Geòrgia, la santíssima trinitat

El rival d’Espanya, demà a Colònia, se sosté sobre les fiables mans del porter del València, la cotització del qual s’ha disparat a l’Eurocopa; els gols d’un davanter anònim en l’elit del futbol, i un extrem endimoniat que va guiar el Nàpols la temporada passada a guanyar l’‘scudetto’.

Geòrgia, la santíssima trinitat
3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El millor porter i el màxim golejador. Geòrgia té els dos líders estadístics en les funcions més determinants: el que evita els gols i el que els fa. Giorgi Mamardashvili i Georges Mikautadze són dos dels components clau de la selecció. El tercer és Khvicha Kvaratskhelia. Conformen la santíssima trinitat d’un equip que completen vuit gladiadors al camp.

Mamardashvili, número 1.

S’ha erigit en el millor porter del campionat. Més que Gianluigi Donnarumma, també essencial a Itàlia. I no es té compte Unai Simón perquè gairebé no ha hagut de parar, i és l’únic a qui no han marcat un gol. Però el porter del València, amb 23 anys, lidera el rànquing de parades del torneig, amb 20. El segon és el romanès Nita (13) i el cinquè és Donnarumma (12). La classificació no assenyala quin tipus de parades són ni com han de ser de meritòries, però ha sigut fonamental per mantenir Geòrgia dreta. No va poder evitar la derrota contra Turquia –el tercer gol va ser a porteria buida perquè Mamardashvili va anar a rematar l’últim córner, i la pilota del refús la va perdre un company seu–, però va sostenir l’empat contra la República Txeca i va impedir que Portugal fes un gol que hauria tirat per terra la classificació. El València va fitxar Dimitrievski (30 anys), del Rayo, en previsió que Mamardashvili se n’anés. Mig Europa sap que es venia. Ara és més car que fa 15 dies.

Geòrgia, la santíssima trinitat /

J. DOMÈNECH

EL ‘PITXITXI’ ÉS MIKAUTADZE.

Va passant la mà per la cara a tots els davanters del torneig. Només ell ha marcat tres gols en tres partits en aquesta edició. En altres edicions ho van fer vuit futbolistes il·lustres, entre ells davanters centres nats (Shearer, Van Nistelrooy, Savo Milosevic), jugadors amb olfacte (Stòitxkov, Cristiano Ronaldo), futbolistes en el seu moment culminant (Bale, Baros) o genis com Platini, encara avui rècord realitzador en una Eurocopa amb nou gols el 1984. Mikautadze ha marcat dos dels gols de penal, entre ells el primer de Geòrgia en la història del torneig, i ha fet una assistència a Kvaratskhelia, la seva parella d’atac. Ha necessitat set xuts per apuntar-se els tres gols. Per donar-li una dimensió: Cristiano ho ha intentat 12 vegades i segueix amb el zero a sobre. Té l’honor de lluir el dorsal 10. Va néixer a França; per això el seu nom és Georges, en francès, i no Giorgi, en georgià. La seva carrera va començar al Metz, i ha passat per Bèlgica (Seraing) i pels Països Baixos (Ajax), abans de tornar al desembre al club francès com a cedit.

Geòrgia, la santíssima trinitat /

J. DOMÈNECH

Kvaratskhelia o ‘Kvaradona’.

Notícies relacionades

Es va enlairar l’estiu passat amb l’excepcional temporada 2022-2023 que va fer amb el Nàpols, projectant el club al seu primer títol de la Serie A, 33 anys després de l’últim (1990). De Maradona a Kvaradona. Té en un soterrat conflicte amb el Nàpols. Se’n vol anar, ho va anunciar el seu agent al final de la campanya, però el president Aurelio de Laurentiis es nega a negociar el seu traspàs. Presumptament, a més del desig de mantenir un dels seus millors futbolistes, com a rebequeria per la suposada i soterrada intervenció del PSG.

A l’Eurocopa ha emergit, exhibint les seves principals virtuts: una punta que el converteix en imparable en carrera, un regat efectiu a l’àrea i l’habitlitat de saber xutar amb les dues cames. Ha marcat un gol, el primer a Portugal.

Mikautadze, Mamardashvili i Kvaratskhelia, després de conduir Geòrgia als vuitens de final. | ANDREA ALEXANDRU / AP /

EPC