EUROCOPA 2024

Una Suïssa precisa envia a casa una Itàlia molt pobra

La campiona abandona Alemanya avergonyida pel seu mal paper. Freuler i Rubén Vargas van certificar el merescut triomf de la selecció de Murat Yakin.

Una Suïssa precisa envia a casa una Itàlia molt pobra
3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Acabat el partit, i quan sortia de la gespa de Berlín, Donnarumma, el capità d’Itàlia, va demanar perdó. "La primera part ha sigut horrible", va dir el porter. Va demanar perdó a tot un país perquè va assistir al funeral d’una selecció que va abandonar Alemanya avergonyida perquè no va estar a l’altura de la seva condició de campiona. "De qualitat en tenim, però ens falta sacrifici; no hem sigut constants en la pressió", va argumentar després un desconsolat Luciano Spalletti, que va confessar no haver "arribat en una bona condició" al torneig. Itàlia se’n va abatuda perquè Suïssa, amb criteri i bon joc, la va sotmetre a un escarni.

I es que Suïssa es va endrapar ahir Itàlia a Berlín, la vella i, alhora, caduca Itàlia. Freuler i Rubén Vargas van certificar la caiguda azzurra, que torna a casa atordida i submergida en un debat sense fi, sentint que el seu títol a l’última Eurocopa (va ser a Wembley fa tres anys) ha sigut, en realitat, una anomalia perquè no ha participat en els dos últims mundials i d’Alemanya se n’acomiada per la porta del darrere. La selecció suïssa va oferir un partit ple d’eficàcia, ordre i, sobretot, futbol. Tot el que li va faltar a la squadra azzurra, una selecció molt atribolada que abandona aquesta Eurocopa amb un joc absolutament pobre i en què els seus davanters (Scamacca i Retegui) no han marcat ni un sol gol. Amb un gran Donnarumma no n’ha tingut prou per defensar el títol que ostenta.

Al ritme de Xhaka

Havien passat 20 minuts de partit i ni rastre d’Itàlia a la ciutat berlinesa. Se suposava, i amb raó, que Spalletti, que va fer jugar de meravella el Nàpols, havia de dirigir un equip d’un joc modern i innovador. Tot el contrari, però. Era un grup arcaic i primitiu. No tenia la pilota. Ni tan sols gestionava el control del partit dominat com estava per una Suïssa intel·ligent, que va acumular possessions per sobre del 65%. Ni tan sols la decisió de l’entrenador de renovar mig Itàlia per les baixes del sancionat Calafiori o el lesionat Di Marco va sacsejar l’equip.

Spalletti va modificar l’estructura tàctica recuperant la fórmula del 4-3-3. Però Suïssa se sentia còmoda perquè el partit es jugava al ritme que marcava Xhaka, el seu capità. Així transitava l’assolellada i calorosa tarda a Berlín amb el primer dels vuitens de final de l’Eurocopa marcat per la prudència italiana que l’estava condemnant. Embolo va amenaçar amb un xut sec, però una plàstica parada de Donnarumma va evitar el primer gol suís. Era una amenaça que servia, en realitat, de pròleg per al desastre definitiu.

Vargas assisteix; Vargas marca

Un desastre que era qüestió de temps. El gol havia de caure. I havia de caure naixent a la banda esquerra amb una perfecta irrupció de Rubén Vargas, que va tenir la claredat necessària per detectar l’arribada de Remo Freuler, el veterà centrecampista del Bolonya de Thiago Motta. Va arribar amb tota la calma del món a l’àrea italiana. Va tenir temps i tot de controlar amb la cama dreta i engaltar amb l’esquerra mentre no s’entreveia la figura d’un central de Spalletti (Mancini va arribar tard al tall) ni tampoc del mig centre. O dels interiors. Freuler va premiar el futbol suís, construït des de la paciència i l’ordre, sabent on era l’origen del caos azzurro.

Així va néixer l’1-0, producte de l’assistència de Vargas. Així va néixer, també, el 2-0 quan tan sols havien passat 27 segons de la segona meitat, obra de Vargas, que va firmar una meravellosa canonada amb la dreta per riure’s del gegant Donnarumma, mentre retratava la caiguda d’Itàlia. Una brutta Itàlia. "Aquest gol al començament de la segona part ens ha fet molt mal. La responsabilitat és meva", va dir Spalletti.

Suïssa 2-0 Itàlia

SUÏSSA: Sommer, Schar; Akanji, Ricardo Rodríguez, Freuler, Xhaka, Aebischer, Rieder, Vargas, Ndoye i Embolo. Tècnic: Murat Yakin. Canvis: Zuber per Rubén Vargas (m. 71); Stergiou per Rieder (m. 71); Duah per Embolo (m. 77); Sierro per Ndoye (m. 77); Steffen per Aebischer (m. 90 +2).

ITÀLIA: Donnarumma, Di Lorenzo, Mancini, Bastoni, Darmian, Cristante, Fagioli, Barella, Chiesa, Scamacca i El Shaarawy. Tècnic: Luciano Spalletti. Canvis: Zaccagni per El Shaarawy (m. 46); Retegui per Barella (m. 64); Pellegrini per Cristante (m. 75); Cambiasso per Darmian (m. 75); Fratesi per Fagioli (m. 86).

ÀRBITRE: Szymon Marciniak, polonès.

Notícies relacionades

T. GROGUES: Mancini, Barella, Shaarawy.

GOLS: 1-0 (m. 37), Freuler; 2-0 (m. 46), Rubén Vargas. 

Temes:

Intel Berlín