Cavendish escriu una altra pàgina històrica a la bíblia del Tour

El ciclista britànic de 39 anys guanya la cinquena etapa i supera amb 35 victòries el rècord d’Eddy Merckx entre els anys 1969 i 1975. Pogacar continua de groc.

Cavendish escriu una altra pàgina històrica a la bíblia del Tour

sergi lópez-egea

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

A Saint-Vulbas, a 44 quilòmetres al nord-est de Lió, es troba la central nuclear de Bugey, energia atòmica a què ahir es va encomanar Mark Cavendish per escriure una nova pàgina d’història en la ja inflada bíblia del Tour. Cav, com el denominen els seus companys, sir Mark Simon al Regne Unit, nascut fa 39 anys a l’illa de Man, fet que explica la seva passió per la velocitat sobre una bici, ja és el nou plusmarquista de victòries en la ronda francesa després de superar ni més ni menys que una ànima divina d’aquest esport, Eddy Merckx, que fa 49 anys es va quedar amb 34 triomfs, un menys que l’aconseguit pel corredor britànic en la cinquena etapa d’aquest Tour.

A la mateixa ciutat de Saint-Vulbas, que porta el nom d’un líder feudal medieval que va acabar com a sant per actes heroics al camp de batalla, la pluja donava una treva quan va entrar el pilot a tota pastilla, en una etapa cridada a convertir-se en una guerra entre els herois de l’esprint. Mathieu van der Poel anava tan ràpid que el seu company Jasper Philipsen li va perdre el contacte. Fernando Gaviria, el velocista del Movistar, es buscava la vida mirant de trobar forats que no existien. Era un caos, com quasi sempre en un esprint.

En això va sorgir, amb aquella energia atòmica de vegades tan discutida, Cavendish, oblidant-se que va camí dels 40, per aixecar els braços. Tan fort va esprintar que fins i tot es va carregar el canvi de la bici. Ho va festejar primer sol, després amb els companys de l’Astana i al final amb mig pilot. Tots sabien que havia fet història perquè els rècords esportius, tot i que siguin de Merckx, sempre s’han establert per ser batuts, com un dia, potser llunyà, li passarà a Cavendish tret que Tadej Pogacar, líder del Tour, s’entossudeixi en el contrari i escurci els temps.

El triomf del 2008

"Va ser una gran aposta estar en aquest Tour. Volia guanyar almenys una etapa i ja ho he aconseguit", va dir content, 16 anys després d’aconseguir la victòria, el 2008, quan va batre en un altre esprint Óscar Freire i Erik Zabel, històrics velocistes i alguna cosa més de principis d’aquest segle. A París, el 2022, es va quedar a les portes de superar Merckx perquè Wout van Aert va sortir al rescat del seu famós compatriota i el va batre als Campos Elisis.

Notícies relacionades

Per sumar la victòria, Cavendish ha rodat cada dia, menys dilluns a Torí amb esprint i ahir camí de Saint-Vulbas, envoltat pels companys de l’Astana. Per a ell, enemistat amb els cims, més que un patiment, tants cops a punt de posar peu a terra, aquest inici tan dur de carrera era com córrer amb una creu sobre l’esquena. En nomést cinc etapes ja està a 1 hora i 37 minuts de Pogacar.

A Rímini, primer dia del Tour, es mirava si Cavendish no arribaria fora de control i amb ell bona part de l’Astana; Aleksandr Vinokúrov, amo de l’equip, havia donat ordres que s’ho jugaven tot a una carta, que Cav batés el rècord de Merckx, que per això continua en actiu, per això fa dos anys que es prepara després que el Quick Step (avui Soudal) no l’alineés el 2022. Per això, va fitxar per l’Astana.

Temes:

Bicicletes