Debut amb Espanya

Fermín, l’acceleradorde partícules

El jove andalús (21 anys) va aparèixer en la segona meitat de la còmoda golejada de la selecció espanyola contra Andorra. Va tenir un impacte immediat, assistència de gol a Ferran, i va injectar dinamisme i energia al grup de De la Fuente. Fa un any era al Linares. Jugava a Primera RFEF.

Fermín, l’acceleradorde partícules
3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Ni mitja hora va ser a la gespa davant la còmoda golejada sobre Andorra (5-0) en la seva estrena amb la selecció espanyola. Però Fermín López no perd el temps. Xavi li va donar un amistós l’estiu passat a Dallas i ho va celebrar amb un golàs des de fora de l’àrea per batre el Madrid (3-0) que li va canviar la vida per sempre. Des d’aleshores, tot ha anat ràpid, extraordinàriament ràpid per al jove centrecampista andalús, de 21 anys.

Tant que fa tot just 12 mesos estava jugant a Primera RFEF completant una excel·lent temporada amb el Linares. S’acomiadava d’aquella atrevida cessió –la gran majoria no tornen ni al Barça– amb un partit contra el San Fernando i ara disfruta de la seva impactant estrena amb la selecció espanyola, camí de colar-se en la llista definitiva de 26 jugadors que seran a l’Eurocopa d’Alemanya.

L’‘herència de Xavi’

Ni mitja hora, una assistència de gol a Ferran –era el cinquè davant la feble i cansada Andorra–, una monumental passada que va desencadenar l’acció del quart gol, hiperactivitat al camp (20 tocs), precís en la passada (11 de bones de 12, 92% d’encert) i desimboltura sense sentir-se en cap moment atrapat per la dimensió del moment especial que estava vivint.

Li fluïa la pilota i el joc, i això que era el seu debut amb la selecció espanyola. Un debut que forma part de l’herència de Xavi, joves que quedaran com a llegat seu al Barça, igual com Lamine Yamal, Pau Cubarsí o Héctor Fort. Tal va ser l’impacte de Fermín en el Barça que el club el va renovar l’agost passat, un mes després del seu gol al Madrid, fins al 2027, amb una clàusula de sortida fixada en 400 milions d’euros.

"No m’ho podia ni imaginar"

I això que el seu camí no va ser tan directe com el de Lamine, Cubarsí o Héctor Fort. Ells ni van sortir de La Masia per guanyar-se el jornal. Fermín, en canvi, se’n va haver d’anar de Barcelona sense saber si algun dia tornaria. "Estava a Primera RFEF i ara amb la selecció. No m’hauria pogut imaginar mai una cosa així, però l’esforç i el sacrifici han valgut la pena", va explicar el centrecampista andalús als mitjans oficials de la federació, assumint "el cop de realitat" que va viure a Linares.

Linares (12 goles); Barça (11)

Notícies relacionades

No s’entén el Fermín actual sense aquell anònim Fermín que va abandonar La Masia i amb poques opcions de tornar. Noi humil, senzill, que es transforma només trepitjar la gespa. Llavors, es transforma en un accelerador. Apareix la figura d’un jugador ambiciós, amb un desvergonyiment permanent, que surt a l’àrea amb perill. Ja sigui per cabotejar com si fos un clàssic nou o a la frontal per treure un xut. Té recursos de tot tipus. Xuts secs, furiosos. O xuts suaus.

"Dinamisme, intensitat, arribada de segona línia, gols... Això és el que he intentat fer aquest any al Barça". Aquest és Fermín vist per Fermín. Al Linares, lluny dels focus, va firmar 12 gols i va regalar quatre assistències en els 2.905 minuts que va disputar en els seus 40 partits. Així ha sigut al Barça de Xavi, on va arribar als 11 gols (8 a la Lliga, 2 a la Champions i un a la Copa del Rei) en 43 partits, jugant 1.947 minuts. "Si soc aquí és en part gràcies a Xavi", diu Fermín cada vegada que li pregunten per l’entrenador que el va descobrir en uns entrenaments de la ciutat esportiva del Barça i després li va obrir la porta d’aquell amistós de Dallas. Des d’allà a Badajoz. I aviat a Alemanya.