Koeman busca la identitat perduda

Sense els lesionats Frenkie de Jong i Koopmeiners, el seleccionador neerlandès debuta avui contra els polonesos, que tindran l’absència de Lewandowski, amb molèsties físiques.

2
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

No troba el seu lloc. Fa anys, dècades, que als Països Baixosbusquen el que va ser (aquella Eurocopa del 1988 amb Van Basten, Rijkaard, Koeman, Gullit amb la derrota per 0-2 a un país, l’URSS, que ni existeix, queda com la seva única cimera trepitjada després de perdre fins a tres finals d’un Mundial) i ja no és. Avui inicia, sense els lesionats Frenkie de Jong ni Koopmeiners, que havien de donar estil al seu estil, una nova etapa contra Polònia, i sense Lewandowski, a Hamburg, amb el país obsessionat a retrobar allò que va enlluernar el món fa tants anys.

"Hi ha diverses seleccions favorites, però no som entre elles", va reconèixer ahir Koeman amb la seva tradicional sinceritat. No vol enganyar ningú, conscient que el seu equip no és entre els grans candidats. Ni de bon tros, tot i que l’extècnic del Barça va reconèixer que l’absència del davanter blaugrana canvia una mica el paisatge del partit, mentre reconeixia que Xavi Simmons és un dels talents més grans que hi ha al seu país, necessitada com està de recuperar el camí de l’èxit.

En aquesta recerca de la identitat perduda fins a l’Ajax, símbol de la revolució que es va viure al país, amb el futbol total de l’Holanda de Cruyff derrotada al camp (Alemanya-74), però recordada per sempre pel seu joc innovador i sofisticat, ja no és tampoc el que era. Ni mana al seu país (va quedar cinquè a la Lliga, a 25 punts del campió, el PSV Eindhoven) i la seva acadèmia, un fèrtil laboratori de talents, s’ha anat apagant.

Generacions extraviades

Notícies relacionades

Va fent voltes l’oranje, intentant recuperar la identitat perduda. S’han perdut pel camí, i a escala de selecció, també ho han fet diverses generacions de futbolistes. Koeman ha tornat per succeir Louis van Gaal. És la seva segona etapa a la banqueta dels Països Baixos després de la seva tumultuosa sortida del Barça.

En la seva primera etapa (2018-2020), el tècnic va tornar l’honor perdut al país. El va portar a l’Eurocopa del 2020, que es va jugar el 2021 per la pandèmia, després d’haver-se quedat fora de la de França-2016 i el Mundial de Rússia-2018, retrat de la profunda crisi que afectava la terra on va néixer Cruyff. Ara, amb poca amenaça ofensiva (l’irregular Memphis és l’estrella del seu atac), Koeman necessita trobar amb urgència l’essència.

Temes:

El País