Una Espanya de registres històrics

La selecció espanyola mai havia tancat la primera fase d’una Eurocopa o un Mundial ple de victòries i sense encaixar ni un sol gol. El cèlebre equip de Luis Aragonés el 2008 va rebre tres gols i la campiona del món el 2010, en el Campionat del Món de Sud-àfrica, va ser batuda en dues ocasions.

Una Espanya de registres històrics

JORDI GIL

3
Es llegeix en minuts
Jordi Gil
Jordi Gil

Periodista

Especialista en esports

ver +

La selecció espanyola està molt pròxima a la perfecció en aquesta Eurocopa. Els seus registres no només han servit per aconseguir la primera plaça del grup en la segona jornada i arribar amb comoditat als vuitens, sinó que també marquen una fita històrica. Espanya mai havia sigut capaç de tancar la fase inicial d’una Euro o un Mundial amb ple de victòries i amb la porteria a zero. Ni els equips més recordats, com els cèlebres del 2008 i el 2012, o la campiona del món a Sud-àfrica 2010, van aconseguir una marca tan impactant.

El combinat espanyol ha disputat 12 Eurocopes des que va ser campiona el 1964, quan tan sols es jugaven a la seu definitiva la semifinal i la final. El gol de Marcelino va servir per tombar l’URSS per 2-1 en el que va ser el primer títol i va donar pas a una llarga travessia que es va allargar fins al 2008.

Luis Aragonés va reflotar Espanya per portar-la a l’elit del futbol, tot i que sense l’extrema solvència de l’actual equip. La Roja, com va batejar el Sabio d’Hortaleza l’equip, va encaixar en cadascun dels tres partits, contra Rússia (4-1), Suècia (2-1) i Grècia (2-1). Casillas va posar el forrellat a partir de llavors perquè Itàlia (0-0 i penals), Rússia (4-0) i Alemanya (1-0) no poguessin impedir la segona Eurocopa espanyola.

Victòries per la mínima

En els 16 Mundials disputats per la selecció tampoc s’ha vist res igual. Tampoc la campiona del món el 2010 va poder iniciar amb tan bon peu la seva etapa. La derrota contra Suïssa en l’arrencada (0-1) no feia presagiar el millor, però el camí es va redreçar contra Hondures (2-0) i Xile (2-1). A partir de llavors, com va passar el 2008, ja no va arribar cap gol més. Portugal, el Paraguai, Alemanya i Holanda van caure pel mateix resultat: 1-0.

En el quart títol de la història i tercera Eurocopa hi va haver una enorme seguretat. Espanya va igualar contra Itàlia en el debut (1-1) a Polònia i Ucraïna el 2012 per seguir amb triomfs contra la República d’Irlanda (4-0) i Croàcia (1-0). La història dels anteriors èxits es va repetir amb Casillas com a protagonista i mantenir-se invicte contra França (2-0), Portugal (0-0 i penals) i Itàlia (4-0).

Per tant, l’equip de Luis de la Fuente ha de prendre bona nota i mentalitzar-se que la porteria ha de ser infranquejable en els encreuaments per assegurar l’èxit. Unai Simón serà l’encarregat de tornar sota els pals després que un gran David Raya evités tres ocasions d’Albània que haurien significat l’empat.

El porter català estava molt content al final del partit i va explicar la seva filosofia de vida: "Soc molt creient de la llei de l’atracció, fa molts anys que penso que estaria a la selecció i crec que el treball dona els seus fruits. És un somni estar aquí, amb un pensament positiu cap a tot el que pot passar". I va afegir: "Mantenir la porteria a zero dona molt avantatge, amb la dinamita que tenim a dalt, acostumem a marcar en tots els partits. No és només feina d’Unai Simón, meva o de Remiro, és una feina col·lectiva, des del primer davanter fins a la porteria".

Itàlia pot ser un bon referent. El vigent campió del 2021 també va aconseguir un ple de victòries i no va encaixar cap gol en la primera fase amb triomfs contra Turquia (3-0), Suïssa (3-0) i Gal·les (1-0). L’equip de Mancini es va emportar el títol als penals a la final contra Anglaterra (1-1) després de vèncer també des del punt fatídic Espanya a semifinals (1-1), en els dos casos a Wembley.

Notícies relacionades

Espanya només havia aconseguit el nou punts de nou de possibles i no encaixar gols en un torneig oficial de menor rang com era la ja desapareguda Copa Confederaciones el 2009. El conjunt de Del Bosque es va imposar a Nova Zelanda (5-0), l’Iraq (1-0) i Sud-àfrica (2-0), tot i que va ensopegar a semifinals de manera inesperada contra els Estats Units (2-0) en terres sud-africanes.

En l’anterior títol d’Espanya, la UEFA Nations League del 2013 als Països Baixos, es va emportar el cinquè de la història encaixant un gol en semifinals contra Itàlia (2-1) i en els penals a la final contra Croàcia (0-0).