Geòrgia es creua pel camí

Espanya s’enfrontarà a l’impactant equip georgià en els vuitens de final del torneig diumenge vinent a Colònia. Sota la batuta de la seva estrella Kvaratskhelia, el conjunt de Sagnol passa per primera vegada de la fase de grups.

Geòrgia es creua pel camí

fermín de la calle

3
Es llegeix en minuts
Fermín de la Calle

Espanya ja té rival per als vuitens de final. Els de Luis de la Fuente jugaran diumenge vinent contra Geòrgia a Colònia, un partit que es disputarà a les 21.00 hores. Els de Willy Sagnol van tombar Portugal en l’últim partit (2-0) i es van col·locar tercers amb quatre punts i l’average a zero, de manera que queden com a rivals dels espanyols.

La Geòrgia de Sagnol ha competit fins ara molt bé en aquesta Eurocopa, en la qual ha quedat enquadrada en el grup F amb Portugal, Turquia i Txèquia. En el primer partit van perdre contra els turcs (3-1) després d’haver donat la cara durant més d’una hora. Després van empatar contra Txèquia amb un gol de Mikautadze, una de les estrelles. I en el partit final van doblegar el líder de grup, Portugal, que ja estava classificat. El gol de Kvaratskhelia a la contra en el seu primer atac i el penal anotat al minut 57 per Mikautadze van segellar un triomf històric per a una selecció que passa per primera vegada la lligueta d’una fase final.

Els noms propis de l’equip són el seleccionador, el francès Willy Sagnol, i en la plantilla destaquen el porter del València, Giorgi Mamardashvili, el davanter del Metz Georges Mikautadze, i la seva estrella indiscutible, el futbolista del Nàpols, Khvicha Kvaratskhelia. Conegut com a Kvaradona, el mitjapunta georgià canalitza tot el joc d’atac de la seva selecció. No obstant, a Alemanya el jugador diferencial està sent Mikautadze, que, a més de ser el màxim golejador de la competició amb tres gols, ha participat en els quatre gols que ha marcat la seva selecció perquè l’altre, el de Kvaratskhelia a Portugal, ha sigut després d’una assistència seva.

Espanya i Geòrgia s’han enfrontat en set ocasions. El balanç és favorable a Espanya amb 6 victòries i una per als georgians. El seu triomf es va produir el 2016, en un amistós previ a l’Eurocopa de França disputat a Getafe que va finalitzar (0-1) amb gol de Tornike Okriashvili. L’últim partit entre tots dos es va jugar el novembre del 2023, en la classificació per a aquesta Eurocopa, i Espanya es va imposar (3-1) amb gols de Le Normand, Ferran Torres i Lochoshvili, en contra. Kvaratskhelia va marcar el gol de l’honor dels georgians.

Les últimes nits han sigut llargues per al cos tècnic de la selecció, que dimarts va estar treballant fins a gairebé les sis del matí en l’anàlisi dels possibles rivals d’Espanya per a vuitens. Ahir dimecres van quedar aclarides les incògnites i des d’avui els internacionals espanyols començaran a veure vídeos d’una Geòrgia que ja coneixen, però en els quals s’esmicolarà el rival tant en el desplegament ofensiu com en les llacunes defensives.

El costat "dolent" del quadre

El destí ha volgut que molts dels favorits s’acumulin a la part baixa del quadre, per on transita Espanya. En cas de seguir el seu camí en aquesta Eurocopa, els vigents campions de la Nations League es podrien creuar en quarts de final amb Alemanya, l’amfitriona, i en semifinals amb el Portugal de Cristiano o amb la França de Mbappé.

Els alemanys han passat com a líders de grup i en vuitens s’enfrontaran a Dinamarca, una selecció que ja va entrar a semifinals de l’Eurocopa passada. França, que ha passat com a segona de grup per darrere d’Àustria, s’enfrontarà a Bèlgica, mentre que Portugal s’enfrontarà a Eslovènia. Si lusitans i gals guanyen els seus partits de vuitens es veuran les cares en el partit de quarts.

A la part baixa del quadre epodrien sorgir uns quarts de final Alemanya-Espanya i Portugal-França, mentre que per dalt Itàlia s’enfrontarà en vuitens a la consistent Suïssa, que fa vuit fases finals consecutives que entra a vuitens o a quarts. Si els azzurri guanyen els helvètics, que han concedit a la irregular Itàlia el paper de favorit, es podrien creuar a quarts amb Anglaterra, que abans haurà de vèncer Eslovàquia.

Notícies relacionades

El costat més incert del quadre el protagonitzaran Àustria, Romania, els Països Baixos i Turquia. Un dels quatre equips estarà en la semifinal que es jugarà al Signal Iduna Park de Dortmund. Abans, els austríacs, sorprenents líders de grup, s’enfrontaran a Turquia i el guanyador s’enfrontarà a qui s’imposi en el Romania-Països Baixos.

La final es disputarà el diumenge 14 de juliol a Berlín, a l’estadi Olímpic, on l’elogiada Espanya de De la Fuente es va estrenar en aquesta Eurocopa golejant Croàcia.