Apunts

Mbappé impacta el país

Fa temps que a França el futbol va deixar de ser només esport. Han sigut moltes les estrelles que, en situacions sociopolítiques clau, han fet un pas endavant. Com Mbappé, que va utilitzar el seu altaveu abans d’un duel que va fer saltar totes les alarmes després d’un duríssim cop al nas.

Mbappé impacta el país
3
Es llegeix en minuts

Diumenge, després de les declaracions de Marcus Thuram i d’Ousmane Dembélé, Kylian Mbappé s’afegia a la crida dels jugadors a "votar contra els extrems" en les eleccions legislatives del 30 de juny. "La situació política és més important que el futbol ara mateix", va afirmar el nou fitxatge del Reial Madrid, i això el va portar a animar els joves a votar, però també a posicionar-se. Aquesta fórmula d’"extrems" en plural la sol utilitzar el macronisme per referir-se tant a l’extrema dreta com a l’extrema esquerra francesa.

La seva posició va merèixer l’aprovació de Thierry Henry, un altre mite del futbol francès, que també es va voler pronunciar: "Comparteixo tot el que s’ha dit sobre aquest tema que coneixeu bé [...] El que pot frenar els extrems és votar. Per tant, aneu a votar". I, d’altra banda, es va guanyar la reprovació del portaveu del partit de Marine Le Pen, Andrea Kotarac. "La seva posició va en contra de la de la federació [...] No és qualsevol. Se li demana que tingui un deure de reserva i no el compleix [...] Amb aquesta posició, fractura el país i agreuja la situació". Davant aquestes paraules, el president de la federació francesa de futbol va afirmar: "Els jugadors són lliures de parlar".

"Crec que el nas està trencat"

Mbappé va impactar el país tant amb el seu discurs com sobre la gespa. L’astre va rebre un cop dur al nas i va acabar ensangonat. "Crec que té el nas trencat, és la part dolenta de la nit", va dir el seleccionador Deschamps. Durant la jornada d’avui se’n coneixeran més detalls.

Mbappé sap de la rellevància del vot jove per a les agrupacions polítiques i és conscient del seu altaveu. Només a Instagram el segueixen 118 milions de persones d’arreu del món, però a França mou especialment els joves de la banlieue; els més desconnectats de la política. No és la primera vegada que es pronuncia sobre temes sociopolítics; ja ho va fer fa un any amb les revoltes del Nahel, el noi de Nanterre que va morir després de rebre un tret d’un policia. "Em sento malament per la meva França. [...] Una situació inacceptable", va afirmar.

El jugador és un assumpte d’Estat, o almenys ho és (o era) per al president francès, Emmanuel Macron, que ha intentat per tots els mitjans evitar que se n’anés al Madrid. El febrer del 2024, quan els rumors de la seva sortida del PSG eren més forts, Mbappé va ser un dels convidats d’honor al sopar d’Estat al Palau de l’Elisi entre Macron i l’emir de Qatar, Tamim bin Hamad al-Thani.

Notícies relacionades

Un sopar al qual només va acudir ell com a jugador de la selecció. Va compartir taula amb personalitats de la polític i la jet-set francesa, com els empresaris Bernard Arnaud, director executiu de LVMH, i Xavier Niel, accionista majoritari del grup de telecomunicacions Iliad. Precisament va ser en aquest sopar que Macron li va fer una advertència. "Ens posaràs en problemes una altra vegada", li va dir davant els rumors creixents, en aquell moment, de la seva marx.

Unai Simón discrepa

Unai Simón, un dels futbolistes amb més pes d’Espanya, va voler desvincular ahir la figura del futbolista del personatge públic arran de les paraules de Kylian Mbappé. «Els futbolistes tenim molta repercussió i hi ha molta tendència a opinar de molts temes quan no sé si ho hauríem de fer». El porter de l’Athletic Club va recalcar: «Aquí soc un professional de la pilota i a l’única cosa a la qual em dedicaria és a parlar de temes esportius, que parlin altres persones o entitats sobre aquestes qüestions».