L’"insaciable" Pini Zahavi
El superagent de Flick i Lewandowski, molt actiu als seus 80 anys, és valorat pel seu control del mercat, el seu accés fàcil als comandaments de poder i el seu tracte afable. Amb Laporta va ser soci d’una empresa mercantil a Malta ja tancada.
Pini Zahavi, de la confraria dels superagents, ha viatjat profusament a Barcelona l’últim any. Sol allotjar-se a l’Hotel Majestic, on obté un tracte reverencial, i sol menjar (i de vegades sopar el mateix dia) al Botafumeiro. Zahavi ha irromput en el Barça sota la presidència de Joan Laporta, d’aquí les seves visites freqüents.
Va col·locar primer el 9, Robert Lewandowski, i ara l’entrenador, Hansi Flick, de qui es va fer representant al febrer. Se sospita que mirarà de pescar a La Masia, així que cert nerviosisme ha pres en un sector en què els agents s’arrabassen futbolistes a la mínima distracció. De moment, compta en nòmina amb els cadets Dani Rodríguez i Roberto Tomás.
Qui ha tractat amb Pini Zahavi coincideix a ressaltar que es tracta d’un professional amb mirada estratègica, amb dots per a les relacions socials, menys intens i pesat que altres agents del seu nivell i a qui es nota l’aura de poder. "És un autèntic tauró, amb fàcil arribada als que prenen decisions i molt control de tot el mercat, però no va engrandit", aporta un director esportiu.
El que arregla problemes
Té 80 anys i aquesta és una dada que impressiona en el món frenètic de la representació de futbolistes. Al capdavant de la seva empresa, Gol International Ltd, l’israelià juga en una lliga pròpia, com Jorge Mendes, un pilar del Barça actual. Altres contemporanis s’han jubilat, cas de Jonathan Barnett, o han mort, com Mino Raiola. Ell resisteix. "És insaciable", corroboren en el gremi.
"No és una gran operació per a ell col·locar Flick en el Barça. Té més d’imatge, d’estatus, que de negoci", opina un agent local. En el procés, a Zahavi li va passar una cosa singular: que l’entrenador amb contracte en vigor (Xavi) li truqués per esbrinar si realment Flick el substituiria. Coses que només passen a Barcelona.
El superagent sol viatjar amb Humberto Paiva, la seva mà dreta, un brasiler llicenciat en Administració d’Empreses, de família mitjana-alta, que parla cinc idiomes. Se’l considera un home molt competent. Amb ell va aparèixer a Barcelona per a la firma de contracte de Flick. Els acompanyava Max Bielefeld, un excomentarista a Sky Sports, que va ser el seu primer enllaç amb el tècnic alemany. En l’agència té també pes Nir Zahavi, nebot del cap totpoderós, i a la qual ha incorporat el seu fill Alexander. Aquest s’acaba d’instal·lar en un pis de l’Eixample.
Zahavi no és només un agent. És també, o sobretot, un intermediari. Connecta clubs i connecta representants. "És dels que et diuen: ‘no et preocupis, jo t’ho arreglo’. I ho fa pel seu accés a la gent que mana en el futbol", revela el director esportiu.
Se l’ha conegut com a Mister Fix-it (el que soluciona problemes). També com a Frank Underwood, el sinistre polític de House of Cards, o almenys així el va batejar un periodista francès que va poder conversar extensament amb ell per al llibre La mano negra.
La fluida relació amb Laporta juga al seu favor per assentar-se a Barcelona. Abans va anar en contra seu. Sota la gestió de Josep Maria Bartomeu hi va haver reticències a fer tractes amb l’israelià, segons explica un membre d’aquella directiva. ¿Per què? Per la seva amistat i condició de soci de l’actual president blaugrana, en concret en una empresa inscrita a Malta anomenada BMVP Limited. L’existència d’aquesta empresa va ser revelada en la filtració de documents dels anomenats Paradise Papers, en els quals Zahavi apareixia profusament, com abans en els Football Leaks o en els Chipre Confidencial. Investigacions periodístiques que han anat posant una mica de llum als diners ocults al món.
