EUROCOPA 2024

Romania dona el cop i s’acarnissa amb una fràgil Ucraïna

La golejada va portar al deliri els milers d’aficionats romanesos que van omplir l’Allianz Arena de Múnic i deixen l’equip de Iordanescu a tocar de la classificació.

daniel gómez alonso

3

Per a Ucraïna, el partit contra Romania era, més enllà de la importància pròpia d’un debut en una Eurocopa, una qüestió d’orgull. "Representar el meu país en el moment més difícil de la seva història és tot un honor per a tots nosaltres", havia afirmat Serguei Rebrov, el seu entrenador, tot just una hora abans del xoc. "Volem recordar al món el que estem passant i demostrar que som competitius i continuem sobresortint, fins i tot durant una guerra", va avisar el seu company de fatigues, el llegendari davanter Andrí Xevtxenko, ara president de la federació.

Potser massa responsabilitat per a una selecció que té a sobre molts més focus d’aquells a què està acostumada. Un context per situacions extraesportives que, a jutjar pel resultat, va acabar pesant i de què es va aprofitar una Romania sòlida i ben plantada, que no va regalar res i va presentar la seva candidatura a revelació de l’Eurocopa. Liderada per un Dennis Man omnipresent, va aprofitar pràcticament cada acostament a la porteria de Lunin per firmar una golejada (3-0) que deixa l’equip que dirigeix Edward Iordanescu amb un peu i mig a les eliminatòries.

I això que, d’inici, el partit semblava que anaria per altres camins. Valenta, Ucraïna va assumir la iniciativa des del primer minut. Amb Artem Dobvyk, pitxitxi de LaLiga, com a clara referencia en punta i una ales de molts quirats, amb el seu company al Girona Tsygankov i el jugador del Chelsea Mudryk a les bandes. Volent combinar, sortint des d’enrere i buscant els seus extrems, va començar a endinsar-se, sense saber-ho, en la teranyina que va teixir Romania.

Lunin, desencertat

Fins que va aparèixer en escena Nicolae Stanciu per portar al deliri les desenes de milers de romanesos que omplien les grades de l’Allianz Arena de Múnic. A la mitja hora de joc, una mala passada enrere de Matviyenko va obligar Lunin a rebutjar de manera defectuosa, i la pilota va acabar als peus d’un Man que la va cedir al capità romanès. Aquest, des de la frontal i de primeres, va trobar l’escaire de la porteria ucraïnesa amb un xut inapel·lable.

El gol va ratificar el plantejament d’una Romania pacient, disposada a refugiar-se al seu camp a l’espera d’una contra amb la qual matar el partit. A punt van estar d’aconseguir-ho abans del descans Man, amb un xut des de fora de l’àrea que es va enverinar després de colpejar Xarapenko i va sortir fregant el pal, i el mateix Stanciu, que va vorejar el gol olímpic en la jugada posterior davant un Lunin dubitatiu després de l’error de l’1-0.

Una sensació de nervis, tant en el porter com en els seus companys, que va ser palpable després de la represa. Tot just cinc minuts després de l’arrencada de la segona part, Marin va posar terra pel mig amb un xut llunyaníssim que es va colar per sota de les mans del porter del Reial Madrid. I més encara quan gairebé en la següent jugada, una internada de Man, sens dubte el millor del partit, va ser rematada a la xarxa per Dragus.

Dos cops directes al mentó en tot just quatre minuts que van fondre Ucraïna. Va mirar de reaccionar a la recerca d’un gol que la tornés a posar en el partit, però Romania no va deixar a penes ni les engrunes. Així va morir un xoc que deixa la selecció romanesa en una posició privilegiada per assaltar els vuitens. Enquadrats en el grup E amb Bèlgica i Eslovàquia, amb tres punts ja a la butxaca i el compte de gols disparat després d’avassallar Ucraïna, els de Iordanescu buscaran ara certificar la seva presència en la primera ronda de les eliminatòries, fins ara la seva cota més alta en una Eurocopa, aconseguida en l’edició de l’any 2000.

Romania 3 - 0 Ucraïna

ROMANIA: Nita; Ratiu, Dragușin, Burca, Bancu; Marius Marin; Man, Razvan Marin, Stanciu, Coman; Dragus. Canvis: Mihaila per Comas (m. 62), Ianis Hagi per Man (m. 62), Rus per Marius Marin (m. 75), Puscas per Dragus (m. 75), Racovitan per Stanciu (m. 87).

UCRAÏNA: Lunin; Konoplia, Zabarni, Matviyenko, Zintxenko; Xaparenko, Stepanenko; Tsygankov, Sudakov, Mudryk; Dovbyk. Canvis: Brazhko per Stepanenko (m. 62), Yaremtxuk per Xaparenko (m. 63), Yarmolenko per Tsygankov (m. 63), Tymtxyk per Konoplia (m. 72), Malinovsky per Sudakov (m. 83).

GOLS: 1-0, Stanciu (m. 29). 2-0, Razvan Marin (m. 53). 3-0, Dragus (m. 57).

ÀRBITRE: G. Nyberg (Suècia). Va mostrar targetes a Konoplia (m. 68) i a R. Marin (m. 79).

ESTADI: Allianz Arena (61.591 espectadors).