"L’etapa de grava del 7 de juliol serà la més decisiva d’aquesta edició"

«Em sento més vigilat i després d’una victòria la següent és molt més complicada»

«Quan ets pare frenes molt més en una baixada. Al ser més vell també intueixes el perill»

"L’etapa de grava del 7 de juliol serà la més decisiva d’aquesta edició"
3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

¿Què espera d’aquest Tour?

El Tour és una carrera tan intensa, on poden passar tantes i tantes coses durant 21 dies, que l’únic que vull és que sigui una ronda francesa semblant a la de l’any passat. Vull complir la proposta del meu equip, que aposta perquè quedi entre els 10 primers de la general i, de passada, aspirar a les meves ambicions personals per guanyar una etapa com l’any passat.

No obstant, Pello Bilbao no és un ciclista desconegut i ara, si el veuen en una fuga, pensaran que pot guanyar l’etapa i ho tindrà més difícil que el 2023.

Està clar que cada vegada em sento més vigilat i després d’una victòria la següent és molt més complicada. Ara ja no tinc al meu favor el factor sorpresa, i cal gestionar qualsevol fuga molt millor estratègicament.

A vostè li ha passat el mateix que li va passar a Purito Rodríguez, amb l’experiència (ara té 34 anys) va creixent com a ciclista.

El que passa és que he anat aprenent l’ofici. Cada any la meva ambició em porta a millorar com a corredor. Ara ja sé quins són els meus punts febles i com fer un pas endavant sabent on és el meu límit. Per això vull continuar així, tot i que soc conscient que hi haurà un final com a corredor. Per ara penso que l’any 2026 podria suposar un punt important en la meva carrera. Llavors hauré complert 36 anys després de 16 temporades com a ciclista professional. Finalitzo contracte amb el Bahrain, el meu equip, i potser ja em plantegi la retirada. Des que soc pare li dono més voltes a aquest assumpte.

Parlant de la paternitat, ¿quan es té una filla es pitja més el fre?

Crec que quan ets pare frenes molt més en una baixada i també perquè ets una mica més vell i intueixes el perill. De tota manera, en carrera es produeixen moltes situacions amb accidents greus. Això moltes vegades és inevitable, tot i que també és veritat que hi ha moments en què assumim i prenem massa riscos.

¿Viurem un altre duel entre Pogacar i Vingegaard? ¿Roglic i Evenepoel també poden aspirar al triomf final?

Estic convençut que Pogacar ha progressat moltíssim respecte a l’any passat i per això és el màxim favorit a la victòria. Està a un nivell superior al 2023, quan va arribar al Tour després de la fractura que es va produir a la Lieja-Bastogne-Lieja i per aquesta situació la carrera no li va anar perfecta. Ara ha utilitzat el Giro que ha guanyat com la preparació idònia. Els números que s’escolten, sobre el seu rendiment a Itàlia, són impressionants.

Mikel Landa, que vostè coneix bé, va explicar a la Volta, en què va acabar segon darrere de Pogacar, que intentar seguir-lo era un suïcidi ciclista.

Hi estic totalment d’acord. Al final sabem que la resta dels mortals no podem arribar a moure els números de Pogacar. De fet, són matemàtiques. Només et pots plantejar seguir-lo si saps que ataca en un repetjó i després arriba un tram més fàcil. ¿En una pujada? No té cap sentit internar-ho.

¿Quina serà l’etapa decisiva en aquest Tour?

Sens cap dubte l’etapa de grava del 7 de juliol serà la més decisiva del Tour perquè és la típica a la qual arribaran 10 favorits i només en sortiran tres o quatre de sòlids. Les altres són diferents de la novena etapa perquè són les clàssiques del Tour on s’augmenta la dificultat de manera progressiva, com quan s’arribi a les muntanyes al voltant de Niça, ja a la part final, amb descensos molt tècnics. Per exemple, Vingegaard ha de patir molt més que Pogacar en l’etapa de grava perquè Tadej es mou amb més habilitat en aquest tipus de terreny on ja ha guanyat dues vegades la Strade Bianche, que es corre amb trams de terra.

Notícies relacionades

Després del Tour arriben els Jocs i la Vuelta. ¿Es veu en aquestes carreres?

Els Jocs estan encara en l’aire, tot i que tinc clar que l’oportunitat de ser-hi només es dona un cop a la vida. No sé si el circuit olímpic s’adapta a les meves condicions. He d’acabar de parlar amb el seleccionador. La Vuelta, en canvi, està pràcticament descartada.

Temes:

Pello Bilbao