Swiatek fa història amb el seu pòquer de títols

La número 1 mundial va desfer el somni de la italiana Jasmine Paolini al cedir només tres jocs (6-2, 6-1) en una mica més d’una hora.

Swiatek fa història amb el seu pòquer de títols
3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

I ja van quatre títols de Roland Garros per a Iga Swiatek: només en falten 10 per igualar Rafael Nadal. Als 23 anys acabats de fer i malgrat la seva set de triomfs, somreia incrèdula quan li preguntaven si es veia capaç d’igualar el palmarès del mallorquí.

De moment, va igualar el rècord de Justine Henin i Monica Seles, que van lligar tres títols seguits. Entre el 1990 i el 1992 els va sumar la tennista belga i entre el 2005 i el 2007 els va encadenar la nord-americana d’origen serbi. El tercer de Swiatek el va aconseguir a costa de la italiana Jasmine Paolini, a qui va derrotar per 6-2 i 6-1.

Cop guanyador de Swiatek per començar i primer punt. "¡Això no s’ha acabat, Jasmine!", li va cridar un espectador des de les grades a Paolini. Rialles de la resta d’espectadors. La tennista italiana afrontava la seva primera final d’un Grand Slam amb mínimes opcions de sorprendre la número 1 mundial i, fins dissabte, tres vegades campiona del torneig.

Feliç malgrat la pallissa

Paolini somreia. Havia entrat feliç de ser en una final en què, ni en els seus millors somnis, pensava que algun dia arribaria. El premi li va arribar als 28 anys, a la seva millor temporada al circuit, on dilluns entrarà al top ten (serà la número 7 mundial). La pallissa estava assegurada. Era la primera en saber-ho, però no estava disposada a amargar-se el dia.

Paolini no tenia res a perdre i volia disfrutar. Es va mostrar agressiva amb els cops, valenta amb els llançaments, sorprenent Swiatek a l’arrabassar-li el servei i avançar-se al marcador (1-2). "Let’s go, let’s go Jasmine" cantaven un grup d’italians amb samarretes verdes, blanques i vermelles, per dibuixar la bandera del seu país.

Swiatek, encasquetada sota la seva gorra blanca, seriosa i concentrada, havia entrat a la Philippe Chatrier amb altres objectius. Després de l’inesperat inici va afinar més la raqueta i va augmentar la pressió. Paolini ho va pagar. La italiana només va poder sumar quatre punts més als cinc jocs següents perquè Swiatek tanqués el primer set en 35 minuts.

Cinquè Grand Slam

No va canviar res al segon set. Swiatek es va mantenir intractable. Com s’ha exhibit després de guanyar a Madrid i Roma abans de presentar-se a París. La número 1 ja només va cedir un joc. Paolini va celebrar no anar-se’n amb les mans buides amb 5-0 en contra. Al joc següent i amb una primera sacada i al primer match ball amb prou feines després de 68 minuts, Swiatek firmava una nova victòria, la 21a consecutiva a París per aixecar per quarta vegada la Copa Suzanne Lenglen després de les guanyades el 2020, el 2022 i el 2023. El 2021 la polonesa va sucumbir a quarts de final contra la grega María Sakkari.

Notícies relacionades

Les excampiones nord-americanes Chris Evert i Martina Navratilova van ser les escollides per donar-li la copa. Un cinquè Grand Slam al seu brillant palmarès, a la seva edat, després del conquerit a l’US Open el 2022. "L’Iga és una jugadora animada per una missió. Sempre concentrada, mai s’enfada. És una gran campiona", va valorar Evert, que comença a veure amenaçat el seu regnat: va aconseguir set títols entre el 1974 i el 1986.

A Swiatek se li va fer més difícil parlar en públic que jugar la final. Tot i que ja està acostumada a rebre premis. El seu xec pel triomf van ser 2,4 milions d’euros, la meitat per a Paolini. "Mai havia jugat contra una rival amb aquesta intensitat. Ha sigut increïble", va dir la italiana, que avui augmentarà el seu compte al jugar la final de dobles juntament amb la seva compatriota Sara Errani contra la nord-americana Coco Gauff i la txeca Katernina Siniakova.

Temes:

Roland Garros