Dos milions d’atletes d’elit

Eslovènia, rival avui de Portugal (21.00, La 1), disfruta d’un moment esportiu inigualable amb Doncic, Pogacar, Roglic i Oblak, capità d’una selecció que juga els vuitens per primera vegada.

Dos milions d’atletes d’elit
2
Es llegeix en minuts

No hi ha un exemple al món igual que el d’Eslovènia. Un país de poc més de dos milions (2,11 concretament) d’habitants que domina amb Luka Doncic el bàsquet. Fa el mateix en el ciclisme amb Tadej Pogacar, guanyador del Tour i del Giro; i Primoz Roglic, vencedor del Giro i de la Vuelta; i al qual pertanyen esquiadores d’èxit com Tina Maze o Petra Majdic. A tots ells s’ha sumat la selecció de futbol que lidera Jan Oblak, jugador de l’Atlètic, l’única de l’antiga Iugoslàvia que es manté a l’Eurocopa, en què per primera vegada disputarà els vuitens i davant Portugal.

L’èxit d’Eslovènia, que té els mateixos habitants que les Canàries, és fruit, primer, d’una educació física que prové dels temps en què pertanyia a Iugoslàvia. L’exercici com a activitat important a les escoles es va traslladar al nou sistema escolar que va sorgir després de la independència de 1992.

"Eslovènia inverteix molt en l’esport en l’àmbit educatiu, a les escoles primàries. S’ha fet un esforç en els últims 20 anys en l’àrea de l’esport professional, en els clubs de totes parts del país. No fa falta que un nen neixi en una ciutat gran, tot el país està molt ben connectat", va defensar Robert Krmelj, ambaixador del país balcànic a Espanya.

El procés és similar al que es va produir amb Croàcia o Sèrbia, que van utilitzar el millor del seu passat per construir dinasties al futbol i al bàsquet. Eslovènia la beneficia la seva diversa geografia per oferir a l’esport talents de disciplines tan diverses. Dels Alps a Ljubljana, passant per la zona submediterrània, el país té entorns diversos per al desenvolupament del ciclisme o l’esquí. A això s’uneix l’estratègia descentralitadora que ha portat al Govern a omplir el país d’instal·lacions esportives. En total, un 64% de la població eslovena practica regularment esport, el percentatge més elevat del món.

Plans de planter

Notícies relacionades

Malgrat no haver-hi un gran nombre de participants per disciplina, la rivalitat i els resultats són alts. Al futbol, en el qual la competitivitat és més alta, també s’ha desenvolupat un pla per fomentar el planter que ha descobert jugadors com Benjamin Sesko, davanter del Leipzig i el jugador més valorat de la selecció eslovena.

Sesko va començar la seva carrera en el NK Krsko, on va marcar 59 gols en 23 partits a la lliga sub 15. L’any següent, a les files del NK Domzale, va mantenir una mitjana anotadora d’un gol per partit. Les xarxes de scouting del grup Red Bull van descobrir un futbolista que primer va estar a Salzburg i després va fitxar pel conjunt germànic. La millor actuació de l’artiller a l’Eurocopa encara està per descobrir, per això Matjaz Kek espera la seva millor versió contra Portugal. Aquest perfil jove es combina amb l’experiència d’Oblak, o el retornat Josip Ilicic, recuperat d’una depressió que gairebé el fa llançar la tovallola..