EUROCOPA 2024

Bellingham salva Anglaterra i Kane enfonsa Eslovàquia

L’astre madridista va connectar una xilena en l’últim minut del temps afegit i el capità anglès va marcar a l’inici de la pròrroga. Suïssa serà el rival de quarts.

Bellingham salva Anglaterra i Kane enfonsa Eslovàquia

JOAN doMÈNECH

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una mitja xilena de Jude Bellingham en el minut 95 va salvar Anglaterra de l’oprobi de l’eliminació. A un minut que expirés el temps afegit es va trobar sol i amb una pilota que anava cap a ell, d’un múltiple salt, en una desesperada sacada de banda. Seria l’última oportunitat. I la va saber aprofitar.

Perquè Anglaterra disposés de 30 minuts més. No va necessitar tant temps. En el reglamentari minut 91, el primer de la pròrroga, un mal xut d’Eze va anar al cap de Bellingham i aquesta prolongació va trobar el de Harry Kane, estranyament sol igual que Jude abans, enfonsant Eslovàquia en un cop del que no es va poder recuperar perquè mancava a més dels millors homes, progressivament substituïts per Francesco Calzona per aguantar un resultat que es va transformar.

Bellingham va mirar a la pantalla gegant del sostre com havia sigut el seu gol. No havia tingut temps per recapacitar de de tan improvisada i fugaç que va ser la jugada, mentre la grada cantava Hey Jude, agraïda de no haver passat la vergonya de tornar a casa tan merescudament com Itàlia. S’enfrontarà davant el botxí del vigent campió, Suïssa, dissabte vinent.

Eliminació que es gestava

Curta trajectòria s’augura a aquesta Anglaterra, salvada a dues accions clau. L’eliminació no hauria sigut cap sorpresa, ja que es gestava amb la simple observació del joc des d’una mirada àmplia de les propostes dels dos equips, obviant colors, escuts i noms. Es tractava, en el fons, d’una batalla entre un grup que val 1.500 milions davant un altre que en costa 150, havia taxat Francesco Calzona, que va preparar el partit a la sala de premsa, posant pressió al rival i engrandint la victòria eslovaca si es produïa.

Poques vegades els supporters hauran xiulat els seus, i al Veltins Arena, va passar. Cert que els costa poc vociferar i animar; n’hi ha prou amb una sacada de banda, un córner, una jugada accelerada, però es van avorrir tant amb les passades, aquesta pesada construcció que a la mitja hora es va produir l’episodi. Els xiulets als teus, tan freqüents en cultures llatines, són molt feridors en el septentrió europeu.

Un equip rudimentari

Es va mostrar aquesta Anglaterra de Southgate, que serà una altra amb un altre seleccionador i els mateixos jugadors, com un equip cadet per primari i simple en la manera de fer. De passada en passada, d’estació en estació, cada un al seu lloc perquè l’entrenador m’ha dit que no em mogui. Ni els gols ni el xut al pal de Rice ni el gol anul·lat a Foden aconsegueixen acolorir la paupèrrima imatge de l’equip.

Des de l’inici es va veure que Eslovàquia causaria un disgust. Les irrupcions ofensives dels seus davanters, Schranz i Haraslin per les bandes, i Kucka i Duda, els seus interiors, van causar pànic abans que arribés el gol. Fins aleshores, l’única ocasió anglesa va ser un tret de Trippier, que va tirar una cervesa al segon amfiteatre.

Al cap d’una hora de partit i un gol anul·lat a Foden per fora de joc, calia imprimir alguna cosa d’agitació, i Southgate va retirar Trippier i va donar entrada a Cole Palmer, retardant Saka al lateral esquerre. L’únic que s’escapava del seu igual i que va convertir Hancko en el pitjor dels eslovacs. Però el camp ja feia baixada.

La por de guanyar i la por de perdre van confluir en el tram final del partit. Es van trobar les dues pors i Bellingham va invertir el destí.

Anglaterra 2-1 Eslovàquia

ANGLATERRA: Pickford; Walker, Stones, Guéhi, Trippier; Mainoo, Rice; Saka, Bellingham, Foden; Kane. Tècnic: Gareth Southgate. Canvis: Palmer per Trippier (m. 66); Eze per Mainoo (m. 84); Toney per Foden (90+4); Gallagher per Kane (m. 105); Konsa per Bellingham (m. 105).

eslovàquia: Dubravka; Pekarík, Vavro, Skriniar, Hancko; Kucka, Lobotka, Duda; Schranz, Strelec, Haraslin. Tècnic: Francesco Calzona. Canvis: Suslov per Haraslin (m. 62); Bozenik per Strelec (m. 62); Bero per Kucka (m. 81); Bénes per Duda (m. 81); Gyömbér per Schranz (m. 90 +2); Tupta per Pekarík (m. 109).

GOLS: 0-1 (m. 25), Schranz; 1-1 (m. 90+5), Bellingham; 2-1 (m. 91), Kane.

Notícies relacionades

ÀRBITRE: Halil Umut Meler, turc.

TARGETES: Guéhi, Mainoo, Kucka, Bellingham, Skriniar, Pekarík, Vavro, Gyömbér.