EL RIVAL D’ESPANYA

França arriba a la semifinal per la via dels penals

Portugal cau als penals (3-5) en el partit de la por. Mbappé no va fer plorar Cristiano, sinó Joao Félix, l’autor de l’únic error lusità al xutar al pal.

França arriba a  la semifinal per  la via dels penals

FILIP SINGER

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Espanya es jugarà el pas a la final de l’Eurocopa contra la França de Kylian Mbappé. Un duel amb morbo davant la vigent subcampiona del món, que es va guanyar la plaça durant el partit de Múnic en l’agonia dels penals.

Mbappé no va fer plorar Cristiano Ronaldo, sinó que va ser Joao Félix, en l’únic error dels lusitans en la tanda decisiva, que va xutar al pal. El capità francès ja no era al camp: havia sigut substituït. Van ser Dembélé (elegit MVP), Fofana, Koundé, Barcola i Theo els que el van conduir a la semifinal i van oficiar el comiat de Cristiano Ronaldo, en un altre partit pèssim, i el de Pepe, molt més digne i heroic, colossal en dues situacions sense signes de declivi amb 41 anys.

França arriba a la semifinal per la via dels penals /

JOAN doMÈNECH

En una tònica que s’ha accentuat amb les eliminatòries, on no hi ha marge d’error en el resultat, els equips van extremar les precaucions per suprimir tots els riscos possibles perquè un gol sol ser poc menys que irreparable. No havia de ser diferent en el segon quart de final de la jornada, bastant més avorrit que l’Alemanya-Espanya, amb la nova modalitat descoberta en el futbol: tenir la pilota perquè no passi res.

És el que van voler, com si haguessin convingut jugar-se-la als penals. A Portugal tant li feia, segura amb Diogo Costa sota els pals, l’heroi del triomf sobre Eslovènia, però que ahir no en va parar ni un.

Deschamps va canviant

El canvi de dispositiu de Deschamps, que va donant voltes al dibuix vist com li queda de malament, va alliberar Joao Cancelo del tràngol d’enfrontar-se a Mbappé cara a cara. Ha quedat contrastat aquesta temporada l’intermitent rigor del lateral del Barça per ocupar-se de les tasques defensives. No va patir cap amenaça directa per part de Camavinga o de Theo que poguessin progressar en atac i va guanyar un parell de duels al capità francès, un en carrera per descobrir la punta de velocitat del lateral. En el joc llunyà sí que s’ocupava de Mbappé però en el pròxim Rúben Dias va caminar vigilant el davanter francès.

Pitjor ho va passar Jules Koundé, que sí que es va veure pressionat per la proximitat de Rafael Leao, que el va desafiar cada vegada que va rebre la pilota. Era la via per on es va estirar Portugal, recollit a la dreta amb Bernardo Silva per omplir el centre del camp amb Palinha, Vitinha i Bruno Fernandes. Koundé no va poder reeditar l’MVP que es va guanyar merescudament contra el belga Doku.

Amb el 4-4-2 per a l’ocasió, Deschamps va donar la titularitat de Randal Kolo Muani, que se la va merèixer pel gol salvador contra Bèlgica, que ja va ser molt més del que van aportar Thuram i Dembélé, successivament esborrats de l’onze titular. Tampoc el davanter del PSG va resultar la solució. El peu de Rúben Dias li va negar el gol que sí que li va concedir Vertonghen. Desesperat, Deschamps va acabar retirant Griezmann per Dembélé, que va despertar el partit de l’ensopiment en què estava immers.

França va caminar més enginyosa que no pas Portugal en l’atac estàtic a l’hora de trobar passades interiors més o menys intencionades o de crear situacions franques de xut. De vegades va sobrar la passada extra, d’altres va faltar l’atreviment, però per a Portugal la solució final era centrar a l’àrea on no hi havia qui tocava: Cristiano Ronaldo. La raó de ser de la seva alineació, com a home més avançat i eximit d’esforços en la pressió o en el replegament, a més de ser l’executor de faltes i penals, que en avui dia no deixen de ser oportunitats d’or, i més en jornades de tanta por. Van rematar abans Bruno i Vitinha arribant des de darrere. Quan ho va fer ell, a la pròrroga, la va enviar a la lluna.

Portugal 0-0 França

PORTUGAL: Diogo Costa; Cancelo, Rúben Dias, Nuno Gomes; Vitinha, Palinha, Bruno Fernandes, Bernardo Silva, Cristiano Ronaldo, Leao. Tècnic: Roberto Martínez. Canvis: Semedo per Cancelo (m. 74); Conceiçao per Bruno Fernandes (m. 74); Rúben Neves per Palinha (m. 90); Joao Félix per Leao (m. 106); Matheus Nunes per Vitinha (m. 118).

FRANÇA: Maignan; Koundé, Upamecano, Saliba, Theo; Kanté, Tchouaméni, Camavinga; Griezmann; Kolo-Muani, Mbappé. Tècnic: Didier Deschamps. Canvis: Dembélé per Griezmann (m. 67); Thuram per Kolo Muani (m. 86); Fofana per Camavinga (m. 91); Barcola per Mbappé (m. 106).

GOLS: No n’hi va haver.

Notícies relacionades

ÀRBITRE: Michael Oliver, anglès.

TARGETES: Palinha, Saliba.