EUROCOPA 2024

Mikel Oyarzabal: "Teníem clar que veníem a fer un paper important"

És un dels quatre capitans de la selecció. No li corresponia per experiència, però és un dels homes de confiança de Luis de la Fuente.

«Si vols guanyar l’Eurocopa, has de carregar-te tothom. Et toqui qui et toqui»

Mikel Oyarzabal: "Teníem clar que veníem a fer un paper important"

fermín de la calle

4
Es llegeix en minuts
Fermín de la Calle

És un dels jugadors que coneix el seleccionador des de fa més temps. ¿En què ha canviat?

Com a persona és la mateixa i és algú amb experiència i amb molts anys en el futbol. Òbviament, vas millorant aspectes, vivint coses que et fan millorar i al final això és un aprenentatge constant tant en la vida com en el futbol.

Jugadors com vostè, Merino, Rodri, Ferran Torres i Dani Olmo són el nucli d’aquesta selecció. A De la Fuente li agrada dir que són "la cola" del grup.

És més important moltes vegades la gent veterana, la que fa molts anys que està en el futbol. O la gent jove que t’aporta aquest dinamisme, aquest desvergonyiment que moltes vegades fa falta. Això ho tens quan ets jove i no t’importa res. Al final treus una mica més el que ets tu. Crec que es tracta que tots junts, units i cada un amb el que té, fem un grup bo. I crec que ho hem fet.

Ha viscut diversos grups de selecció amb jugadors diferents i generacions diferents. ¿Com qualificaria aquesta selecció?

[Es pren un temps per respondre] Li diria que és una selecció fàcil, una selecció en la qual no t’importa amb qui estar, no t’importa amb qui parlar. Les converses sorgeixen de manera senzilla i crec que això és d’agrair.

Ha arribat a l’Eurocopa després d’haver passat per una lesió que el va deixar molts mesos sense jugar. ¿Això li ha canviat la manera d’entendre el futbol o de disfrutar-lo?

Ho dic moltes vegades als companys. Sobretot als que no han viscut situacions dolentes o lesions. Quan no jugues un partit bé o no tens un bon dia pel que sigui, t’enfades i estàs una mica diferent, com és normal. Però cal donar-li el temps relatiu i capgirar-ho al més aviat possible. Quan pateixes una lesió o passes per un moment difícil, valores més estar jugant a futbol, estar disponible, estar en una Eurocopa, que és un esdeveniment únic.

Durant la seva baixa per lesió, mai li va faltar una trucada de De la Fuente. Ell presumeix d’estar pendent dels lesionats.

Mai em va faltar la seva trucada. És positiu i això parla també de la seva manera de ser. És important que en aquells moments durs tinguis comunicació i l’ajuda de Luis i de tants d’altres. En aquells moments és bo que algú hi sigui per donar-te un cop a l’esquena.

La Reial Societat és l’equip amb més representació en aquesta selecció. ¿Què li diu aquesta dada?

D’una banda és un orgull perquè parla que les coses en el club s’estan fent bé i des de fora es valora el treball que es fa allà. I d’altra banda, vulguis o no, al final ho fa una miqueta més suportable i amigable, perquè t’ajuntes més amb els del club. A cada àpat ens solem quedar una vegada acabat els cinc i algun més que s’ajunta a xerrar i a estar una estona junts. És positiu per a la convivència.

De l’Athletic també n’hi ha uns quants. ¿Hi ha competència?

Sí, és clar que n’hi ha. Existeix rivalitat amb els de l’Athletic, però és molt sana. Tenim bona relació amb tots els jugadors d’allà. Les aficions òbviament tenen aquesta rivalitat, que es veu sempre que és sana. A les xarxes o al carrer sempre n’hi ha algun que es passa de la línia, però d’això n’hi ha a tot arreu.

L’equip està ple de nòmades del futbol que van emprendre aventures en altres lligues. ¿Descarta provar-ho alguna vegada?

En la vida mai saps el que pot passar i en el futbol menys. Però jo he tingut molt clar que volia estar a la Reial i que el club també volia que jo fos allà, i això també és important. És un lloc en el qual tinc la meva família, els meus amics, he aconseguit créixer com a jugador, he aconseguit que les coses per al club vagin bé i quan tot això s’ajunta és més fàcil quedar-te on ets.

¿Quines expectatives té aquesta selecció? ¿Es veuen favorits?

Nosaltres teníem clar que veníem a competir per l’Eurocopa i que veníem a fer un paper important. Ho tenim clar nosaltres i el cos tècnic. Tots anem en la mateixa direcció i això és el més important. Ara, en les eliminatòries, una badada et pot costar molt cara. Creiem que podem fer les coses bé, però amb els peus al terra, amb confiança, humilitat i treballant per complir l’objectiu.

Notícies relacionades

Sembla que el quadre s’ha torçat i van pel costat més dur.

És una cosa que no està a les nostres mans i no se li ha de donar cap importància. Si vols guanyar l’Eurocopa, has de carregar-te tothom. Et toqui qui et toqui.