Neuer, indiscutible malgrat tot

La recuperació del porter del Bayern de Múnic, la fermesa de Naggelsmann i la falta d’arguments de Ter Stegen eliminen el debat sobre la titularitat de la porteria alemanya.

Neuer, indiscutible malgrat tot
3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

De vegades els debats s’acaben apaivagant perquè no ofereixen cap mena d’escletxa per entaular-se. El de la selecció alemanya i Manuel Neuer ha quedat enterrat, sense cap possibilitat que rebroti fins al final del torneig. I tampoc llavors hi haurà debat si, com sembla, el porter alemany decideix anunciar el seu comiat de la Mannschaft, complerts ja els 38 anys.

No existeix debat perquè Neuer s’ha redimit en el torneig dels errors que havia comès i que havien qüestionat la seva permanència en la titularitat. Tres, en concret, van erosionar la credibilitat del porter del Bayern de Múnic, l’edat del qual també suggeria que els vells temps van ser els bons.

Un d’aquests errors va ser el que va tenir contra el Madrid al Bernabéu i que tan car va costar al seu equip, al no aturar una pilota fàcil per a un porter de la seva categoria: va xutar Vinícius i Neuer no va calcular bé el bot de la pilota per blocar-la, que va quedar a mercè de Joselu, que passava per allà, i la va enviar al fons de la xarxa. Fins aquell moment, l’equip muniquès guanyava 0-1 i estava classificat. A continuació, Joselu va marcar el 2-1 i es va obrar un altre miracle blanc en la Champions.

Dos gols encaixats

El tercer error garrafal de Neuer va tenir lloc amb Alemanya, en un amistós preparatori contra Grècia. En aquest cas va ser una pilota rasa que anava botant. Se li va escapar i va aparèixer Masouras per batre’l. El segon l’havia perpetrat quatre dies abans contra Ucraïna: va sortir fins a gairebé el mig del camp per salvar una mala cessió enrere i va voler picar-la per sobre de Dovbyk en un excés de confiança que es va tornar fatal, ja que va entregar la pilota a un jugador ucraïnès. Aquest es va precipitar i va passar la pilota cap al davanter del Girona, la carrera del qual l’havia col·locat en fora de joc.

"Malgrat l’error de Neuer, no deixaré que sorgeixi cap discussió sobre la titularitat a la porteria, inclús si tots intenten iniciar-ne una. Manuel és i continuarà sent el porter titular a l’Eurocopa", va sentenciar Julian Nagelsmann després de la pregunta sobre un hipotètic relleu a la porteria alemanya.

Va començar el torneig i Neuer va semblar recuperar la concentració. Ha encaixat només dos gols. El primer l’hi va endossar Antonio Rüdiger en pròpia porteria contra Escòcia. El segon el va marcar el suís Ndoye, avançant-se al porter i col·locant el 0-1. La redempció de Neuer va culminar contra Dinamarca, amb dues grans intervencions que van evitar sengles gols.

"No he llegit res. Sempre ho he fet així: faig la meva pròpia anàlisi amb els responsables de la selecció. Ho discutim tot, veiem les imatges i avaluem tot basant-nos en això. L’important és la relació de confiança entre els entrenadors, els jugadors i jo," va explicar Neuer quan va comparèixer a la sala de premsa de Mannheim, on resideix la selecció germànica. El porter va adquirir la condició de titular poc abans del Mundial del 2010. Només l’ha perdut per les lesions, que mai el van privar de participar en quatre Mundials i quatre Eurocopes. L’última, la més greu, es va esdevenir a la tornada de Qatar. En les vacances hivernals es va trencar tíbia i peroné i no va tornar fins a l’octubre del 2023. El 2017 va patir la fractura d’un metatars del peu que el va mantenir diversos mesos de baixa.

Deu anys d’espera

Notícies relacionades

Durant la seva absència ha jugat Marc André ter Stegen, que també va patir els seus contratemps de genoll i esquena amb el Barça. Amb l’afegit de l’època d’angoixa viscuda a la selecció –Hansi Flick va ser acomiadat–, les seves actuacions no van ser tan contundents i convincents per apropiar-se amb fermesa de la titularitat. L’únic que ha perdut Neuer és la condició de capità. Nagelsmann li va entregar el braçalet a Gündogan.

Ter Stegen porta 10 anys a l’ombra de Neuer, dolgut, a més, perquè veu que la popularitat i el corrent d’opinió afavoreixen el seu rival. Corrobora que hi ha bona relació entre tots dos. Però no amaga que li dol haver complert ja 32 anys i pensar que li queda poc temps per portar el número 1 de la Mannschaft. "És important que l’equip es mantingui unit, independentment de la posició. Tenim una plantilla gran i bona i les discussions no ens ajudaran", va dir Neuer.