EUROCOPA 2024

Uns vuitens per lluir galons

Portugal intentarà contra Eslovènia redimir-se de l’ensopegada contra Geòrgia

Suïssa-Itàlia i Alemanya-Dinamarca obren avui la primera ronda eliminatòria, i Espanya jugarà demà contra Geòrgia. Favorits com Anglaterra i França hauran de buscar la seva millor versió després d’una discreta fase de grups.

Uns vuitens per lluir galons

JOAN DOMÈNECH

5
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alemanya va inaugurar el torneig, però no obre la ronda de les eliminatòries: correspondrà al partit Suïssa-Itàlia. No és una deferència al vigent campió, sinó que l’amfitrió s’ha reservat l’hora del prime time per enfrontar-se avui amb Dinamarca (21 h). D’aquest duel en sortirà el rival d’Espanya, sempre que superi Geòrgia. Els números de la lligueta no pesaran gaire. Alemanya és la més golejadora i la que més possessió de pilota presenta juntament amb Portugal. Espanya, mentrestant, és l’única que ha sumat els nou punts i no ha encaixat cap gol. Així es presenta la primera ronda eliminatòria de vuitens. Arriba l’hora dels grans favorits.

SUÏSSA-ITÀLIA.

Tot i que Michel Aebischer, centrecampista de Suïssa, diu que tenen "un bon esperit d’equip" i que estan "de bon humor", l’aparellament amb Itàlia no els va fer cap gràcia. Fins a l’empat de Zaccagni al minut 98, els tocava Croàcia. Preferible a l’actual campió d’Europa. I no perquè sigui el campió, sinó perquè "Itàlia és Itàlia", una frase banal de Remo Freuler que ho diu tot.

Luciano Spalletti vol fer jugar més el seu equip, però Itàlia és la novena en possessió de pilota. Ningú no espera que es posin a tocar i tocar, quan per passar serveix l’1-0 en l’afegit o l’angoixa dels penals. Sidney Wimmer i Riccardo Calafiori, un per bàndol, són les pèrdues per sanció.

ALEMANYA-DINAMARCA.

Julian Nagelsmann està amoïnat per haver perdut la seva parella de centrals: un ha guanyat la Champions amb el Madrid (Antonio Rüdiger) i l’altre ha sigut finalista de l’Europa League amb el Bayer Leverkusen (Jonathan Tah). "Per ara, sembla que Rüdiger està bé per demà", va dir ahir el tècnic. Morten Hjulmand, sancionat, faltarà a l’onze de Dinamarca.

El tècnic germànic medita el canvi de davanter centre, vista la capacitat resolutòria més gran de Niclas Füllkrug en lloc de Kai Havertz, a qui els seus companys no acaben de trobar a l’àrea. Alemanya s’enfronta a un rival que no ha guanyat cap partit ni tampoc n’ha perdut cap. Dinamarca ha passat amb tres empats i és lluny, doncs, de ser aquella selecció que encantava amb joc alegre i desinhibit. La de 1992, convidada per l’esclat de la guerra a Iugoslàvia i que va ser campiona... després de guanyar Alemanya a la final.

ANGLATERRA-ESLOVÀQUIA.

Phil Fonden ja ha tornat a la concentració d’Anglaterra després d’un viatge exprés per veure el naixement del seu tercer fill. Anglaterra ha passat sense conflictes sense haver començat a jugar a futbol. És possible que Eslovàquia li exigeixi un rendiment més gran aquest diumenge. "Els països més petits han progressat i podem causar problemes a les nacions més prestigioses", vadir Francesco Calzona, el seleccionador d’Eslovàquia. La pressió persisteix sobre Gareth Southgate, que donarà una volta més a l’onze per esperonar la reacció de l’equip, previsible i pla.

ESPANYA-GEÒRGIA.

Als internacionals de Geòriga els espera una prima de 20 milions. Per ara n’han guanyat 10 amb la classificació, que es doblaran si eliminen Espanya, segons la promesa de l’oligarca Bidzina Ivanishvili, de 68 anys, líder del partit governant Somni Georgià. La seva fortuna s’estima en 4.900 milions de dòlars, gairebé una quarta part del PIB del seu país. Passada la festa contra Albània, tornaran els titulars de De la Fuente. Les estadístiques fixen la superioritat d’Espanya, que ha guanyat tots els duels. Els últims van ser per 1-7 i 3-1. "Fa un mes no érem gairebé ni candidats i ara som favorits. Això canvia molt de pressa", va recordar Grimaldo. Lamine Yamal segueix amb el repte de ser el golejador més jove de la història de l’Eurocopa. Ho seria si marca demà a Colònia.

FRANÇA-BÈLGICA.

Un ambient enrarit enterboleix la concentració de Bèlgica per enfrontar-se a França a Düsseldorf dilluns. Els futbolistes van ser xiulats per l’afició després de l’empat contra Ucraïna que garantia el pas a vuitens. Kevin de Bruyne va ordenar als seus companys que es retiressin del camp al veure les mostres de repulsa.

França no es fia del mal moment dels seus veïns. Els bleus, però, tampoc no van fins, enmig d’una notable crisi golejadora. "Bèlgica és un dels grans equips que hi ha a vuitens. Serà un gran duel, tant per a ells com per a nosaltres", va comentar Didier Deschamps.

PORTUGAL-ESLOVÈNIA.

Portgal necessita redimir de la derrota contra Geòrgia. L’ensopegada s’atribueix a la combinació de suplents que va preparar Robert Martínez. "Volia que tots estiguessin tan ben preparats com fos possible per a les eliminatòries", va dir el tècnic. Dilluns s’enfronta a un adversari que no ha superat mai una eliminatòria. "Saben que amb nosaltres no hi poden fer broma", va avisar el defensa Jan Karnicnik, referint-se a la derrota que van endossar als lusitans en un dels amistosos previs. Qui està tens és Cristiano Ronaldo, que encara no ha estrenat el seu compte.

ROMANIA-PAÏSOS BAIXOS.

Als Països Baixos també hi ha tensió després de la derrota contra Àustria, una derrota que, paradoxalment, ha enviat els neerlandesos a una part del quadre més còmoda. Saben, però, que han de millorar molt a la cita de Múnic amb Romania, dimarts que ve. "Se n’ha parlat molt, amb paraules dures, per descomptat. Són necessàries. Mantenim en privat el molt que hem parlat", va dir Virgil van Dijk, el capità taronja. Van passar com a tercers i s’enfronten a un líder com Romania, que ha sumat els mateixos quatre punts, i es considera un èxit. Paradoxes.

Notícies relacionades

ÀUSTRIA-TURQUIA.

Unduel incert tancarà els vuitens a Leipzig. Àustria va vèncer els Països Baixos i va passar primera. Al davant fins i tot de França, contra la qual va caure amb un autogol. Sabitzer i Baumgartner han cridat l’atenció del joc ofensiu austríac com a complement a la sòlida defensa construïda per Ralf Rangnick. Turquia s’abraça a Arda Güler: va marcar un golàs en el debut, va descansar per cansament en el partit i va tornar a ser titular en el tercer. S’abraça més que mai a la promesa perquè l’altre gran talent, el capità Çalhanoglu, està sancionat. Igual que el central Akaydin, víctimes del festival de targetes contra la República Txeca, en què n’hi va haver 19 grogues i 2 de vermelles.