Lewandowski envia França al segon lloc

L’equip francès, amb un Mbappé emmascarat que va marcar de penal, no va passar de l’empat contra Polònia, un resultat que complica el camí dels favorits.

daniel gómez alonso

2

França no ha sigut mai, malgrat el potencial inabastable de les seves últimes generacions de futbolistes, la selecció més fina a l’hora de jugar a futbol. Rocosa, sí, amb un cabal ofensiu que espanta, també, però l’equip de Deschamps no s’ha caracteritzat en els últims anys per desenvolupar un estil preciosista. Però en aquesta Eurocopa ha anat un pas més enllà, i on abans amagava els defectes rere una efectivitat aclaparadora, ara els seus integrants viuen una apagada de cara a porteria que destapa les misèries d’un equip que no acaba de guanyar adeptes malgrat les seves estrelles.

Un catàleg de grans futbolistes que de vegades fa l’efecte d’estar desaprofitat, perdut, com es va poder veure ahir. Contra una Polònia ja eliminada, sense res a perdre i que va poder comptar amb Lewandowski, l’equip de Deschamps es va embolicar fins a cedir un empat (1-1) que el va condemnar a la segona posició del grup D després de la sorprenent victòria d’Àustria contra els Països Baixos.

D’entrada Antoine Griezmann no hi va ser: era el primer partit en què queia de l’onze titular per decisió tècnica des del 2016. Una mica d’oxigen per al que li espera a partir d’ara al davanter de l’Atlètic, necessari amb 33 anys i després d’una temporada en què l’exigència física ha sigut màxima. França va notar l’absència del seu guia, el seu futbolista més creatiu. Fins que va aparèixer Dembélé, tan incisiu com erràtic, la seva tònica habitual, per xocar en cara a cara amb un Skorupski a qui Szczesny va cedir el lloc i debutava en una fase final, en una estrena somiada, en la qual va ser l’indubtable heroi de l’equip.

No va ser fins als cinc minuts finals del primer temps quan França es va desencadenar i va assetjar l’area de Polònia. Llavors va aparèixer Mbappé, però va xocar dues vegades en el cara a cara amb la porteria polonesa. La segona part va arrencar com va acabar la primera, amb França collant, amb Mbappé provant-ho per terra, mar i aire i amb Skorupski negant-li per tercera vegada la foto del que podia ser el seu primer gol en una Eurocopa.

No va poder fer-hi res, però, quan deu minuts després el nou davanter del Madrid va aprofitar un penal comès sobre Dembélé per estrenar-se en una Eurocopa. Amb una màscara que li protegeix el nas, va assumir la responsabilitat i va destapar des del punt de penal el seu compte golejador en una Eurocopa (no va arribar a marcar en l’altra que va disputar, el 2021).

El gol va ser el preludi de la garreperia d’una França que a partir d’aquell moment es va dedicar a fer la migdiada. Una cosa arriscada quan a les teves files comptes amb un jugador com Upamecano, tendent a errors gruixuts. Un d’ells, a punt d’acabar el partit, es va acabar traduint en un penal que va transformar Lewandowski. Un gol del qual França ja no es va poder refer.