Marianne Vos es corona com la reina de la Volta

L’estrella neerlandesa triomfa en solitari en l’etapa pirinenca de la primera ronda catalana femenina i avui es disposa a guanyar la carrera.

Marianne Vos es corona com la reina de la Volta
2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

El turista profà al ciclisme que ahir es va aproximar a La Molina per admirar els paisatges va comprendre que alguna cosa passava. No era normal veure tants cicloturistes, principalment dones, i menys després que els Mossos li indiquessin que havia d’aturar el cotxe a un costat de la carretera. L’estació d’esquí de la Cerdanya es disposava a viure l’etapa reina de la primera edició de la Volta en clau femenina, una jornada d’alts vols que no va decebre pel desenllaç.

L’organització va tenir el detall de donar a Marianne Vos el dorsal número u de la carrera, perquè era la diva de la prova, tota una tricampiona del món i la corredora que ha batut registres a l’hora d’aconseguir tota mena de victòries. La d’ahir li va servir no només per aconseguir el mallot de líder de la ronda catalana, sinó també per sumar el 254è triomf de la seva carrera esportiva, una xifra que es mantindrà durant molts anys fins que una corredora del futur –un futur llunyà– aconsegueixi almenys acostar-s’hi.

Que guanyés Vos va ser una benedicció per a la carrera ja que avui, tret que hi hagi una sorpresa monumental a Barcelona (l’etapa ha d’acabar abans de les 14 hores), l’estrella neerlandesa guanyarà, entre altres coses, perquè és la favorita número u per triomfar a la capital catalana.

Estrena pirinenca femenina

Mai s’havia col·locat un dorsal al Pirineu català perquè no havia tingut opció, perquè no hi havia carreres femenines d’alt nivell a Catalunya i perquè ha sigut aquesta temporada quan la Volta s’ha atrevit amb la primera experiència femenina que, si a més la guanya Vos, serà premi doble per a l’organització.

Vos va dormir com la resta de les contrincants a La Molina i voltants. La calor inhumana de divendres a Manresa va donar pas a una pluja de fang que va embrutar els cotxes dels equips, però també a un temps primaveral que li va anar fabulosament a l’estrella neerlandesa per atacar en solitari i afrontar els últims quatre quilòmetres de l’etapa confiada en una victòria que no se li podia escapar.

Ja fa diverses temporades que Vos, 37 anys, es concentra més en triomfs en clàssiques i etapes planes com a bona velocista, però la pujada a La Molina tampoc era la del Tourmalet i per a una corredora amb classe i amb carisma com és la neerlandesa l’estació d’esquí li va servir per seguir els passos de corredors com Alejandro Valverde o Remco Evenepoel que han inscrit el seu nom en aquest territori.

Les cicloturistes catalanes

Notícies relacionades

Un premi que va alegrar les cicloturistes catalanes més joves que la van precedir en la pujada, a menys velocitat, és clar, però amb la fe i la confiança suficients per somiar que un dia poden tenir l’oportunitat de disputar una carrera per etapes com la Volta per enfrontar-se a les hereves de Vos. Veient-la en directe alguna cosa van aprendre.

L’automobilista despistat va poder prosseguir el viatge i buscar un restaurant, tot i que amb una mica de retard per menjar, quan es va obrir la carretera, quan les joves cicloturistes baixaven de La Molina ja amb Vos buscant el descans a l’hotel a l’espera de la tercera i última etapa de la Volta i el premi final a Barcelona.