Southgate té un deute per pagar amb Anglaterra

El tècnic britànic es juga el càrrec després de gairebé vuit anys, sense cap títol conquerit i el disgust d’una final perduda a Wembley.

Southgate té un deute per pagar amb Anglaterra

JOAN DOMÈNECH

2
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Devota del passat i il·lusionada amb el futur, Anglaterra s’enfronta a un dilema al present. Dotada de la condició de campiona sense haver acariciat plata des del 1966 per primera i última vegada –el 30 de juliol farà 58 anys–, la selecció anglesa té un deute amb el futbol. Li toca saldar-lo a a Gareth Southgate, l’actual cap dels pross. I ell ho sap. A partir d’avui, quan comenci a rodar la primera pilota contra Sèrbia, a Gelsenkirchen (21.00h) al grup que comparteixen amb Dinamarca i Eslovènia.

Sense ni una engruna de pressió que l’hagi aclaparat des que el van nomenar el 2016, el generós temps que li han concedit se li acaba. Va resistir Southgate a la depriment derrota de la seva única final, el 2021, al Wembley mateix, pels penals contra Itàlia. No resistirà l’envestida d’un nou fracàs. No era la primera vegada que es vivia una tragèdia així a Wembley. A l’anterior Eurocopa que va allotjar Anglaterra el 1996, la selecció va sucumbir a les semifinals, per penals també, contra Alemanya. L’últim el va fallar Southgate, que només podrà tornar el seu deute amb l’esperat títol. Deu campions diferents ha conegut l’Eurocopa, i cap ha sigut d’Anglaterra, l’inventor del futbol, avergonyit per països com Grècia, Portugal i Dinamarca.

Per disparar l’última bala, ha allistat uns quants reclutes d’allò més valents. Un d’aquests principiants, Adam Wharton, es va quedar de pedra al conèixer la seva convocatòria per a la selecció. "Va ser una sensació surrealista", va confessar, ja convocat, i encara havent de debutar. Wharton agonitzava per salvar del descens el Blackburn Rovers, de la Championship, i el Crystal Palace el va fitxar l’últim dia del mercat de gener.

Neòfits i absents

Notícies relacionades

És el cas més extrem de la col·lecció de neòfits i futbolistes de segona fila: Lewis Dunk, el capità del Brighton, ha reaparegut cinc anys després del debut, i suma sis internacionalitats; Ezri Konsa, el defensa de l’Aston Villa, només tres, i Marc Guehi, un altre component del Crystal Palace, deu. Anthony Gordon, del Newcastle, va debutar al març contra el Brasil en un amistós, i Kobbie Mainoo, la revelació del Manchester United, de 20 anys, tres dies després davant Bèlgica. Dos caps ha sumat Ivan Toney, del Brendford, i Eberechi Eze n’ha col·leccionat tres, un altre integrant del Crystal Palace, l’equip més representat (quatre) al davant del Manchester City (tres).

Aquesta incorporació de futbolistes mig desconeguts ha comportat així mateix l’exclusió de noms il·lustres com ara Jack Grealish, Harry Maguire i James Maddison. Jadon Sancho, Marcus Rashford i Jordan Henderson ni tan sols han aparegut entre els 33 inicials.