La relació de Zahavi amb Laporta va començar el 2003. En la campanya electoral barcelonista, l’advocat va aconseguir, amb la mediació de l’israelià, que el Manchester United firmés un document en què es comprometia a negociar un traspàs de David Beckham. Com es recordarà, Laporta va guanyar les eleccions, l’anglès va acabar al Madrid i el Barça va fitxar el porter turc Rustu, representat per Zahavi, en el que va semblar una devolució de favor.
La relació es va estrènyer. Laporta va arribar a anar el 2009 al casament de la filla de Zahavi i fa dos anys, a la festa d’aniversari del superagent a Tel Aviv. Pel mig, el 2016, van obrir la mercantil de Malta, un paradís fiscal per a l’FMI, l’OCDE i diverses oenagés, no així per a la Unió Europea.
Segons fonts parisenques, Zahavi va mirar sense èxit de cobrar a Malta la seva comissió de més de 12 milions per la traumàtica fugida de Neymar del Barça al PSG el 2017, encara avui el traspàs més gran de la història. L’empresa amb Laporta, segons els Paradise Papers, va quedar dissolta una setmana després que el brasiler anunciés al vestidor del Barça que se n’anava al club francès. L’entorn de Laporta va dir en el seu dia que mai va arribar a iniciar-se amb ella cap activitat.
La tornada de Neymar
El 2019, Zahavi i la directiva de Bartomeu van unir forces per intentar el retorn de Neymar a Barcelona després de la dura eliminació de Champions davant el Liverpool. Durant aquestes reunions va sorprendre els seus interlocutors barcelonistes que s’arrogués la responsabilitat d’haver convençut el davanter de la conveniència d’anar-se’n a París i que ho va fer perquè se sentia "com el seu segon pare".
Les altes pretensions del PSG, que va voler recuperar com a mínim la inversió dels 222 milions, van desbaratar l’exòtic pla de tornada. "Vam tenir dos mesos de contactes intensos. És un home de negocis. Molt educat i professional. Ens va deixar clar que volia la seva bonificació si es consumava la tornada", recorda un exdirectiu.
Zahavi va ajudar també a l’aterratge de Neymar l’any passat a Aràbia Saudita, un mercat en el qual s’ha obert pas, atret, com tots els agents, pel generós flux de petrodòlars, un oasi davant la contenció europea. Allà ha col·locat, entre d’altres, Gabri Veiga, Yannick Carrasco, Aleksandar Mitrovic o el tècnic Jorge Jesus.
Gol International Ltd allista, segons Transfermarkt, 46 futbolistes amb un valor de mercat global de 384 milions d’euros. Una empresa d’èxit que Zahavi va posar en marxa quan passava dels 40 anys i es va adonar que com a periodista esportiu, la seva professió fins aleshores, no es faria ric.
Va participar en traspassos de grans imports, sobretot a la Premier. Fins a la seva obra cabdal: el seu paper nuclear com a intermediari en la compra del Chelsea per part de l’oligarca rus Roman Abramovich el 2003. Després va intervenir activament en la confecció de la milionària plantilla.
El vent va bufar a favor amb la marxa de Neymar a París o el fitxatge de Lewandowski pel Barça. Es coneixen les comissions de la primera operació, res de la segona. Només se sap que va rebre l’efusiu agraïment de Laporta durant la presentació pública del davanter polonès.
Notícies relacionadesPel camí es va ficar en un embolic amb la compra d’un club de Bèlgica, el Royal Excel Mouscron, que va derivar amb la policia belga practicant aparatosos registres per esbrinar sobre el seu finançament. Al final va vendre l’entitat i va desaparèixer al declarar-se en fallida.
Tot això ha quedat enrere. El present del negoci és l’Aràbia Saudita. I una mica el Barça.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia