Eurocopa 2024

L’hora de la veritat per a Espanya

«Geòrgia ja ha guanyat, no tenim res a perdre», avisa Willy Sagnol

L’hora de la veritat per a Espanya

FERMÍN DE la calle

3
Es llegeix en minuts
Fermín de la Calle

Espanya i Geòrgia es mesuren diumenge en un sorprenent vuitè de final al qual arriben els de Sagnol després de guanyar amb solvència (2-0) la unitat B de Portugal, a què es va sumar un Cristiano Ronaldo que encara no ha vist porta. Els georgians s’han convertit en un rival de referència dels espanyols al llarg dels últims temps. Contra ells es va estrenar per primera vegada Lamine Yamal amb Espanya, contra ells va alinear per primera vegada De la Fuente el del barri de Rocafonda amb Nico Williams, i contra ells es va lesionar Gavi a Valladolid en una jugada desafortunada.

Ara els de De la Fuente han de fer valer la seva etiqueta de favorits, tot i que els internacionals espanyols ja han advertit que no en fan cas. S’han disputat set precedents i el bagatge és de sis triomfs espanyols i una derrota, a Getafe el 2016. L’1-7 a Tbilissi el setembre de 2023 va suposar un punt d’inflexió per a aquesta nova Espanya, que ha sumat al seu clàssic joc associatiu de possessió el vertigen dels extrems.

Geòrgia, amb pell d’ovella

Geòrgia passa per ser una selecció continguda, amb bloc baix i desplegament ràpid amb pilotes a Mikautadze per saltar-se les cortines defensives rivals i activar Kvaratskhelia. Així va ser el primer gol marcat contra els portuguesos, el 9 va rebre, es va girar i la va ficar sense mirar l’espai on va aparèixer Kvaradona per marcar. Això ha de cuidar De la Fuente, que tornarà a enviar els seus a defensar camp contrari. Espanya asfixia els rivals fins a trasbalsar-los i quan recupera la pilota s’activen instantàniament tots els jugadors que són a prop de la pilota per aprofitar que les defenses rivals estan malparades. En el plantejament del d’Haro hi ha més sentit de l’oportunisme i sentit comú que tàctica.

De la Fuente sembla haver trobat el seu onze, canviant una tendència que el feia no repetir mai l‘equip de sortida. De fet, encara no ha repetit l’onze des que és seleccionador. El seu onze tipus compta amb Cucurella i Carvajal tancant els carrils, Le Normand i Laporte al centre de la defensa, Rodri i Fabián al doble pivot, Lamine i Nico en banda, Pedri arribant per dins i Morata a dalt. I Unai Simón, a la porteria.

Serà un partit en què els espanyols hauran de tenir paciència, perquè es trobaran molts jugadors replegats, i De la Fuente ja els ha demanat dinamismes per aparèixer als espais per sorpresa per mirar de desestabilitzar els defensors georgians.

"Segur que serà complicat perquè ells han crescut molt i han après la lliçó. Estaran molt motivats. És un partit en què cal fer-ho molt bé. Els errors es penalitzen molt i ells els rendibilitzen. Els he dit que comença una Eurocopa diferent", va apuntar el seleccionador.

Per més que es respecti enormement Geòrgia, Espanya jugarà amb els llums llargs posats, perquè a quarts es pot creuar amb Alemanya, i a semifinals, amb França o Portugal. Després de cara a Berlín, Anglaterra, que s’enfronta aquesta tarda a Eslovàquia, és el rival més aristocràtic de l’altra banda del quadre un cop eliminada Itàlia a mans de Suïssa.

El gol de Carvajal

És inevitable mirar més enllà, però Espanya ha de vèncer i convèncer, a més d’afinar la seva punteria, perquè des que Carvajal va marcar el tercer gol a Croàcia al minut 44 de la primera part del primer partit, els espanyols només han marcat un gol, el que va anotar Ferran contra Albània. L’altre va arribar en pròpia porta per mitjà de Calafiori. Així que refrescar la punteria seria una bona notícia per a De la Fuente de cara als partits que vindran.

Notícies relacionades

Willy Sagnol, seleccionador georgià, ha tret pressió als seus amb un missatge clar: "Geòrgia ja ha guanyat l’Eurocopa. No sortirem només a defensar. Intentarem demostrar a Espanya i a Europa que som bons amb la pilota als peus. No tenim res a perdre. Espanya no ha encaixat i ha sigut clarament el millor equip del torneig. Per això mateix serà un partit molt difícil".

Per a Espanya, ara sí, comença l’hora de la veritat.