eurocopa 2024

Espanya-Itàlia, el liderat en joc

«És un equip bastant similar al nostre», diu De la Fuente de la selecció italiana

Després de l’empat d’ahir entre Croàcia i Albània, el vencedor del partit serà primer de grup passi el que passi en l’última jornada. De la Fuente sospesa algun canvi en l’equip titular i Dani Olmo podria entrar per Pedri. 

Espanya-Itàlia, el liderat en joc
3
Es llegeix en minuts
Fermín de la Calle

La nova Itàlia de Spalletti posarà a prova una Espanya que ha començat enlluernant per la seva contundència i capacitat d’adaptació contra Croàcia. I ho farà amb el premi més important en joc: la selecció que guanyi serà campiona de grup passi el que passi en l’última jornada, amb el que això comporta. Per tant no hi haurà biscotto, no almenys premeditadament, perquè guanyar assegura un encreuament de vuitens còmode i en els quarts de final teòricament hi haurà l’amfitriona, Alemanya.

Això, a més, comportaria un camí còmode en la fase d’encreuaments, almenys logísticament parlant per a Espanya. Perquè jugarien el vuitè de final a Düsseldorf davant un tercer, i si passen es podrien creuar a quarts amb Alemanya a Stuttgart, a una hora de la seva base a Donaueschingen, a la Selva Negra. A més, la semifinal que li tocaria jugar seria a Múnic, una ciutat també relativament a prop del quarter general.

La possessió

Serà un partit inusual perquè l’azzurra mirarà de discutir la possessió als de De la Fuente, mentre que aquests no tindran problema a plantejar el partit des de la pressió i la verticalitat, una cosa que en altres temps era més pròpia dels transalpins. Per a aquest partit, el seleccionador espanyol sospesa algun canvi i els focus estan posats en la possible entrada de Dani Olmo per Pedri. Els dos jugadors han patit una temporada complicada per les lesions i el tècnic de La Rioja els vol tenir integrats al grup amb normalitat. El centrecampista canari va treballar molt davant Croàcia i contra Itàlia podria ser titular el jugador del Leipzig, recuperat d’unes molèsties al bessó.

Fora d’això, Cucurella va fer un bon partit davant Croàcia en la part defensiva, però si De la Fuente vol donar més caràcter ofensiu a l’equip podria donar entrada a Grimaldo. Nacho i Le Normand haurien de repetir a l’eix de la defensa perquè Laporte amb prou feines ha completat un entrenament amb el grup, i Fabián, després del seu excel·lent debut, ha de ser la parella de Rodri al mig amb el mateix trident ofensiu: Lamine, Morata i Nico.

Elogis a Itàlia

El seleccionador espanyol va voler elogiar ahir el conjunt rival: "Itàlia és un equip amb bastantes similituds al nostre: es troba en formació, té un entrenador nou, ens coneixem bé... M’agrada com són de competitius, amb grans individualitats i gent que sap jugar aquest tipus de partits. És com si ens miréssim en un mirall".

De la Fuente va apuntar també: "Volem crear un estil que ens permeti guanyar i això passa per dominar els nostres rivals, en els diferents contextos que ens exigeixen els partits". I va acabar afegint: "Tenim un gran potencial, però també gran marge de millora. Cal continuar creixent i això els jugadors ho tenen molt clar".

Si algú coneix bé els italians a la selecció espanyola és Fabián Ruiz després del seu pas pel Nàpols, previ a la seva estada actual al PSG. "Sabem que Spalletti és un entrenador que treballa fort, que vol la pilota i que té jugadors de molta qualitat. Veurem una Itàlia forta i agressiva i serà un partit molt difícil en el qual hem d’estar molt concentrats".

A Itàlia, mentrestant, el tècnic de Celtardo va provar amb l’alternativa del 5-3-2 al seu habitual 4-2-3-1 amb novetats a la defensa i al mig, on entrarien Mancini al darrere i Cristante a la medul·lar.

Autoestima disparada

Notícies relacionades

Jugadors que s’afegirien a Donnarumma com a referència a la porteria, l’emergent Calafiori al darrere. Jorginho i Barella al mig del camp, i el desequilibri per a Chiesa. A dalt, Retegui podria entrar per Scamacca, que només ha marcat un gol amb la seva selecció.

Els italians venen de guanyar Albània patint després de tombar un partit que se’ls va posar en contra als 23 segons. Però la manera com van remuntar va disparar la seva autoestima i ara arriben al partit contra Espanya sense complexos. El respecte entre els dos és majúscul, però el triomf és un premi apetitós per a tots dos, amb el liderat assegurat per a qui s’emporti el partit. Un empat no aclariria res després de l’empat (2-2) entre albanesos i croats.