui a totes les fotos. I malgrat la seva proximitat al poder mediàtic de Barcelona, no s’ha exposat encara davant cap micròfon.

Expliquen que Laporta va oferir a Echevarría entrar com a directiu i aquest ho va refusar. Potser mira d’evitar que es reobri la controvèrsia sobre la seva ideologia política en cas d’obtenir un càrrec oficial. A saber. En qualsevol cas, Laporta té en les pròximes hores una altra oportunitat d’aclarir el seu rol. Farà balanç de la temporada en una entrevista als mitjans del club, no en una roda de premsa, com seria preceptiu.