Laporta llança pulles a Xavi i afalaga Flick

El president va donar les seves primeres explicacions sobre el canvi d’entrenador. «Hansi es veu capaç de guanyar qualsevol equip», diu.

Laporta llança pulles a Xavi i afalaga Flick
4
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Estava còmode Joan Laporta. Ahir jugava a casa, parlava a El Podcast del President, emès a través de la plataforma Barça One. Aquest va ser el format que va fer servir el dirigent, després d’unes setmanes volcàniques en què el futbol no ha guanyat res i ha canviat d’entrenador (Hansi Flick per Xavi) i el bàsquet s’ha fos davant el Reial Madrid (zero de quatre títols possibles i Roger Grimau vivint els seus últims dies a la banqueta), per trencar el silenci institucional que havia mantingut.

Estava tan còmode que es va mantenir durant 94 minuts (igual que un partit de futbol més el temps afegit) desgranant el seu discurs, ple de pulles, algunes de visibles, d’altres no tant, a Xavi i el seu staff mentre desplegava la seva admiració cap a Flick, orgullós de la seva decisió després de recordar en diverses ocasions que el Barça "està a prop d’acabar la travessia del desert que va començar l’abril del 2021".

Va tenir poca, molt poca, autocrítica Laporta. Tan sols va admetre errors en la gestió de l’adeu de Xavi. "El què està ben decidit, el com es podia fer millor, crec que sí", va argumentar el dirigent, que no va deixar de respondre ni una sola de les qüestions que li van traslladar Miriam Nadal i Llorenç Tarrés amb sentit periodístic, malgrat ser entrevistat als mitjans oficials del club.

Nou impuls

Primer va tenir Laporta bones paraules per a Xavi. Després, van arribar les crítiques. "Jo li vaig preguntar: ‘¿Creus en aquest equip?’ I ell em va dir: ‘Sí, presi, al cent per cent. El faré campió’", va explicar el dirigent revelant la conversa privada que van tenir la nit del pacte del sushi. Però després tot va canviar. "Hi ha unes declaracions de Xavi en què canvia el discurs", va apuntar Laporta. Va passar abans del partit a Almeria. Per això, ell no hi va anar. "Hi ha unes converses amb el director esportiu en què demana canvis substancials, modificant el que m’havia dit abans. Això em va provocar la necessitat de buscar un nou impuls", va explicar.

Aquí va ser més rotund en l’atac, elegant i acurat, però crític cap a l’exentrenador. "Hansi Flick sí que creu en aquesta plantilla i es veu capaç de guanyar qualsevol equip. Això va ser determinant. Si l’entrenador", va dir amb referència a Xavi i la seva dimissió en diferit del gener tot i que el president la fixés, de manera equivocada, al febrer "pot rectificar, nosaltres també podem. El millor en aquesta plantilla era un entrenador que tingui l’ambició i cregui realment al cent per cent en aquesta plantilla", va afirmar el president.

Deficient preparació física

Va posar, a més, exemples molt concrets, sobretot un que té molt present des de fa mesos. I és la deficient preparació física del Barça de Xavi. "Hem vist que en el minut 60 l’equip baixava de nivell físic, no acabava els partit igual, com els dos contra el Reial Madrid, que va remuntar en els últims minuts. No dic que no estiguessin ben preparats, però sempre hi ha coses per millorar i Flick ho farà amb la preparació física. Per a això s’adaptarà a l’estructura del club, vindrà un preparador i ho estan dissenyant", va recalcar mentre va recordar: "El cor em deia que havia de mantenir Xavi, però el cap em deia que l’havia de canviar".

Va guanyar el cap de Laporta, que va confessar que Flick era un entrenador que ja va voler portar al Camp Nou el 2021 tot just guanyar les eleccions, però estava compromès amb la selecció alemanya. "Ell va respectar la seva firma", va precisar el president, que veu l’alemany com el "tècnic idoni per donar un nou impuls a aquesta plantilla". No l’espanta ni l’arribada de Mbappé al Madrid, que ha segellat el doblet amb Lliga i Champions. "¿Mbappé? A mi m’agrada la filosofia del Barça de formar un equip amb jugadors d’aquí", va afirmar presumint de "la joia de La Masia", amb Lamine Yamal, Pau Cubarsí, Héctor Fort, Gavi, Marc Casadó...

Per això s’ha entregat a Flick, que acata, a diferència de Xavi, tot el que li proposa el Barça, assumint com a pròpia aquesta imprescindible aposta pel planter. "No cal una gran venda, intentarem mantenir tots els jugadors", va indicar Laporta, revelant que l’objectiu per potenciar la plantilla passa per trobar tres peces que falten.

"Tampoc faran falta grans fitxatges. S’ha d’incorporar un pivot defensiu, un lateral i un extrem de banda-banda", va admetre el president. No hi ha dubtes sobre els Joaos. Laporta vol que els dos portuguesos segueixin. I en el cas de Joao Félix també hi va haver missatge implícit per a Xavi. "Crec que se li podia haver tret més rendiment perquè té una qualitat extraordinària. Flick ja el volia per al Bayern", va destapar Laporta.

A prop de l’acord amb Nike

Notícies relacionades

El president està convençut que aquest estiu es podrà retornar a l’1-1 en el fair play, amb el que això implica de calma en el mercat de fitxatge. Va recordar també que està a punt de tancar "l’acord més important del mercat" amb Nike, que va anomenar directament, per mantenir el patrocini amb la multinacional nord-americana, que li permetrà "competir absolutament amb qualsevol, tant a Europa com a Espanya".

No posa, segons va dir Laporta, "el retrovisor per governar perquè tot té solució i la clau és tenir força i coratge per saber trobar-ho". En el futbol, i amb l’arribada de Flick, ja creu tenir-la i al bàsquet ("demano perdó a l’afició", va confessar) està treballant per prendre, seguint el consell del mànager Juan Carlos Navarro, "decisions importants i substancials" com la pròxima destitució de Roger Grimau.